gong_velika_copy57049.jpgGong je u kampanji za EP izbore lansirao aplikaciju koja je jednostavna za korištenje i otkriva sva financijska izvješća stranaka sedam dana prije izbora.

GONG je u kampanji za EP izbore lansirao aplikaciju koja je jednostavna za korištenje i otkriva sva financijska izvješća stranaka sedam dana prije izbora te omogućava pretraživanje prema nazivu liste, donatoru te izvođaču usluga kao i sortiranje prema iznosima troškova, donacija te ostvarenih popusta.

Jednostavna za korištenje aplikacija otkriva kako je u kampanji do sad ukupno potrošeno nešto manje od 9,5 milijuna kuna, od čega je tek 1,2 milijuna financirano iz donacija, a ostalo iz vlastitih sredstava stranaka i listi. Najveći iznos donacija, oko pola milijuna kuna, prikupila je lista BM365 stranka rada i solidarnosti, a niti jednog donatora nije prijavio HDZ.

Jednostavna za korištenje aplikacija otkriva kako je u kampanji do sad ukupno potrošeno nešto manje od 9,5 milijuna kuna, od čega je tek 1,2 milijuna financirano iz donacija, a ostalo iz vlastitih sredstava stranaka i listi

Ukupno ostvareni popust za sve kandidacijske liste iznosi nešto više od milijun kuna, a najveće popuste ostvario je HDZ – odnosno čitavih 66 posto od ukupnog popusta. Najveći popust HDZ-u je omogućila tvrtka Diskurs, a najveći postotak popusta – čak 75% - dnevne novine 24 sata i Večernji list. Listi HNS-a najveći popust, preko 50%, odobrila je za usluge RTL Hrvatska.

Najviše je u promidžbu do sad uložila lista SDP-a, a slijede ju HDZ-ova i lista IDS-a. Najviše se ulagalo u oglašavanje na televiziji te bilboard plakate i društvene mreže. Samo u troškove oglašavanja na Facebooku uloženo je preko sto tisuća kuna.

Podaci su preuzeti sa službenih stranica Državnog izbornog povjerenstva koje ih prvi put objavljuje u otvorenom formatu zahvaljujući dugo najavljivanom informacijskom sustavu za nadzor financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Izvješća o troškovima promidžbe, primljenim donacijama, cijeni i popustu za medijsko oglašavanje svi izborni sudionici sada dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav.

Rok za predaju financijskog izvješća, koji je istekao u subotu u ponoć, poštovalo je samo 11 od 33 liste, kako je objavila Hina. S predajom izvješća kasnile su tako najveće parlamentarne stranke. HDZ, SDP, Most, Živi zid, BM365… Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća, može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Ključne riječi: GONG, izbori
<
Vezane vijesti