Ususret referendumu: Manje mogu pogriješiti ako zaokružim "protiv", jer će mi, ukoliko to predstavlja i većinsko raspoloženje javnosti, ubrzo ponovo servirati novi referendum na kojem mogu ispraviti takvu pogrešku, dok u suprotnom slučaju prilika za ispravak greške više ne postoji.

Zadnjih dana smo pritisnuti propagandom koja nas uvjerava kako je zaokruživanje odgovora ZA na predstojećem referendumu o ulasku u EU naš najbolji izbor i sudbina koju nije razborito ni pokušati izbjegavati. Sama propaganda je na razini podcjenjivanja onih kojima je namijenjena. Očigledan je izostanak bilo kakvog sadržaja oko kojega bi se mogle povesti argumentirane rasprave, koje bi predstavljale osnovu za donošenje jedne veoma važne odluke.

Zbog osjećaja zahvalnosti prema političkim elitama koje su nas istinski zadužile svojim predanim radom u zadnja dva desetljeća, sasvim je pristojno negativnom odlukom na ovom referendumu pružiti im priliku da do novog referenduma detaljnije opišu svoj trud i objasne što su to sve ispregovarali u naše ime

U medijima se obilno demonstriraju i koriste sve tri dimenzije moći u svrhu postizanja tog cilja. Strana koja nas želi uvjeriti da je to dobro za sve nas, ima na raspolaganju velika financijska sredstva kojima lako može medijski nadvladati svoje protivnike. Stvaraju se zapreke za mogućnost upliva u proces informiranja javnosti neistomišljenicima, te se kreira ozračje kao da je sve već odlučeno, pa se samo treba prepustiti onome što neminovno dolazi.

One koji se protive njihovoj namjeri pokušava se prikazati neznalicama, kako bi se smanjio broj ljudi koji će skupiti hrabrosti da u javnosti glasno počnu govoriti "Car je gol". Propagandni TV i radijski produkti kojima nas uvjeravaju u ispravnost svoje ideje ispod su razine onih kojih sam se nagledao prije otprilike tridesetak godina. Sam tijek pregovora i ono što se ispregovaralo teško je izlazilo u javnost.

Događalo se da ni sam ministar vanjskih poslova nije znao odgovoriti o kojim se poglavljima trenutno pregovara. Pristupni ugovor isto baš nije olako ugledao svjetlo dana. Kada se konačno moglo doći do više informacija, preostalo je malo vremena za donošenje odluke uz opsežno gradivo koje prethodno treba svladati. Otprilike kao da trebate steći visoku stručnu spremu na nekom fakultetu uz dani vam rok od mjesec dana, pa se čude kako vam to nije dovoljno, jer su omogućili da telefonski postavite bilo koje pitanje profesoru, a na porti ste mogli dobiti i brošuru od dvadesetak strana u kojoj je sve objašnjeno.

S obzirom da ni sam nisam dobro upućen u razne aspekte pridruživanja antropogenoj tvorevini zvanoj EU, a odluke, pogotovo one koje mogu imati velike i dugoročne posljedice, nikada ne volim donositi na brzinu, pod pritiskom te bez dovoljno informacija uz njihovo zadovoljavajuće razumijevanje, ovdje iznosim par jednostavnih razloga zbog kojih ću na predstojećem referendumu zaokružiti odgovor "protiv".

  1. Nitko na početku procesa pridruživanja nije pitao da li uopće želimo ući u taj proces.
  2. Pristupni ugovor je potpisan prije provedenog referenduma.
  3. Kako je već najavljeno, referendum će se ponavljati sve dok većina ne zaokruži ZA, a nakon toga nas više nitko neće ništa pitati na referendumu.
  4. Referendum o referendumu koji se trebao održati istovremeno, misteriozno je nestao, što daje dodatnu težinu prethodnoj točki i totalitarnu sjenu u pozadini.
  5. EU se pod teretom krize trenutno transformira, a krajnji rezultat je još neizvjestan, pa nije jasno u što ulazimo.
  6. Iz iskustva znam da u situacijama kada su me uvjeravali kako alternativa ne postoji, uvijek je postojalo bar nekoliko boljih.
europa22x.gif

Ukratko, mislim da manje mogu pogriješiti ako zaokružim "protiv", jer će mi, ukoliko to predstavlja i većinsko raspoloženje javnosti, ubrzo ponovo servirati novi referendum na kojem mogu ispraviti takvu pogrešku, dok u suprotnom slučaju prilika za ispravak greške više ne postoji. Osim toga, zbog osjećaja zahvalnosti prema političkim elitama koje su nas istinski zadužile svojim predanim radom u zadnja dva desetljeća, sasvim je pristojno takvom odlukom na ovom referendumu barem im pružiti priliku da do novog referenduma detaljnije opišu svoj trud i objasne što su to sve ispregovarali u naše ime.

Ključne riječi: ulazak Hrvatske u EU
<
Vezane vijesti