U sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna" udruga DOOR i UNDP Hrvatska organiziraju tribinu pod nazivom "Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica" u utorak, 15. svibnja, od 11 do 14 sati u prostorima Tribina Grada Zagreba (Kaptol 27).

Udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i UNDP Hrvatska predstavit će energetske zadruge te raspravljati o stanju postojećih zadruga u Hrvatskoj, primjerima i mogućnostima razvoja energetskih zadruga te iskustva postojećih energetskih zadruga u EU.

Na tribini će se predstaviti  koncept zadrugarstva, planovi za osnivanje energetskih zadruga u Hrvatskoj te raspravljati o mogućnostima njihovog budućeg razvoja.Sa zadovoljstvom možemo najaviti  gosta iz Europske federacije grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije (www.rescoop.eu). G. Dirk Knapen će predstaviti nekoliko uspješnih modela zadruga u EU koje se bave održivom energetikom na području proizvodnje, opskrbe ili upravljanja mrežom. 

Govornici: 

Robert Pašičko - UNDP Hrvatska

Ilda Stanojević - Hrvatski savez zadruga

Dirk Knapen  - Europska  federacija grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije  

Toni Vidan - Zelena akcija

Vjeran Piršić - Eko Kvarner

Energetske zadruge pokazale su  se kao vrlo koristan poduzetnički model za lokalne zajednice jer građani  koji su suvlasnici postrojenja sudjeluju u svim fazama projekta  (od planiranja do korištenja) što im omogućuje nadzor nad lokalnim prirodnim resursima i proizvodnju energije na ekološki najprihvatljiviji način. Povrh toga, izdaci za uvoz energenata (nafta, plin, električna energija) znatno se smanjuju, a povećava se energetska neovisnost, otvaraju se nova radna mjesta, dobit ostaje u zajednici čime se pokrivaju javne potrebe, ulaže u komunalnu infrastrukturu, škole, vrtiće, obnovu zgrada i sl.