Povodom ove neslavne obljetnice HND je uputio pismo ministru Karamarku kojim ga podsjeća da policija još uvijek nije uspjela pronaći niti napadačne niti naručitelje brutalnog napada na novinara Dušana Miljuša

"Poštovani ministre Karamarko,

drugog lipnja bilježimo dvije godine od divljačkog napada na Duška Miljuša, istraživačkog novinara Jutarnjeg lista, kojem je pritom slomljena ruka i doživio je ozbiljni potres mozga. Napad dvojice napadača na njega palicama, policija je u lipnju 2008. okarakterizirala kao pokušaj ubojstva.

Policija i istražni organi nisu uspjeli pronaći niti napadače niti naručitelje što je deprimirajuće za samog Duška Miljuša, za novinare u Hrvatskoj i za slobodno novinarstvo i istraživačko novinarstvo, osobito ono koje istražuje kriminal i korupciju u Hrvatskoj. Kako je u ovom vremenu navodno baš bitka protiv korupcije - tako tvrdi Vlada - glavna društvena zadaća, novinari koji se njome bave moraju biti posebno zaštićeni a istraga protiv napadača na njih jedan od policijskih prioriteta. Pod različitim oblicima policijske zaštite još su neke naše kolege a stoga što se ne zna tko im je prijetio.

Ovakva policijska neefikasnost loša je poruka i za novinarstvo i za demokraciju u Hrvatskoj. Uhićenje napadača na Miljuša i drugih koji su prijetili novinarima i te kako bi poboljšalo klimu za šibanje svih društvenih negativnosti, osobito kriminala i korupcije.

Gospodine Karamarko, budući da ste ne jednom najavili skori uspješni kraj istrage o napadu na Miljuša, dvojimo spriječava li netko kraj te istrage. Apeliramo na vas još jednom da upotrijebite svu profesionalnu vještinu i poštenje da uhitite napadače i uručite ih sudu.

Zdenko Duka, predsjednik HND-a, v.r.
Arne Koenig, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), v.r.
Jean-Francois Julliard, glavni tajnik Reportera bez granica, v.r.
Oliver Vujović, glavni tajnik Medijske organizacije za jugoistočnu Europu (SEEMO), v.r."

<
Vezane vijesti