H-Alter

"Neprihvatljivo gospodarenje otpadom"

Fotografija članka
Stanovnici Resnika prosvjedovali su protiv najava izgradnje Centra za gospodarenje otpadom i spalionice, tvrdeći kako su ovi projekti štetni i opasni po zdravlje ljudi Arhiva; Foto: M.K.

Petstotinjak stanovnika zagrebačkog naselja Resnik okupilo se na prosvjedu pod nazivom Zdravlje nema cijenu, protiveći se najavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će se u tom naselju graditi Centar za gospodarenje otpadom te spalionica.

Prosvjedni skup organizirali su Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i Građanska inicijativa Krizni eko stožer za Resnik i Grad Zagreb, upozoravajući na štetnost neekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada u Zagrebu i okolici.

Uoči početka prosvjeda, predsjednica UZOR-a Branka Genzić Horvat izjavila je za HTV-ov podnevni Dnevnik da se stanovnici Resnika protive izgradnji Centra za gospodarenje otpadom, jer je taj projekt ekološki i ekonomski neopravdan te štetan po zdravlje ljudi.

"Svi smo svjesni da iz takvih spalionica izlaze najotrovniji spojevi koji su štetni ne samo za pojavnost raka, nego djeluju i na genetsku strukturu čovjeka""Radi se o Centru koji obuhvaća tehnologiju mehaničko-biološkog uređaja koji pak obuhvaća vrlo mali postotak recikliranja otpada, a većina tog otpada završava u spalionicama. Svi smo svjesni da iz takvih spalionica izlaze najotrovniji spojevi koji su štetni ne samo za pojavnost raka, nego djeluju i na genetsku strukturu čovjeka", upozorila je.

Napomenula je da je predloženi Centar na vodozaštitnom području Grada, u blizini gusto naseljenog područja te nedaleko "trbuha" Grada Zagreba, neprihvatljiv ne samo Resničanima, nego i svim Zagrepčanima.

Udruge predlažu ekološki način zbrinjavanja otpada odvojenim sakupljanjem, recikliranjem, ponovnom uporabom koji je, naglasila je, nusporedivo jeftiniji, ekološko prihvatljiviji te može funkcionirati na principima ekonomskog samofinanciranja.

Tagovi: zbrinjavanje otpada
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

© H-Alter - Udruga za nezavisnu medijsku kulturu