Ilustracija: Hina/EPAIlustracija: Hina/EPADanas je tzv. vrhunski/ profesionalni sport GMO politike i kriminala.

"Naravno da uvijek osuđujem sve nerede. Trebamo učiniti maksimalni napor da se to uredi zakonski, da izbjegavamo to što više jer, općenito, navijačko nasilje i uvrede su sve ono protiv čega se borimo." To je sve, a zapravo ništa, što je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković imao reći o huligansko-rasističkom divljaštvu u petak na utakmici između košarkaša Cedevite i Zadra na Kupu Krešimira Ćosića u Šibeniku. Plenković je nazočio utakmici Jolly JBS-a i Cibone i na licu mjesta se mogao uvjeriti zašto je ogled Cedevite i Zadra prekinut u 18,20 sati, sedam i pol minuta prije kraja, a huligani privedeni u policiju na informativni razgovor. Utakmica je prekinuta, tvrdi policija, "zbog prekršajnog ponašanja većeg broja navijača KK Zadar koji su dobacivali poruke koje iskazuju ili potiču mržnju na temelju rasne, regionalne i nacionalne osnove". Hinin je novinar izvijestio da su uhićeni tijekom utakmice "vrijeđali Cedevitina igrača Džanana Musu, vikali su 'Musa Turčine, napuši se k...' i 'HDZ pederi, košarku ste sje...'" Oca ZNA SE stranke svojedobno - kad je samovoljno prekrstio NK Dinamo u NK Croatia - tribine su izluđivale sloganom "Ima jedan čovjek čudan ime mu je Franjo Tuđman".

Huligansko-rasistički se Divlji zapad nesmetano proširio u međuvremenu s nogometnih stadiona, domaćih i stranih ulica i trgova na košarkaška i rukometna gledališta. Sutra će u ledene dvorane za hokej i umjetničko klizanje? Na bazene i atletske staze? A premijeru Plenkoviću baš ništa pametnije ne pada na um doli ofrlje farbati tunele birokratskom frazom kako se "borimo protiv navijačkog nasilja i uvreda". On se bori? Gdje i kako? Kojim alatima? Kakav je učinak tog "borimo se"? Ako se itko bori, bore se neovisne udruge civilnog društva, tzv. lijeve, dio medija i istaknutiji pojedinci sa zrnom soli u glavi. Plenković, HDZ, politička desnica i tzv. Crkva u Hrvata se ne bore, osim za svoje stražnjice pri državnim jaslama. Dapače, licemjerno toleriraju zlo i time ga čine sve opasnijim.

Huligansko-rasistički se Divlji zapad nesmetano proširio u međuvremenu s nogometnih stadiona, domaćih i stranih ulica i trgova na košarkaška i rukometna gledališta.

Navijački (sic) divljaci su i iz druge galaksije prepoznatljiv čopor. Rado se odijevaju u crveno-bijele kockice, vole se zamotavati trobojnicama s ustaškom inačicom grba, svršavaju pod bengalskim bakljadama, "domoljubna" mjera im je Josip Joe Šimunić, a "ubijanje Srbina" i ustaški poklič "Za dom spremni" raison d'ȇtre svakog odlaska na utakmice. Fenomen su za proučavanje psihologije rulje ili taktike vučjeg čopora. Crne majice s natpisom "Crna legija" i ustaške kape tek su u novije doba, na mig iz HDZ-a, političko-kalkulantski sklonjene sa stadiona i čuvena Thompsonovog derneka u Čavoglavama. Ali ne sasvim s komemoracije kvislinzima na Bleiburškom polju te redovitih misa zadušnica za ratnog zločinca, ustaškog poglavnika tzv. NDH Antu Pavelića u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu te u Splitu.

Nitko još nije vidio/čuo da se razbijačko-batinaški nabildani tzv. navijači, razigrane krvi stanovitim količinama alkohola i droge, kite titovkama s crvenom zvijezdom petokrakom ili srpom i čekićem, da urlaju "Smrt fašizmu, sloboda narodu". Tema je to za ozbiljnija sociološka istraživanja, no činjenica je da je HDZ već 1990-ih neodgovorno pustio zloduha iz boce i ovaj je kontaminirao cijelo društvo. Verbalno i fizičko divljaštvo tzv. navijača je čedo tog zloduha. Degenerativni alter ego političkog, gospodarskog, klerikalnog i moralnog huliganizma u ključnim strukturama države, koja puca po šavovima upravljačke neodgovornosti i nenormalnih socijalnih razlika. Neprijateljska je to, divljezapadna društvena klima.

Stadionsko i ulično huliganstvo, impregnirano izrazitim neonacifašizmom, logičan je produkt društvenih i socijalnih okolnosti što se - jer riba smrdi od glave - dramatiziraju već 26 godina. Do masovnog egzodusa cijelih obitelji (navodno se već oko 300.000 ljudi iselilo iz RH), jer u vlastitoj domovini ne mogu preživjeti niti ona nudi budućnost njihovoj djeci. Istodobno, predsjednici države, premijeri, ministri, gradonačelnici, more inih stupova društva u politici i izvan nje, čak cijelih političkih stranaka (HDZ) izravno se dovode u vezu s milijunskim pljačkama vlastitog naroda.

Stadionsko i ulično huliganstvo, impregnirano izrazitim neonacifašizmom, logičan je produkt društvenih i socijalnih okolnosti što se - jerriba smrdi od glave - dramatiziraju već 26 godina.

Raskošne vile, zbirke umjetnina, skupe jahte, rančevi, privatni zrakoplovi i helikopteri, lude cestovne jurilice, 100.000 eura džeparca u ženskoj torbici snahe nogometnog gazde, preparirani bijeli medvjedi i afrički safari-trofeji, devizni milijuni na računima u poreznim oazama, kolekcije vrijednih satova, bestidna bahatost onih, kojima uistinu valja vjerovati kad uglas s Franjom Tuđmanom padaju u trans tipa "Imamo Hrvatsku", ali im ne treba vjerovati kad vlastohlepno/koristoljubivo palamude o "domoljublju", o "hrvatstvu" - naciji über alles", o vjeri i hrvatskim braniteljima... Ne treba vjerovati toj manjinskoj kasti bogatstva i moći, jer joj nasuprot stoji more sirotinje koja prekopava kontejnere, prodaje plastične boce, stoji u redovima pred socijalnim samoposlugama i pučkim kuhinjamai... I plješće redikuloznom Ivanu Pernaru kao svom glasu naroda. U očaju se, gnjevna na te što su za njih "preuzeli odgovornost" - iseljava iz zemlje, ili tuče s policijom, protivničkim navijačima, "ubija Srbina" i dernja "Za dom spremni".

Neki dan se na prosvjedu potpore odmrzavanju obaveznog vojnog roka pojavila pred MORH-om nekolicina pripadnika tzv. Satnije taktičkih snajpera Knin s amblemom na beretkama koji je kombinacija nacističkog SS-a, ustaške bombe i starorimske gnome Ubi solitudinem faciunt, pacem appellant (Gdje pustoš naprave, nazivaju mirom). Većina veteranskih udruga ima stilizirano ustaško ušato U na svom grbu i žigu. Fasade i prometni znakovi "ukrašeni" su rasističkim, nacističkim i fašističkim grafitima  i sloganima mržnje. Ako ih netko pametan "prekreči", sutradan osvanu novi.

Policija još ne zna tko je neki dan bacio suzavac u prostoriju u Zagrebu, gdje se navečer zabavljao veći broj pripadnika LGBTQI manjine. Bit će da ih ni ne traži. Ne treba previše pameti za zaključiti o miljeu iz kojeg je lansiran suzavac i ne sjetiti se kojim sve bedastoćama o "pederima i lezbačama" tzv. Crkva u Hrvata - u ime obitelji i vjere - dnevno terorizira javnost. Bere plodove nikad agresivnije oltarske potpore HDZ-Mostovoj (pre)vlasti. Zahvalnom premijeru Plenkoviću ne pada na um, pa više ni predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, suprotstaviti se tzv. konzervativnoj kontrarevoluciji pod vodstvom Crkve, koja je zaustavila Cjelovitu kurikularnu reformu školstva, zatire sekularizam gdje god stigne, socijalnu državu ne ferma pola posto, šalje pred bolnice zombi-skupne što satima mrmljaju molitve protiv pobačaja i plaše građane jezivim slikama fetusa... Bave se ćoravim, ali vrlo opasnim poslom.

Huliganizam i mržnja su u radikalnoj desnoj zbilji programirana opcija, ne sporadična pojava. Baš zato crnilo te vrsti problem je svih građana.

Huliganizam i mržnja su u radikalnoj desnoj zbilji programirana opcija, ne sporadična pojava. Baš zato crnilo te vrsti problem je svih građana. Problem njihovog ljudskog prava na psihički mir i fizičku sigurnost, što im je premijer Plenković ustavno dužan osigurati. Ne larpurlartistikom o novoj zakonskoj papirologiji, nego alatima uvjerljive novčane, fizičke i zatvorske učinkovitosti koji će ohladiti i najusijanije glave. A to se godinama nije činilo. Kako se u protivnom vladajući kane nositi s huliganizmom, rasizmom, šovinizmom i inim mrzilačko-genocidnim ispadima? Nikako.

Prošlog su tjedna zagrebački huligani u kafiću Doma sportova fizički napali navijače i simpatizere beogradskog Partizana. Letjele su pivske krigle, okrvavljene neke glave,  stradao je inventar... Već u subotu oko 22,30 sati desetak je maskiranih divljaka -. karakteristično "hrabrih" kad su u čoporu - provalilo u prostorije Društva prijatelja Hajduka na Trešnjevci, gdje je tridesetak fanova splitskih nogometaša slavilo Bajdine dane (legenda bilih Bernard "Bajdo" Vukas). Radile su teleskopske palice, bokseri, šake, krvožedno se rigalo proturegionalnu mržnju, a potom - bijeg u zagrebačku noć.

A zašto BBB-i uostalom ne bi isprebijali "tovare" kad su pripadnici navijačke skupine Torcide - kako lani uglas rekoše predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i obiteljski joj prijatelj Zdravko Mamić - mrski "orjunaši"? Riječju, krvni neprijatelji "nacionalno osviještenih" koji sa sportskih  tribina svako malo arlauču da su "za dom" (koji, čiji?) te "spremni ubiti Srbina". Budući da su i Andrej Plenković i policijski ministar Vlaho Orepić zavičajno Dalmatinci, a Dalmatinac nije tko ne navija "za Hajduka", javnost se nada brzom privođenju "purgera" koji su u trešnjevačkoj noći mlatili "tovare". Pod uvjetom da batinaši nisu iz eskadrona koji je jednako "za dom spreman", jednako za "ubiti Srbina" i jednako u Splitu i  Zagrebu majmunski huče obojenim sportašima. I neobojenim, ako su Srbi ili Židovi.

Dok se huliganizam, rasizam, ksenofobija i ini mentalni defekti ne izbace iz političkog mainstreama, ideološki zahrđalih medija, dijela civilnog društva i tzv. Crkve u Hrvata, državni birokrati džaba kreče. Da se Grabar-Kitarović nije pravila gluhom i slijepom lani u VIP loži za prijateljske nogometne utakmice Hrvatska-Izrael, gdje su se tribine tresle od urlanja "Za dom spremni" i "Ubij, ubij, ubij Srbina", dohvatila bi se službenog mikrofona i lišenima pameti javno odbrusila što ih ide. No, jasno je da premijer Andrej Plenković i predjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ne žele, a ne ne znaju staviti ljutu travu na ljutu ranu.

Da se Grabar-Kitarović nije pravila gluhom i slijepom lani u VIP loži za prijateljske nogometne utakmice Hrvatska-Izrael, gdje su se tribine tresle od urlanja "Za dom spremni" i "Ubij, ubij, ubij Srbina", dohvatila bi se službenog mikrofona i lišenima pameti javno odbrusila što ih ide.

Nikakav novi zakon nije potreban za isušiti močvaru, zatrti u njoj huliganizam, neonacifašizam, rasizam, ksenofobiju, mržnju svake vrsti... Tko brani premijeru da učinkovito - bez frazerske fige u džepu i jalove larpurlartistike - operacionalizira stroge i jasne postojeće propise nulte tolerancije prema nasilju i mržnji? Zašto se ne primjenjuju Zakon o sportu i sprječavanju nereda, Zakon protiv diskriminacije, Kazneni zakon i druge regule?

"Trudit ću se da košarka bude sve ono što je bila prije 20, 25 ili 30 godina, u smislu rezultata, naročito reprezentacije", tvrdi premijer, a to "trudit ću se" sadržajno ništa ne znači. Izim, ako osobno ne kani istrčati na parket i ubacivati trice. Da na trepavicama hoda, Plenković nije taj politički i ljudski kapacitet koji je kadar u rečenoj vrlo kvarnoj društvenoj klimi vratiti hrvatskom sportu međunarodnu slavu kakvu su za "totalitarnog  komunističkog mraka" - znatno prije prošlih 30 godina - pronosili košarkaši Cibone i splitske Jugoplastike, rukometaši bjelovarskog Partizana... Kada su cijele obitelji s malom djecom odlazile na utakmice i bezbrižno uživale u sportskom nadmetanju, a nikom nije padalo na pamet prijetiti ubijanjem, majmunski hučati ili rasistički vrijeđati.

Nitko nije išao na utakmice pijan i drogiran mlatiti se s policijom i protivničkim navijačima, čupati sjedala na tribinama, razbijati automobile, tramvaje i izloge. Hajduk i Dinamo, Split i Zagreb uvijek su bili sportski rivali, ali nikad - krvni neprijatelji. Fanovi sportske igre nisu bili manipulirane interesne skupine krajnje ispolitiziranih klupskih uprava i sportskih saveza, koji ih maze i tetoše, podmićuju im vođe besplatnim ulaznicama, plaćenim putovanjima na gostovanja i, skrivećki, pinkom u džep. Danas je tzv. vrhunski/profesionalni sport GMO politike i kriminala. GMO izvan premijerova i dosega predsjednice Republike, pa se od njih i ne može očekivati više od prigodne birokratske larpurlartistike tipa: "Ako pada kiša, moramo otvoriti kišobrane".

Ključne riječi: HDZ, fašizam, Andrej Plenković
<
Vezane vijesti