Foto: DocumentaFoto: DocumentaNa prostoru nekadašnjih općina zapadne Slavonije u ratu je poginulo 2 183 osoba, a na području Hrvatske 14 569, priopćili su danas iz Documente na predstavljanju dijela rezultata višegodišnjeg istraživanja podataka o ljudskim stradanjima u ratu na području Hrvatske, održanom u Kući ljudskih prava

"Terenskim istraživanjem je do sada pokriven veći dio ratom zahvaćenog područja u Hrvatskoj, a preostala su još određena područja Like te Dalmacija, ali je za objavu rezultata istraživanja potrebno analizirati sve dokumente koji su prikupljeni. Jedino područje za koje je završena analiza svih prikupljenih dokumenata i za koje izlazimo s preliminarnim brojčanim podacima je područje bivših općina Slavonska Požega, Pakrac, Daruvar, Virovitica, Grubišno Polje, Nova Gradiška, Podravska Slatina i Orahovica na čijem je području 1991. godine živjelo gotovo tristo tisuća stanovnika", rekao je Slaven Rašković, koordinator istraživačkog programa Documente.

Naglasio je kako ovu objavu preliminarnih rezultata treba gledati kao poziv Documente svim zainteresiranim osobama, koje imaju saznanja o smrtno stradalima i nestalima da im se obrate te da slobodno provjere jesu li određenu žrtvu koja je s njima na bilo koji način povezana, ispravno zabilježili.

"Pozivamo sve organizacije i institucije koje se bave ovim problemom da objave rezultate svog rada u svrhu što veće transparentnosti i suradnje na ovom izuzetno osjetljivom pitanju", pozvala je Vesna Teršelič i zahvalila svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su pomogli oko prikupljanja podataka.

S obzirom na to da su trenutni rezultati istraživanja još uvijek nepotpuni i u određenoj mjeri manjkavi, pri prezentiranju dosadašnjih rezultata fokus je stavljen na osnovne statističke pokazatelje do sada registriranih žrtava na području zapadne Slavonije. Na tom području registrirano je 2 183 osobe koje su poginule, ubijene ili nestale. Od toga je 85 posto muškaraca i 15 posto žena.

"Kada je riječ o statusu, za pedeset posto od ukupnoga broja žrtava smo utvrdili da su pripadali različitim vojnim ili policijskim formacijama na obrađenom području, odnosno da su bili vojnici ili policajci, dok se 37 posto žrtava odnosi na civile", rekao je Tomislav Fresl, jedan od istraživača. Prema etničkoj pripadnosti, moguće je za 1588 žrtava ustanoviti pripadnost, dok za 595 ne postoji podatak.

Do danas je u sklopu istraživanja Ljudski gubici u RH 1991. - 1995. godine, koje je započelo 2009. godine, intervjuirano 6 150 članova obitelji žrtava ili njihovih poznanika, prikupljeno preko 25 tisuće dokumenata, od čega je velika većina digitalizirana i unesena u Documentinu bazu podataka. Na temelju podataka dobivenih djelomičnom analizom navedenih dokumenata, trenutno je u Documentinoj bazi registrirano 14 569 poimeničnih žrtava rata, što ne smatraju konačnim brojem.

"Želimo zahvaliti svima koji su nam dali podatke. Ovim putem još jednom pozivamo sve zainteresirane koji imaju saznanja o smrtno stradalima i nestalima da ih s nama podjele, kao i slobodno s nama provjere jesmo li određenu žrtvu koja je s njima povezana u bilo kojem svojstvu, ispravno zabilježili", poručuju iz Documente.

Documenti se možete javiti putem e-maila na istrazivanje@documenta.hr ili telefonski na broj 01/457 2398.

<
Vezane vijesti