H-Alter

Vjetroelektrane u zaleđu Splita

Fotografija članka
Nakon donošenja prostornog plana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, trebala bi započeti izgradnja trideset vjetroelektrana
Županijski program korištenja obnovljivih izvora energije na području Splitsko-dalmatinske županije predviđa 20 lokacija za korištenje sunčeve energije, odnosno izgradnju solarnih elektrana, od kojih bi većina bila na kopnenom dijelu, a pet na otocima. Kada je riječ o vjetroelektranama, u planu je 30 lokacija na kopnenom području budući da, prema važećim odredbama, vjetroelektrane ne smiju biti u priobalju i na otocima.

"Naravno, osnovni uvjet da se sve to gore navedeno i ostvari i da se poimence može govoriti o pojedinim lokacijama jest donošenje županijskog prostornog plana", veli nam dipl. ing. Ranko Vujčić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije.

"Donošenje izmjena i dopuna Prostornog plana je u fazi završne procedure priprema za njegovo usvajanje na Županijskoj skupštini. Očekujemo da bi plan do srpnja ove godine trebao biti i usvojen", govori Vujčić dodajući kako je i ranije, važećim prostornim planom, bilo predviđeno 25 lokacija za elektrane na vjetar i dvije za sunčeve elektrane.

"Koliko će sada biti potencijalnih investitora to svakako ovisi i o proceduri izmjene zakona koja će definirati poticajne kvote za proizvedeni kilovatsat, dakle ovisi o tome koliko bude poticajno, toliko će se i megavata realizirati. Vjerujemo kako će i planirane izmjene na području regulative za ishođenje potrebnih dozvola ići na stvaranje osnovnih uvjeta za bržu realizaciju tih projekata", veli naš sugovornik.

Prema postojećem Registru obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, instalirana snaga na području naše županije u fotonaponskim sunčevim elektranama jest oko 20 MW, investicija vrijedna ukupno od 50 do 60 milijuna eura. Što se tiče vjetroelektrana, u Registru ima oko 1500 MW. Realno je očekivati da bi se u nekakvoj prvoj fazi realiziralo oko 600 MW. S obzirom na provedene prethodne aktivnosti investitora može se procijeniti da će se usvajanjem PP županije stvoriti osnovni uvjeti za ostvarenje investicija u vjetroelektrane u ukupnom iznosu od oko 600 milijuna eura, doznajemo od Vujčića.

"Evo, otvoren je i prvi vjetropark u našoj županiji Pometeno brdo kod Konjskog, investitora Končara obnovljivi izvori d.o.o. Idući u pripremi je vjetropark poznate španjolske tvrtke Acciona Windpower, vodeće u svijetu u području obnovljivih izvora energije, koja je dobila koncesiju za farmu vjetroelektrana na brdu Jelinak poviše Trogira, u općini Seget.

Očekivana proizvodnja je 81 milijun kWh električne energije godišnje, što odgovara potrošnji 30.000 kućanstava", navodi Vujčić." Započeta je, dakle, gradnja vjetroparka snage 30 MW za koju se stupovi izrađuju u Brodosplit-BSO-u. Riječ je od 20 stupova, svaki visine 77 metara i težine 130 tona. Nadalje, niti sva ta proizvedena energija neće biti samo za naše potrebe, već se može promatrati i u okviru tržišta 'zelene energije' na području čitave Europe kao izvozna djelatnost", smatra Vujčić.

"O konkretnim lokacijama još ne bih govorio dok ne 'prođu' izmjene i dopune Prostornog plana. Može se reći da su zainteresirani investitori izuzetno aktivni, te na dijelu lokacija već obavljaju pripremna mjerenja vjetropotencijala koji će im pokazati isplativost investicije", zaključuje Vujčić ističući kako država ovdje nema ulaganja, ona samo treba stvoriti osnovne uvjete za realizaciju projekata, a lokalne samouprave ih uključiti u prostorne planove.

"Ako bi se realizirali svi projekti koji se nalaze u Registru naše županije, to bi iznosilo oko 35 posto ukupno instalirane snage elektroenergetskog sustava RH", veli Ranko Vujčić.

Postavljanje solarnih elektrana i vjetroelektrana sigurno će biti poticaj za naše gospodarstvo i za zapošljavanje. Kao što vidite, dio zaposlenih već ima u domaćoj brodogradnji koja ima potencijal i puno veći, može imati udjela i u strojogradnji (ljevački kapacitet i strojna obrada), a može se uključiti i elektroindustrija.

Tagovi: obnovljivi izvori
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

© H-Alter - Udruga za nezavisnu medijsku kulturu