Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaU Europskoj uniji živi oko 100 milijuna pasa lutalica i dvostruko više mačaka. Prijatelji životinja podržavaju inicijativu hrvatskih europarlamentaraca kojom je Europskom parlamentu predstavljen prijedlog o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka. Ističu kako se trajna sterilizacija pokazuje kao jedini učinkovit i human način smanjenja neželjene i mnogobrojne populacije pasa i mačaka kako bi se zaštitilo životinje, ljudi i lokalne zajednice.

Psi i mačke više nisu divlje životinje koje se mogu samostalno brinuti o nalaženju hrane i snalaziti se bez intervencije čovjeka. To je povezano i s nemogućnošću njihova nesmetanog razmnožavanja na način kako bi to samostalne činile u prirodi i tu im je nužna ljudska pomoć jer u protivnom su izložene patnji i smrti.

Kako objašnjavaju iz Prijatelja životinja, "trajna sterilizacija, iako se radi u uplitanju u reproduktivni sustav životinja, etičnije je rješenje od potpuno neprihvatljivog usmrćivanja životinja ili ostavljanja da same umru od gladi žeđi i udarca automobila ili da doživotno čekaju u kavezima skloništa. Osim toga, trajna sterilizacija ima i brojne zdravstvene prednosti za životinje i olakšava im ionako neprirodan život uz čovjeka."

Više informacija o sterilizaciji kao o i propisivanju trajne sterilizacije kao obavezne mjere kontrole razmnožavanja pasa i mačaka pronađite ovdje.

<
Vezane vijesti