Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Isplata odštete obiteljima žrtava NSU-a

Fotografija članka
Njemačka vlada je obiteljima žrtava neonacističke grupe, koja se tereti za ubojstvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke, isplatila oko pola miliona eura
Njemačka vlada je porodicama žrtava neonacističke grupe Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja se tereti za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke, isplatila na ime odštete oko pola miliona eura, piše njemačka štampa, pozivajući se na savezno ministarstvo pravde.

Ukupno je isplaćeno 486 440 eura, od čega je 311 440 eura otišlo porodicama devet ubijenih ljudi, koji su bili mali privatnici - sestre i braća su dobijali po 5 000 eura, a supružnici i djeca po 10.000 evra, navode mediji, dodajući da su porodice dobile pomoć i na ime sahrane. Početkom godine su u Berlinu predstavnici vlade, parlamenta i saveznog ustavnog suda, zajedno s oko 1 200 gostiju, odali počast neonacističkim žrtvama terorističke grupe NSU iz Cvikaua, a kancelarka Angela Merkel se tada izuzetno jasno stavila na stranu žrtava, izvinila i obećala razjašnjenje zločina.

Njemačka je krajem prošle godine bila pogođena saznanjem o neonacistima iz Cvikaua, a početkom godine je vlada formirala četveročlanu komisiju koja treba rasvijetliti pozadinu i politički analizirati seriju neonacističkih ubistava i eventualne greške nadležnih službi u razotkrivanju neonacista.

Njemačka se od kraja prošle godine nalazi pod teretom saznanja da je neonacistička grupa iz Cvikaua godinama sijala smrt među strancima u Njemačkoj.

U NSU su, sudeći prema medijima, bili jedan profesorski sin, jedan pomoćni građevinski radnik i jedna baštovanka.

Najmanje njih troje, baštovanka Chepe Z. (36) i pokojni Uve Mundlos (38) i Uve Benhart (34), koji su živeli u Cvikau, u jednoj staroj, lijepoj vili, a novac zarađivali krađama, kao grupa NSU su u posljednjih desetak godina ubijali strance po Njemačkoj.

Mindlos i Benhart su pronađeni mrtvi, a Chepe se trenutno nalazi u jednom istražnom zatvoru.

Za Mundlosa se kaže da je bio beskrupulozan "mislilac", profesorski sin, dobro vaspitan, koga njegovi bivši drugovi iz razreda opisuju kao neupadljivog i ljubaznog.

Benhart, pomoćni građevinski radnik, bio je čovek oružja i skoro uvijek je sa sobom nosio 30 centimetara dugi bodež, a pripadnici lijeve scene su govorili da je onaj ko je vidio ovog mladića odmah bježao, pisala je njemačka štampa o ovim mladićima.

Tagovi: Njemačka, neonacizam
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

22.04.

Ili dogovor, ili rat?

Usprkos ohrabrujućim vijestima iz Ženeve, američki predsjednik Barack Obama bio je u pravu kada je izjavio da cijeloj situaciji treba prilaziti s oprezom

21.04.

Nove žrtve u Ukrajini

Navodno su naoružani pripadnici "Desnog sektora", ukrajinske ekstremno desničarske skupine, napali nenaoružane proruske separatiste

21.04.

Radnici vs. poslodavci

Švicarski glasači 18. svibnja izlaze na referendum na kojem će se glasati o minimalnoj plaći od četiri tisuće franaka mjesečno, javlja "Bloomberg"

20.04.

Uskrsni marševi za mir

I ove godine će tisuće ljudi izaći na ulice njemačkih gradova i u tzv. uskrsnim marševima prosvjedovati protiv rata i naoružanja u svijetu. Aktualnih povoda ima više nego dovoljno

19.04.

Švicarci traže najveći minimalac na svijetu

Zagovornici uvođenja minimalne plaće tvrde kako će ova mjera pomoći slabije plaćenim radnicima, jer su troškovi života u toj državi vrlo visoki. Građani će o tome odlučivati na referenumu

18.04.

Separatisti odbacili dogovor

"Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije ništa potpisao u naše ime, već u ime Ruske Federacije", kazao je Pušilin, lider samoproglašene Narodne republike Donjeck

17.04.

KONZUMiranje BiH

"Agrokor", praktično kreditiran od strane ruske države, definitivno preuzima "Mercator" u Hrvatskoj i Sloveniji, a može monopolizirati i BiH.

Dokukino
Info most
Superknjižara
Info most