raspored_copy_1.jpgLjubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička imat će priliku pogledati u prvoj polovici godine DORF filmove, u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima, i to sve besplatno. Prva projekcija održat će se 20. siječnja.

U prvom mjesecu organizirane su četiri projekcije, prva od njih je zakazana za 20. siječnja. Čast da otvore program imaju tri kratka filma s vinkovačke scene, kojoj DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem. Hip hop u Vinkovcima nastao je 2014. na filmskoj radionici okviru projekta Film it LouD, pod vodstvom Darija Juričana i Igora Jelinovića. Jedini je filmski dokument vinkovačke hip hop scene.

Satan Panonski je jedini film snimljen za života kultnog vinkovačkog punkera, nastao za vrijeme njegovog nastupa u Beogradu 1990.godine, impresivan dokument izvođača u naponu snage. Autoru Miloradu Milinkoviću film je bio diplomski rad. Di smo mi to? prati odlazak sjajne Septice vlakom na koncert u Zagreb, zabavan i duhovit road movie koji će vas zaintrigirati da otkrijete nešto više o tom genijalnom sastavu, koji predvodi Dubravko Mataković.

Nakon toga, 27. siječnja gleda se dobitnika ovogodišnje nagrade za najbolji regionalni film, sjajnu priču autorice Tine Šimurine Putnici (Manevar, 2018) – uzbudljiv život Margarete Vidmar i Dražena Pavalića (aka Esox Lucius Ido), koji su 80ih su godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Obitelji se opiru njihovoj vezi i ona završava, a njihovi životni putevi se razdvajaju. 25 godina poslije ponovo se susreću, njihova ljubav se nastavlja, a Dražen se priključuje radu na njenom umjetničkom projektu Putnici. Tako nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini koje gostuju u muzejima, klubovima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, "žive", mijenjaju se...

U istom terminu gledat će se i norveški film Rogera Sommersetha Kike Turmix, koji je 2009. osvojio žiri svojom pričom o kultnom baskijskom punk rockeru, pjevaču i promoteru, Kike Turmixu, koji je sa svojim bendom Pleasure Fuckers svirao i u Hrvatskoj i Sloveniji.

U trećem terminu, 2. veljače gledat će se drugi redateljski uradak sjajnog montažera Vladimira Gojuna Times of great depression (Nukleus film, 2018) – u kojem predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole. Radi li se o dječaku na kojeg je bačena vječna kletva ili o besposlenom i nenadahnutom umjetniku koji se neuspješno bori s vlastitim demonima? Skrivajući se po zamračenim kutcima zadimljenih klubova, on se ispovjeda objektivu i pritom niže mantrične misli o beskrajnoj tuzi i usamljenosti, te nesigurnostima koje dostojanstveno dijeli sa svijetom.

Prvi set zaključuje se 11. veljače kada se gleda filmove nastale u DORF radionicama. Prvi film je Tri boje revolucije, nastao 2008. pod vodstvom Silvija Mirošničenka – omnibus sa pričama o slikaru iz Vinkovaca Marku Šošiću te sastavima Overflow i Punčke. Drugi film je još jedan omnibus Crossovers, nastao suradnjom studenata iz Hrvatske i Srbije na radionici, na istoimenom projektu DORFa i Palić film festivala, 2011. godine u Subotici uz pomoć veterana glazbenog filma Ulija M. Schuppela (redatelja koncerta Nicka Cavea & the Bad Seeds The Road to God Knows Where iz 1990.) i Davida Kleijwegta (dokumentarac Low - You May Need a Murderer). U filmu upoznajemo Mick Harveyja, Damo Suzukija, Jaki Liebezeita (s Burnt Friedmanom) i sastave Jarboli i Bilk.