unnamed_16.jpgU utorak, 18. prosinca u 19 sati, u HDD galeriji otvara se izložba DUŠAN BEKAR: DIZAJNER IZ SJENE. Izložba nas upoznaje s djelima izuzetno potentnog grafičkog dizajnera, fotografa i slikara Dušana Bekara koji je djelovao na polju komercijalnog i korporativnog dizajna od početka 50-ih do početka 21. stoljeća u Hrvatskoj u statusu samostalnog umjetnika, a kreativno je aktivan i danas. Izložba ostaje otvorena do 11. siječnja.

Bekar je jedan od rijetkih dizajnera kojeg krasi interdisciplinarnost, autor koji jednako vješto vlada crtačkim, slikarskim, grafičkim i fotografskim tehnikama, dizajner koji je tijekom čitavog svog djelovanja nastojao pratiti aktualne trendove u svjetskom dizajnu bez podlijeganja nekoj maniri, a opet obilježivši dizajnerski prostor određenim vizualnim konstantama koje čitamo nedvosmisleno kao njegove.

Bekarov svijet slika i riječi, u kojemu aktivno participiramo kao potrošači već desetljećima, gotovo da se i ne spominje u pregledima grafičkog dizajna i likovne scene općenito od 50-ih do danas. Neki njegovi radovi dostupni u muzejskim zbirkama i pokojem pregledu oglašavanja nerijetko su krivo datirani, krivo imenovani ili mu uopće nisu pripisani.

To se ne može pripisati nemaru ili nepostojanju interesa među teoretičarima struke za Bekarovim radovima, već možda više činjenici da ih sam autor nije smatrao važnim prezentirati u formi izložbe ili monografije – do danas. Danas se imamo priliku suočiti s djelićem bogatog opusa autorova djelovanja na području komercijalnog i korporativnog dizajna širokog spektra.

U tom smislu ova izložba, na manjem uzorku Bekarova rada koji zahvaća pola stoljeća djelovanja u kontinuitetu, predstavlja važan doprinos sagledavanju trendova u Hrvatskom dizajnu od 1950. do kasnih 90-ih, a na osnovu njega možemo detektirati i neke druge fenomene koji ne pripadaju samo domeni dizajna već, uvjetno rečeno, razvoju društva.

Na izložbi će, između ostaloga, biti prikazani Bekarovi vizualni identiteti, oglasi, propagandni materijali, plakati, fotografije za tvrtke Bagat, Borovo, Fotokemika, Ghetaldus, Gradska štedionica, HEP, INA, Labud, Marles, MTČ, Neva, RIS, Saponia, TEŽ, TOZ i mnoge druge.

Foto: Naslovnica brošure gumenih rukavica, RIS, sredina 60-ih; Zaštitni znak/logotip RIS, 50-e Foto: Naslovnica brošure gumenih rukavica, RIS, sredina 60-ih; Zaštitni znak/logotip RIS, 50-e