Foto: PixabayFoto: PixabayEuropski sud za ljudska prava proglasio je Hrvatsku krivom zbog toga što u kaznenom postupku nije temeljito istražila sumnje u slučaju prisiljavanja na prostituciju. Riječ je o presedanskoj odluci, i to ne samo zato što je Hrvatska prvi puta proglašena krivom zbog kršenja odredbi o zabrani ropskog rada i iskorištavanja, nego i zato što je Sud prvi puta uopće iskorištavanje u svrhu prostitucije povezao s trgovinom ljudima u okviru članka 4.

Hrvatska državljanka S. M. tužila je Hrvatsku Sudu u Strasbourgu žaleći se da je bila žrtva prisilnog seksualnog iskorištavanja kroz prostituciju, a da joj hrvatske institucije nisu pružile primjerenu zaštitu zbog nedostatnog zakonskog okvira i manjkavosti kaznenog postupka. U svojoj tužbi pozvala se na članak 4. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koji zabranjuje ropstvo i prisilni rad, prenosi Forum.tm.

Europski sud za ljudska prava dao je tužiteljici za pravo i potvrdio da je Hrvatska prekršila obavezu iz članka 4. Konvencije.

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja je zastupala S. M. u Strasbourgu, istaknula je da će presuda Suda za ljudska prava imati "veliki učinak", i na S. M. i na buduću praksu pred hrvatskim sudovima.

<
Vezane vijesti