Foto: Victor Barro, Friends of the Earth InternationalFoto: Victor Barro, Friends of the Earth InternationalNakon tjedana pregovora i lobiranja od strane bogatih zemalja protiv stvaranja međuvladine radne grupe koja bi definirala obvezu poštivanja ljudskih prava za transnacionalne korporacije, Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo je rezoluciju koja će pokrenuti taj važni proces

Nakon tjedana pregovora i lobiranja od strane bogatih zemalja protiv stvaranja međuvladine radne grupe koja bi definirala obvezujuće poštivanje ljudskih prava za transnacionalne korporacije, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda UNHRC usvojilo je rezoluciju koja će pokrenuti taj važni proces, javlja Transnational Institute TNI.

Rezolucija koja bi trebala osigurati pristup pravdi žrtvama kršenja ljudskih prava od strane multinacionaki, na kraju je usvojena s 20 glasova "za", 14 "protiv" i 13 odsutnih. Najglasniji protivnici bili su SAD, zemlje EU i Japan, dok su je snažno zagovarale Ekvador, Kina, Južna Afrika i Indija. Hrvatska trenutno nije član ovog Vijeća jer se zemlje članice mijenjaju. 

"Prijetnje od strane EU kako će obvezujuća pravila utjecati na investicije multinacionalnih korporacija u zemlje Globalnog Juga, kao i inzistiranje SAD-a da se korporacije uključe o svaku raspravu o ljudskim pravima, pokazuju kako neke vlade više nisu u stanju razlikovati javno dobro od obrane privatnog interesa", komentirala je Diana Aguiar iz TI-ja.

Prije glasanja, Ekvador i Južna Afrika su naglašavali dosad neviđenu potporu stotina organizacija civilnog društva i društvenih pokreta iz cijelog svijeta ovoj rezoluciji. 

Globalna kampanja za smanjenje korporativne moći uključena je u proces od rujna 2013. godine kada je Ekvador prvi put najavio inicijativu za obvezujuća pravila. 

"Pozdravljamo usvajanje ove rezolucije i pazit ćemo da proces unutar UNHRC-a vodi u definiranje okvira za ljudska prava temeljenog na društvenoj i okolišnoj pravdi. Razlika u stavovima između sjevernih i južnih država pokazuje tko je voljan braniti interese transnacionalnog kapitala, a tko brani prava žrtava kršenja ljudskih prava", istaknula je Brid Brennan iz TI-ja.

Ključne riječi: transnacionalne korporacije
<
Vezane vijesti