Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Isplata odštete obiteljima žrtava NSU-a

Fotografija članka
Njemačka vlada je obiteljima žrtava neonacističke grupe, koja se tereti za ubojstvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke, isplatila oko pola miliona eura
Njemačka vlada je porodicama žrtava neonacističke grupe Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja se tereti za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke, isplatila na ime odštete oko pola miliona eura, piše njemačka štampa, pozivajući se na savezno ministarstvo pravde.

Ukupno je isplaćeno 486 440 eura, od čega je 311 440 eura otišlo porodicama devet ubijenih ljudi, koji su bili mali privatnici - sestre i braća su dobijali po 5 000 eura, a supružnici i djeca po 10.000 evra, navode mediji, dodajući da su porodice dobile pomoć i na ime sahrane. Početkom godine su u Berlinu predstavnici vlade, parlamenta i saveznog ustavnog suda, zajedno s oko 1 200 gostiju, odali počast neonacističkim žrtvama terorističke grupe NSU iz Cvikaua, a kancelarka Angela Merkel se tada izuzetno jasno stavila na stranu žrtava, izvinila i obećala razjašnjenje zločina.

Njemačka je krajem prošle godine bila pogođena saznanjem o neonacistima iz Cvikaua, a početkom godine je vlada formirala četveročlanu komisiju koja treba rasvijetliti pozadinu i politički analizirati seriju neonacističkih ubistava i eventualne greške nadležnih službi u razotkrivanju neonacista.

Njemačka se od kraja prošle godine nalazi pod teretom saznanja da je neonacistička grupa iz Cvikaua godinama sijala smrt među strancima u Njemačkoj.

U NSU su, sudeći prema medijima, bili jedan profesorski sin, jedan pomoćni građevinski radnik i jedna baštovanka.

Najmanje njih troje, baštovanka Chepe Z. (36) i pokojni Uve Mundlos (38) i Uve Benhart (34), koji su živeli u Cvikau, u jednoj staroj, lijepoj vili, a novac zarađivali krađama, kao grupa NSU su u posljednjih desetak godina ubijali strance po Njemačkoj.

Mindlos i Benhart su pronađeni mrtvi, a Chepe se trenutno nalazi u jednom istražnom zatvoru.

Za Mundlosa se kaže da je bio beskrupulozan "mislilac", profesorski sin, dobro vaspitan, koga njegovi bivši drugovi iz razreda opisuju kao neupadljivog i ljubaznog.

Benhart, pomoćni građevinski radnik, bio je čovek oružja i skoro uvijek je sa sobom nosio 30 centimetara dugi bodež, a pripadnici lijeve scene su govorili da je onaj ko je vidio ovog mladića odmah bježao, pisala je njemačka štampa o ovim mladićima.

Tagovi: Njemačka, neonacizam
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

23.07.

Bolesni imaju pravo uzgajati marihuanu

Njemački sud odlučio je jučer da osobe koje trpe kronične bolove mogu uzgajati marihuanu "u terapeutske svrhe"

21.07.

Juncker za uvođenje socijalnih plaća

S obzirom na najave Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije, pitanje jedinstvenog izračuna mininimalne plaće u Europi moglo bi postati jedna od tema institucionalnih razgovora

19.07.

Mobilizacija Europe protiv TTIP-a

"Mi želimo demokraciju, a ne korporatokraciju", poručili su predstavnici novoosnovane masovne inicijative protiv kontroverznih sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om i Kanadom

18.07.

Tisuće protiv ZOR-a

Više tisuća članova sindikaka i sudionika prosvjednog skupa ispred Skupštine Srbije zatražilo je jučer od narodnih poslanika da ne glasaju za nove zakone o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju

17.07.

Vrijeme je za novu ljevicu

Okupljanjem radničkih i aktivističkih grupa u Levi samit Srbije otpočelo je već odavno neophodno prestrojavanje na političkoj sceni.

17.07.

Sud presudio u korist štediša

Europski sud za ljudska prava donio je presudu u korist štediša, a protiv "Ljubljanske banke". Radi se o presedanu koji će tu banku koštati između 200 i 300 milijuna eura

17.07.

Zbog ZOR-a opći štrajk u Srbiji

Vodeći srbijanski sindikati najavili su za danas opći štrajk, a njihov je središnji zahtjev da se iz parlamentarne procedure povuku predložene izmjene i dopune Zakona o radu te Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju

Info most
Dokukino
Info most
Superknjižara