unnamed_31.jpgPovodom 30. obljetnice pada Berlinskog zida u Dokukinu KIC moći ćete gledati presjek dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju njegov povijesni i simbolični značaj. Filmsko-diskurzivni program Dva Berlina – Filmom preko zida održat će se 9. i 10. studenog u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb).

Program se otvara u subotu, 9. studenog u 17 sati uz polemični dokumentarac Pogledajte ovaj grad (Schaut auf diese Stadt, 1962.) Karla Gassa, jednog od najzanimljivijih i najkontroverznijih filmaša DDR-a. Izrazito modernistički propagandni komad koristi autentične arhivske snimke kako bi opravdao podizanje zloglasne fortifikacije 13. kolovoza 1961. godine. Riječ je o provokativnoj, ali nadasve informativnoj vremenskoj kapsuli koja nas transponira u hladnoratovsku eru.

U 21 sat slijedi poetično i enigmatično remek-djelo disidentskog umjetnika Jürgena Böttchera Zid (Die Mauer, 1990.) koje reflektira zeitgeist njemačke metropole na povijesnoj prekretnici. Zid predočava proces preobrazbe Berlinskog zida iz simbola Hladnog rata u globalnu turističku atrakciju i kuriozitet. Film je osvojio nagradu FIPRESCI na Berlinaleu te posebno priznanje na dodjeli Europskih filmskih nagrada. Kao uvertiru gledat će se Berlinsku baladu (Berliner ballade, 1990.) u kojoj globtrotter s kamerom u ruci Chris Marker "markira" političke krajolike nedavno ujedinjenog grada.

U nastavku programa, u nedjelju, 10. studenog u 17 sati gleda se glazbeni dokumentarac B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina (1979-1989). B-film oda je muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojemu se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea. Film je ujedno i nostalgična posveta gradu kakav više ne postoji. U filmu sudjeluju Blixa Bargeld, Nick Cave, New Order, Klaus Schulze i brojni drugi, a narator je mančesterski glazbenik i producent Mark Reeder.

Program se zaključuje u 21 sat uz kratkometražnog kandidata za Oscara i zanimljivu tribinu. Njemačko-poljska koprodukcija Zec na berlinski (Królik po berlińsku, 2009.) Bartosza Konopke priča je o koloniji zečeva koja je 28 godina živjela na ničijoj zemlji na kojoj se nalazio Zid. Nakon njegova pada zečevi još uvijek uče kako živjeti u novom svijetu, baš kao i mi građani istočne Europe.

Nakon projekcije slijedi tribina Zidovi u glavi u kojoj će se analizirati kompleksne posljedice pada Berlinskog zida kao jednog od ključnih događaja 20. stoljeća. Nekadašnji simbol Hladnog rata možda se transformirao u globalnu turističku atrakciju, no usred migrantske krize fantazije o nekom budućem Europskom zidu prisutne su više nego ikad, a ekonomija ne namjerava osujetiti njegovu izgradnju. Na tribini sudjeluju Hrvoje Klasić, Tihomir Cipek, književnik Boris Perić i povjesničar Krešimir Zovak.