Foto: I. pl ZajcFoto: I. pl Zajc"Izražavamo suosjećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije Oluja i podsjećamo javnost na ratne zločine počinjene u toj operaciji kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina", stoji u zajedničkom priopćenju Centra za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centra za građansku hrabrost, Srpskog demokratskog forum i Ženske mreže Hrvatske, uz podršku Žena u crnom (Beograd) i Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju - UDIK (Sarajevo).

Podsjećaju kako još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji.

"Tražimo da se procesuiraju ratni zločini koji su se dogodili u vremenu događanja operacije Oluja, a koji su počinjeni u ime hrvatskog naroda, posebno obzirom da se od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do veličanja istih. Dosadašnja državnička retorika Republike Hrvatske je licemjerna i ne vodi pomirenju, poticanju dijaloga, razumijevanja i empatije za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove prijeratne domove", stoji u priopćenjuraže da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obeštećenje civilnih žrtava rata

Ističu kako je potrebno razvijanje sustava koji će spriječiti nasilje i mržnju, te poticati povratak stanovništva, jer "u silnoj brizi za demografiju političke elite u Republici Hrvatskoj nikada ne spominju povratak, a upravo su ovi dijelovi Hrvatske demografski najopustošeniji".

Pozivaju Vladu i Sabor RH da zaustave militarizaciju društva, suoče se s prošlošću, preuzmu odgovornost za ratne zločine u i nakon operacije Oluja kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene ratne zločine. Traže da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obeštećenje civilnih žrtava rata.

Ključne riječi: Oluja, civilne žrtve rata
<
Vezane vijesti