Pročitajte kako su vodeći mediji u Hrvatskoj od Jutarnjeg i Večernjeg lista do HRT nekoć pisali i izvještvali o bivšem premijeru i sadašnjem okrivljeniku Ivi Sanaderu

"Razgovarati s nekim ne znači prekopavati mu po utrobi", napisao je u srpnju 2008. godine književnik i autor članka u Jutarnjem listu Miljenko Jergović posebno impresioniran što mu je omogućen razgovor s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom.

Jergovićevo inzistiranje da se Sanaderu "ne prekopava utroba", dogodilo se u vrijeme žestokih kritika Sanadera kada on više nije znao suvislo odgovarati na niz korupcijskih afera koje su mu se stavljali na teret. Rijetki novinari koji su pisali protiv Sanadera dobivali su otkaze ili su marginalizirani. Uništavani su kompletni mediji koji bi mogli našteti Sanaderu.

Jutarnji i Večernji list, a posebno nacionalne televizije od Sanadera su stvarali kult ličnosti koji su na svaku kritiku upućenu premijeru odgovarali sa hvalospjevima. Bili su u "Sanaderovom kolu" obmanjujući javnost.

Pa, neka ovo i bude podsjetnik na ta vremena. Kako se tada pisalo i doživljavalo Sanadera kojem se danas ne "prekopava utroba", nego i vade crijeva.

jergovic_sanader.jpg

Davor Butković kolumnist Jutarnjeg lista, danas s izričitim zadovoljstvom "trga" Sanaderovu utrobu čiju je vladavinu opisao u listopadu ove godine kao "Kriminalnu tvorevinu". Naravno, Butković se proslavio s lažnim intervjuom sa Sanaderom, no kolege novinare više su bili zgroženi Butkovićevim rečenicama i mislima koje su navodile na zaključak da nitko, ama baš nitko, ne može voditi Hrvatsku kao što to čini njegov "dragi Ivo".

O kakvim se prisnim odnosima radilo između vodstva EPH, Davora Butkovića i Ninoslava Pavića s Ivom Sanaderom dovoljno pokazuje početak jedne Butkovićeve kolumne iz studenog 2005. godine s naslovom Kako je Sanader uspio:

"O Bože moj, tko će izdržati s ovim čovjekom, komentirao je, kroz mješavinu nevjerice i ironije, Nino Pavić, vlasnik Europapress holdinga, prije otprilike osamnaest mjeseci, kad samo se vraćali s jedne večere s Ivom Sanaderom. Pavić, koji tada još nije osobito dobro poznavao Sanadera, osjećao se donekle pregaženim golemom količinom energije i ambicija što ih je u ono vrijeme novi predsjednik Vlade emitirao tijekom skoro petosatnog sjedenja za stolom u njegovu domu, kada smo, osim što smo razgledali Sanaderovu veliku kolekciju slika domaćih majstora, i dugo i koncentrirano razgovarali o politici, otvorili i buteljku Dom Perignona iz 1990. godine", napisao je Butković dodajući kako Sanadera od svih političara izdvaja "neograničena energija i beskrajna ambicioznost kao i da je Sanader osigurao "autoritet sposobnog vođe".

Butković je bio osobito na liniji kada je trebalo marginalizirati sve Sanaderove financijske afere. Tako je svojedobno ustvrdio da sve Sanaderove afere ne prelaze vrijednost Račan-Linić afera s Viktorom Lencom.

"Osim toga, HDZ i Ivo Sanader u stvarnosti nisu toliko osjetljivi na skandale kao što se na prvi pogled može činiti. Činjenica je da ni jedan noviji HDZ-ov skandal zasad nije dostigao financijsku težinu Linićeva i Vrhovnikova Viktora Lenca. Činjenica je da je Sanader dao otkaz svojem svojedobno najbližem suradniku, bivšem ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, zbog financijske afere, što su prethodni premijeri uglavnom izbjegavali činiti. Činjenica je, naposljetku, da Sanaderu politički jako odgovara afera sa satovima, koliko ga god može privatno smetati. Naime, ako je glavni prigovor što ga javnost i oporbene stranke mogu iznijeti protiv hrvatskog premijera to što ne može dokazati porijeklo satova koje već dugo skuplja, premijer može mirno spavati. Zbog satova sigurno neće izgubiti izbore", pisao je Butković otvoreno odbijajući svaku kritiku na ime Sanadera.

I perjanica tjednika Globus Nino Đula, također je bio očaran Sanaderom pa je tako svojedobno u svojoj kolumni zapisao.

"Premijer Ivo Sanader u ovom je trenutku izvor optimizma u Hrvatskoj. Bilo bi dobro da tako i ostane jer je najbolje za građane kad optimizam izvire iz samog vrha političke moći".

No, naravno nije samo Jutarnji list od tiskanih medija "odrađivao posao" za Sanadera. Večernji list također je bio zadužen za promociju i "vječnu vladavinu" Sanaderova HDZ-a. Na prvoj liniji obrane bio je naravno Milan Ivkošić koji je Sanadera gledao kao mitsku, očinsku figuru koja voli neizmjerno svoju domovinu Hrvatsku.

"Sanader je upravo 'drskošću' s kojom je pred Bushom usporedio američku i hrvatsku obalu izbrisao razlike u veličini, moći i utjecaju dviju zemalja, na što se Bush slatko nasmijao, možda samo ljudski, nimalo silnički, možda s pomišlju da kraj sebe ima čovjeka koji svoju domovinu cijeni i voli kao i on Ameriku. Oni koji samo izračunavaju ishod ucjenjivačke trgovine Bush-Sanader do Hrvatske i ne drže više nego do vreće krumpira na placu", pisao je ushićeni Ivkošić, a uz njega je bila i perjanica Tihomir Dujmović.

Svojedobno je glavni urednik Večernjakovog Ekrana, Arsen Oremović, promptno smjenjen nakon što je u svom članku opisao hipotetsku situaciju u kojoj bi premijer Ivo Sanader bio homoseksualac. U lik&djelo Sanadera se nije smjelo taknuti.

24sata_sanader.jpg

HTV u doba Ive Sanadera posebna je priča, a osim priloga koji su otvoreno promovirali Sanadera koji je imao i svoje omiljene novinare, stradavalo se i zbog najmanje kritike. O tome kako je HTV pratio Sanadera detaljno smo pisali.

No podsjetimo kako je Aleksandar Stanković dobio opomenu pred otkaz 2008. godine jer je na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje suzbijanja korupcije koja se održavala na temu Mediji i korupcija kazao da smatra kako uredništvu njegove TV kuće nije u interesu da se govori o korupciji, iznimno u slučajevima kada akciju protiv te rak rane hrvatskog društva vodi sam premijer Ivo Sanader.

Latinica Denisa Latina, također je bila meta HTV-ovog uredništva zbog Sanadera kao i niz kolega i emisija poput Dossiera. Tako je i Petar Štefanić izgubio emisiju na HTV-u, Mislav Bago bio je prisiljen otići s Prisavlja. Maknuta je i Sanja Mikleušević, a Zoran Šprajc je redovno bio pod suspenzijom.

Ključne riječi: Ivo Sanader
<
Vezane vijesti