Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Spasimo Grke od njihovih spasitelja

Fotografija članka
Pročitajte apel za pomoć Grčkoj kojeg potpisuju poznati intelektualci poput A. Badioua, É. Balibara, J. Ranciera i drugi.

Tribunal. Za kolektiv intelektualaca i umetnika Evrope

U trenutku kada je jedan od dvoje mladih Grka na socijalnoj pomoći, kada 25000 beskućnika tumara ulicama Atine, kada se 30% stanovništva nalazi ispod granice siromaštva, kada je na hiljade porodica primorano da se odrekne svoje dece kako ne bi umrla od gladi i hladnoće, kada se novi sloj siromašnih i izbeglica bori za otpatke iz kontejnera, ''spasitelji'' Grčke, pod izgovorom da Grci ''ne čine dovoljno napora'',

Radi se o tretiranju Grčke kao laboratorije za socijalni eksperiment koji će se u sledećem koraku primeniti u celoj Evropi

nameću novi plan pomoći kojim će se udvostručiti već ubrizgana smrtonosna doza.

Cilj nije ''spas'' Grčke - u ovom trenutku, svi značajni ekonomisti slažu se sa ovim. Radi se o kupovini vremena za spas kreditora dok se zemlja vodi u siguran bankrot. Radi se o tretiranju Grčke kao laboratorije za socijalni eksperiment koji će se u sledećem koraku primeniti u celoj Evropi. Model koji se testira u Grčkoj je taj u kome više nema javnih službi, gde se škole, bolnice i klinike raspadaju, gde je zdravlje privilegija bogatih, gde je populacija ugroženih žrtva programirane eliminacije, dok su oni koji još uvek imaju posao osuđeni na ekstremne oblike siromaštva i nesigurnosti.

Međutim, kako bi ova ofanziva neoliberalnog kapitalizma uspela do kraja, neophodno je uspostaviti režim koji će ekonomiju pretvoriti u najelementarnije pravo demokratije. Pod imenom spasitelja vidimo uspostavljanje vladavine tehnokrata širom Evrope koji ne mare za suverenitet naroda. Radi se o ključnom preokretu u parlamentarnim sistemima u kojima ''predstavnici naroda'' daju odrešene ruke ekspertima i bankarima, abdicirajuci moć odlučivanja koja im je data. Možemo reći da se radi se o parlamentarnom puču, ako hoćete, koji se takođe služi arsenalom represivnih mera protiv pobune naroda. Stoga, kada članovi parlamenta ratifikuju zakone po diktatu Trojke (Evropska Unija, Centralna evropska banka i Međunarodni monetarni fond), oni su u direktnoj suprotnosti mandatu koji im je dat, moć lišena svake legitimnosti koja odlučuje o sudbini zemlje u narednih trideset do četrdeset godina.

U isto vreme, Evropska Unija se priprema da otvori poseban račun na koji će se pomoć Grčkoj direktno uplaćivati, a koji će ona moći da koristi jedino u svrhe otplate dugova. Svi prihodi ove zemlje moraju imati kao ''apsolutan prioritet'' otplatu kredita, i koji će, ukoliko bude neophodno, biti uplaćivani direktno na racun kojim upravlja Evropska Unija. Sporazum precizira da svaka nova buduća obveznica mora biti izdata prema anglo-saksonskom zakonu koji podrazumeva materijalne garancije, te će se svaki nesporazum rešavati na sudu u Luksemburgu, gde Grčka neće imati nikakvo pravo žalbe protiv kreditora. Da još pojasnimo, privatizacija je poverena fondu kojim upravlja Trojka i koja će raspolagati najbitnijim javnim dobrima. Ukratko, svedoci smo sveopšte pljačke, divne odlike finansijskog kapitalizma, koja ovde dobija institucionalnu zaštitu. Sve dok prodavci i kupci sede na istoj strani stola, nema sumnje da će ovaj poduhvat privatizacije biti prava gozba za kupce.
Sve mere koje su do sada preuzete samo su produbile grčki dug koji je, uz pomoć spasitelja koji pozajmljuju sa bezobraznim kamatama, bukvalno eksplodirao i sada iznosi 170% bruto nacionalnog dohotka, dok je samo 2009. godine iznosio ne više od 120%. Čini se da ovaj plan spasavanja - svaki put predstavljen kao ''ultimativni'' - nije imao nijednu drugu svrhu do da još više oslabi poziciju Grčke koja je, lišena svake mogućnosti da sama predloži plan restruktuiranja, bila primorana da pristane na pravila koje joj nameću kreditori pod pretnjom ''katastrofe ili štednje''.

Svako pogoršanje veštačko prouzrokovanog i nasilničkog problema duga iskorišćeno je kao oružje za vređanje celog jednog naroda. Zbog toga ima smisla ovde koristiti se vojnim terminima: ovde se zaista radi o ratu sprovedenom sredstvima ekonomije, politike i zakona, o klasnom ratu protiv celog jednog društva. I plen kojim klasa finansijera isteruje ''neprijatelja'', uz socijalne beneficije i demokratska prava, ali na kraju svega, ovde je reč o suštinskoj mogućnosti opstanka ljudskog bića. Životi onih koji ne proizvode ili ne konzumiraju dovoljno u pravcu maksimizacije profita, moraju biti sačuvani.

Stoga, nemoć jedne zemlje uklještene između finansijskih spekulacija bez granica i razarajućih planova pomoći, zapravo su mala vrata na koja ulazi novi društveni model zasnovan na neoliberalnom fundamentalizmu. Model koji je namenjen čitavoj Evropi, a mozda i šire. U ovome leži suština problema i zbog toga odbrana grčkog naroda ne sme biti svedena na čin solidarnosti ili apstraktne humanosti: u pitanju je sama budućnost demokratije i sudbina evropskih naroda. Svima nama će ''neodložna neophodnost'' štednje ''bolne ali časne'' biti predstavljena kao način da izbegnemo sudbinu Grka, dok oni sami nisu učinili ništa pogrešno.

Pred ovim napadom uperenim protiv našeg drustva, pred uništenjem poslednjih ostataka demokratije, pozivamo sugrađane, naše francuske i evropske drugove da podignu glasno svoj glas. Ne smemo dozvoliti monopolizaciju moći govora od strane eksperata i političara. Da li možemo ostati ravnodušni pred činjenicom da je po nalogu nemačkih i francuskih vođa Grčka lišena moći izbora? Zar stigmatizacija i poniženje jednog evropskog naroda ne zaslužuje nikakav odgovor? Zar je moguće ne dići svoj glas protiv insitucionalizovanog ubistva grčkog naroda? I da li možemo ostati nemi pred nadirućom snagom sistema koji smatra nezakonitim i samu ideju društvene solidarnosti?

Nalazimo se na tački bez povratka. Hitno moramo povesti borbu brojevima i rat rečima nasuprot ultra-liberalnoj retorici straha i dezinformacije. Neophodno je razmontirati moralne lekcije koje kriju ono što se zaista događa u našem društvu. Postalo je više nego urgentno demistifikovati rasističko insistiranje na ''osobenosti Grka'' koje navodno tumače nacionalni karakter jednog naroda (lenjost i lukavost) korenom uzroka krize globalne realnosti. Ono što je danas bitno nisu specifičnosti, realne ili imaginarne, već ono što je zajedničko: sudbina jednog naroda koja će uticati na sve nas ostale.

Brojna tehnička rešenja predložena su za izlaz iz dileme ''ili propast društva ili bankrot'' (što danas znači ''i propast i bankrot''). Moramo izneti sve na sto što može pomoći razmišljanju o stvaranju jedne drugačije Evrope. Ali pre svega toga, moramo javno prijaviti zločin, izneti na svetlo dana situaciju u kojoj se nalazi grčki narod u ime ''plana pomoći'' koji je skrojen po meri spekulanata i kreditora. U trenutku u kome se rađa pokret podrske širom sveta, kada mreže na internetu postaju zakrčene inicijativama solidarnosti, da li će francuski intelektualci biti poslednji koji će podići svoj glas podrške Grčkoj? Bez daljeg odlaganja, ustostručimo tekstove, medijske intervencije, debate, peticije, proteste. Jer svaka inicijativa je dobrodošla, svaka inicijativa je urgentna.

Sa naše strane, mi predlažemo sledeće: pridružite se odmah komitetu evropskih intelektualaca i umetnika u ime solidarnosti sa grčkim narodom koji pruža otpor. Ako ne mi, onda ko? Ako ne odmah, onda kada?

Viki Skumbi, glavna urednica časopisa Alètheia iz Atine, Mišel Surja, direktor časopisa Lignes iz Pariza, Dimitris Vergetis, direktor časopisa Alètheia iz Atine.

Kao i: Danijel Alvara, Alan Badiju, Žan-Kristof Beji, Etjen Balibar, Fernando Bernardo, Barbara Kasin, Bruno Klement, Danijel Koen-Levinas, Janik Kurte, Kler Deni, Žorž Didi-Uberman, Roberto Esposito, Frančeska Isidori, Pjer-Filip Žanden, Žerom Lebr, Žan-Kle Martan, Žan-Luk Nansi, Žak Ransijer, Džudit Revel, Elizabet Rigal, Žakob Rogozinski, Hugo Santijago, Bepe Sebast, Mišel Sinapi, Enzo Traverso.

Tagovi: grčka
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 16 komentara
 1. .24.02.2012. 14:20
  Spasimo Grke!
 2. trle24.02.2012. 20:20
  ova ljevica je tako jalova da su u stanju samo vikati neoliberalizam, neoliberalizam. a što je to neoliberalno u zajedničkoj valuti? najveći protivnik eura jest bio milton friedman. za njega su se zalagale političke elite, drugim riječima država.
  bokte, koja hrpa imbecila!
 3. sizif25.02.2012. 09:17
  tko uopće piše o zajedničkoj valuti ovdje...kao da je ovo spašavanje eura a ne spašavanje financijaša uz nevjerojatne društvene troškove koje to spašavanje lovatora prouzrokuje u državi koja se "spašava".

  a glede neoliberalnog možda to stvarno nije neoliberalno nego još za stupanj gore i licemjernije Bilo bi valjda istinski neoliberalno kada bi kreditori potonuli jer su dali lovu s ogromnom premijom za rizik (koji je uoće smisao toga kada rizika faktički nema) stranci koja to nije u stanju vratiti.
  Ali, kada su ista pravila vrijedila za one koji ih pišu i one koji se trebaju ponašati u skladu s njima a nemaju baš utjecaja na institucija koje pravila donose.

  Ne znam uopće što će tim bankarima upravljanje rizicima (matematičari koji nešto kao računaju i kontaju) kada rizika nema. Kako god plasirali lovu trojka ili neka druga trojka poradi na tome da se lova vrati otkud je potekla a društveni problemi i trošak koji to uzrokuje je nebitan. Ko jebe je li 30000 ili 50000 beskućnika, 15 ili 30% nezaposlanih. Vrati lovu bankama i kupuj naše proizvode i oružje.

  Za trleta je čini se i nebitno što se prodaja naoružanja ne zaustavlja ni sada...pa ne daje merkozy lovu dzabe, jer eto ljevica svugdje vidi neoliberalne aveti.

  Uglavnom dobro je da se bar negdje na našim portalima može pročitati i ovako nešto.

  A sada vjerojatno dolaze komentari dežurnih spamera tko ima većeg koka
 4. trle25.02.2012. 14:38
  pa da vi ljevičari išta znate o ekonomiji znali bi da je zajednička valuta i najveći uzrok krize. jedna moentarna politika za 17 država. to je poziv za krizu. da grčka ima drahmu, drahma bi deprecirala i oni bi stekli konkuretnost.
  inače financijske institucije se ne spašavaju zbog financijskih institucija nego zbog država u kojima se nalaze te institucije. propast francuskih i njemačkih banaka bi imala gore posljedice po stanovnike francuske i njemačke nego po same financijaše.
  rizik naravno da postoji. rezultate krive procjene rizika upravo gledamo. kakve veze prodaja naoružanja ima sa svime time je nedokučivo
  . dakle u glavama ljevičara neoliberalizam je jedna kupusara u koju su sve živo ugurali.
 5. UŠČIPAK25.02.2012. 15:54
  U KAPITAL ODNOSIMA VALUTA JE MJERILO BOGADSTVA ,MJERILO ODNOSA MEĐU KAPITALISTIMA ,A SVE PREKO PROIZVODA ,ZVANA ROBA U KOJOJ JE SADRŽAN VIŠAK RADA RADNIKA KOJIM RAPOLAŽE VLASNIK I ČIJOM VELIČINO ZAUZIMA HIJERARHIJSKO MJESTO NA TRŽIŠTU A TIME I U DRUŠTVU KAPITALISTA.
  DA SE VRATIMO AMERIČKOJ FINANCIJSKOJ,VOJNOJ I DUHOVNOJ KOLONIJI EVROPI ILI AMERIČKOM POSVOJČETU.
  EVROPSKA ZAJEDNICA NIJE ZAJEDNICA .SUŠTINA ZAJEDNICE SE PODRAZUMJEVA UDRUŽENA GRUPA GRAĐANA,NACIJA ,DRŽAVA SA CILJEM : ZAJEDNIČKE ODBRANE ,ZAJEDNIČKOG KORIŠTENJA PRIRODNIH I LJUDSKIH RESURSA,ZAJEDNIČKOG TRŽIŠTA ,UJEDNAČENOG RAZVOJA I PRAVEDNE RASPODJELE NOVO-STVORENIH VRIJEDNOSTI. TAKAV TIP ILI TAKAV DRUŠTVENO-ORGANIZACIONI KARAKTER NEMA EVROPSKA ZAJEDNICA .U KAPITAL ODNOSIMA ,SVE ZEJEDNICE SU PRISILNE ZAJEDNICE.ZAŠTO PRISILNE?. DOBROVOLJNO PRISILNE IZ RAZLOGA ŠTO SU NEKA PODRUČJA DRŽAVA ILI REGOJA ,IZ BILOKOJIH RAZLOGA SIROMAŠNIJA ,A DRUGA SUPERIORNIJEA ,TE ZBOG KONKURENCIJE NA TRŽIŠTU ONA SIROMAŠNIJA NEMAJU DRUGOG IZBORA NEGO SE UDRUŽITI ,ALI NJEN STATUS NEĆE BITI ISTI ONOJ SUPREIORNIJOJ. ONA ĆE BITI SAMO DODATAK NEKOM RESURSU I NIJE NIKAKVA GARANCIJA DA ĆE SE RAZVIJATI KAO CIJELINA U SKLADU SA VLADAJUĆOM TEHNOLOGOJOM UDRUŽENE CIJELINE,VEĆ ĆE NJENI DJELOVI BITI UKLJUČENI ONOLIKO U ZAJEDNIČKI RAZVOJ KOLIKO BUDE TO U INTERESU STOŽERNE ORGANIZACIJE.
  EVROPA , KAKO, REKOH, NIJE UDRUGA ZA OPĆI INTERS I NAPREDAK CJELINE ,VEĆ U PRVOM REDU INTERSNA PROFITNA ZAJEDNICA U KOJOJ ĆE NEKI DIJELOVI TE PROFITNE ZAJEDNICE CVASTI A NEKI ĆE BITI MRAČNA PERIFERIJA .TAKO SU UVJEK IZGLEDALI KOLONIJALNI POSJEDI EVROPSKIH ,NEKADAŠNJIH KOLONIJALNIH DRŽAVA U SVIJETU,PA ČAK I MANJE RZVIJENIJI ,JER JE METROPOLA ODVUKLA SVE ŠTO JE MOGLA PA SE U METROPOLI MJERIO RAZVOJ. ALI ,U KOLONIJAMA SU SE RAZVIJALI ONI DIJELOVI PODRUČJA KOJI SU STVARALI MAKSIMALNE UVJETE ZA PLJAČKU CJELINE.
  ZATO ,ZAJEDNIČKA VALUTA JE UVJEK VAŽNA ZA KOLONIJALNE ILI NEKE DRUGE ZAJDNICE KAKO BI ONI KOJI SU DOMINIRAJUĆI MOGLI JEDINSTVENO I NESMETANO PLJAČKATI I EKSOLOATIRATI CIJELO PODRUČJE I ORGANIZIRATI PROTOK ROBA I NOVCA BEZ BILOKAKVIH ADMINISTRATIVNIH ZAPREKA.
 6. @UŠČIPAK25.02.2012. 17:20
  Bravo!
 7. ap25.02.2012. 17:56
  Radi se o tome da kao i vječnost razni seru jedno te isto i ne samo nikada ništa nego sve veće sranje pa će se tako i Grčka početi rješavati bolje. Toliko sranja i seratora po Balkanu da već, a da ne vide, jedu svoj govna, seru jedni drugima u usta ...sve bolje oko svega. Konačno je krenulo.
 8. Jura26.02.2012. 09:13
  Europska zajednica i nije zajednica nego Unija i to još od 93 i ugovora iz Maastrichta. Koliko je uopće bilo od zajednice i u nekadašnjoj EZ dalo bi se razgovarati. Ja sam jedan od onih koji misle da te zajednice nikad nije ni bilo, barem ne zajednice ljudi. Bilo je tamo u nekim vremenima zajednica kapitala, ugljena, čelika i kojekakvih drugih gluparija, ali zajednice ljudi - nikad. Što se tiče Grčke, tu sam pak bez ikakve milosti - radi se o dugogodišnjem sudjelovanju u laži i korupciji cijelog jednog društva. Od elita koje su lažeirale izvješća (u tome su zajedno s lihvarima iz međunarodnih financijskih krugova jako dobro surađivale i lijeve i desne grčke vlade) do naroda koji je vjerovao i još uvijek vjeruje da mu je visok materijalni položaj prirodno pravo. Što se to tragično traži od Grka ako im se veli da će plaće morati srezati na nivo, ne znam, Slovaka, Latvijaca ili Poljaka koji će im posuditi da vrate kredite koje su godinama uzimali? Još jedna stvar koja me užasno iritira u člancima ovog tipa je to predstavljanje Grka kao eto nekog poštenog i nedužnog naroda, a da se uopće ne uzima u obzir dvadesetogodišnji najčišći rasizam tog naroda prema Makedoniji. Iako sam državljanin Hrvatske, na sam spomen Makedonije na jednom kongresu u Solunu sam još 1994 doživio pravi pravcati linč te sam skoro završio u zatvoru. Također, u upravi jedne međunarodne organizacije u čijem radu sudjelujem, Grci već godinama ne žele dozvoliti pristup ljudima iz Makedonije, usprkos višegodišnjim molbama svih ostalih (ne radi se o nikakvim NATO sranjima, nego organizaciji civilnog društva). Sve u svemu, ne pušim baš priču o poštenim i nevinim Grcima, a zanimljivo je i da ova podrška dolazi baš iz Francuske, pa se nekako pitam laje li pas zbog sela ili...
 9. L26.02.2012. 13:43
  Jura,
  pa ne radi se o tome da li su Grci posteni, nevini i radisni ili nisu, nego o tome kako se EU postavila protiv cijele zemlje, kako "pomoc" koja im se namece zapravo koristi samo onima koji su upravo i izazvali krizu. A kakav je psiholoski i moralni profil Grka kao takvih - to je potpuno nebitno. Jer sta to zapravo znaci: ako su Grci lijeni i lose tretiraju Makedonce, znaci da je ok sve ovo sto im Trojka radi? To me malo podsjeca na ono: "tko joj je kriv sto su je silovali, i tako je bila obucena kao kurva"
 10. Jura26.02.2012. 16:20
  Za Laura
  Vi velite da .."pomoc" koja im se namece zapravo koristi samo onima koji su upravo i izazvali krizu. Ja jednostavno ne mislim da je Grčku krizu izazvala ni ECB, ni MMF, a niti EU - dakle grčku krizu nije izazvala famozna “Trojka”. Krizu su izazvali Grci dugogodišnjim trošenjem bez pokrića, zaduživanjem i laganjem. Danas postoje samo dvije opcije - pustiti ih niz vodu ili im pozajmiti novac. Odlučeno je da se ide u pozajmicu ( ne davanje nego upravo pozajmica!). Naravno, Grci u svakom trenutku mogu reći - mi ne želimo tu pozajmicu. Po prirodi stvari tada bi na red došla prisilna naplata - jer svatko mora platiti ručak koji je pojeo (prije ili kasnije, i to je tako baš svaki put u životu). Grci sami ne žele da ih se pusti niz vodu - oni žele novac. E, sad taj novi novac koji stiže iz cijele Evrope (dakle od građana iz skoro svih EU zemalja koji nemaju ama baš nikakve veze s grčkim dugom) Grci žele trošiti kao svoj vlastiti novac! To jednostavno neće moći jer nema ama baš nikakvog razloga vjerovati da će se Grci ovaj put s tuđim novcem ponašati drugačije. Da to potkrjepim dat ću i nekoliko detalja: a propos priča o nabavci vojne opreme (čitaj: njemačkih podmornica) u ovom pozivu za pomoć - radi se samo o figuri kojom se krivnja za Grčki bakrot pokušava prebaciti i na Njemce. Zašto se nigdje u pozivu za pomoć ne spominje da Grci u istom ovom trenutku uz njemačke podmornice lupaju nove milijune i na izgradnju zida/ograde prema Turskoj? Tu odluku nedavno je donio grčki parlament! Što sad, uzeti novce iz cijele Europe i s njima onda pustiti Grke da naprave superzid? Da poštenim Grcima u njihovoj zemlji ne smetaju oni mrski Turci? A možda bi se vrli grčki parlament dosjetio da bi bilo dobro napraviti jednu takvu ogradu i prema Albaniji, pa i Makedoniji? Druga stvar: nedavno se kompletna Grčka digla na noge kada im je poručeno da moraju smanjiti iznos minimalne plaće koji je sada oko 750 Eur. Oko ovoga su se pobunili čak i grčki poslodavci koji su izjavili nešto tipa - koji je smisao da upoće poslujemo ako radnicima ne možemo isplatiti ni 750 Eur?!? Dakle, unatoč svemu što ih je snašlo, rezon Grka je otprilike ovakav: hoćemo svoj zid, svoje podmornice, svoje minimalne plaće od 750 Eur. Novac nemamo - ali nema veze jer imamo novi zajam. Sve u svemu - radi se, u ovom trenutku, o potpuno promašenoj zemlji kojoj je potreban skrbnik kako svojim ponašanjem nebi dalje štetila sebi i svojoj okolini.
 11. mik26.02.2012. 17:23
  dilema je vrlo jednostavna: ubijati čitav jedan narod siromaštvom ili obustaviti naplatu duga dok se situacija ne popravi. izbor bi trebao biti jasan, osim ako ne pristajemo na prvenstvo kamatarevog profita sad i odmah nad životima milijuna (doslovno). a danas grci sutra mi (pod mi treba ubrojiti i one koji se još nisu niti rodili na ovim prostorima).
  inače što se tiče pozajmica i duga dio odgovornosti je, barem formalno, uvijek i na kreditoru. pa nemoš nekog davati novac za koji je jasno da će ti moći vratiti jedono uz katastrofalne poslijedice po čitave generacije i onda se praviti nevin. mimo svega toga bilo bi i zgodno postaviti pitanje što bi i kako bi čitav globalni ekonomski sustav da se zadnjih tridesetak godina nisu dizali krediti. gdje bi financijaši sa silnim trilijardama i kome bi kapitalisti vezani uz proizvodnju prodavali svoje proizvode?
 12. mik26.02.2012. 17:25
  dilema je vrlo jednostavna: ubijati čitav jedan narod siromaštvom ili obustaviti naplatu duga dok se situacija ne popravi. izbor bi trebao biti jasan, osim ako ne pristajemo na prvenstvo kamatarevog profita sad i odmah nad životima milijuna (doslovno). a danas grci sutra mi (pod mi treba ubrojiti i one koji se još nisu niti rodili na ovim prostorima).
  inače što se tiče pozajmica i duga dio odgovornosti je, barem formalno, uvijek i na kreditoru. pa nemoš nekog davati novac za koji je jasno da će ti moći vratiti jedono uz katastrofalne poslijedice po čitave generacije i onda se praviti nevin. mimo svega toga bilo bi i zgodno postaviti pitanje što bi i kako bi čitav globalni ekonomski sustav da se zadnjih tridesetak godina nisu dizali krediti. gdje bi financijaši sa silnim trilijardama i kome bi kapitalisti vezani uz proizvodnju prodavali svoje proizvode?
 13. mik26.02.2012. 17:25
  dilema je vrlo jednostavna: ubijati čitav jedan narod siromaštvom ili obustaviti naplatu duga dok se situacija ne popravi. izbor bi trebao biti jasan, osim ako ne pristajemo na prvenstvo kamatarevog profita sad i odmah nad životima milijuna (doslovno). a danas grci sutra mi (pod mi treba ubrojiti i one koji se još nisu niti rodili na ovim prostorima).
  inače što se tiče pozajmica i duga dio odgovornosti je, barem formalno, uvijek i na kreditoru. pa nemoš nekog davati novac za koji je jasno da će ti moći vratiti jedono uz katastrofalne poslijedice po čitave generacije i onda se praviti nevin. mimo svega toga bilo bi i zgodno postaviti pitanje što bi i kako bi čitav globalni ekonomski sustav da se zadnjih tridesetak godina nisu dizali krediti. gdje bi financijaši sa silnim trilijardama i kome bi kapitalisti vezani uz proizvodnju prodavali svoje proizvode?
 14. robovi27.02.2012. 10:17
  dok čitaš ovakve indoktrinirane komentare(trle , jura) jedino što nam preostaje je nada da još uvijek postoji onaj neiskvareni dio ljudskog društva u radničkoj klasi i seljacima, kojima mozak nije ispran debilnim šabloniziranjem frazetina .
  Narod nije isti što i država,
  Ljudi nisu država, ,a pogotovo to nisu danas kad vladajuća politička klasa i neni pomoćnici,zakonodavna i izvršna mafija služi samo jednom -da PROVODE "legalnu" pljačku većine svojih građana u korist tkz kapitala .

  Taj kapital je toliko gramziv i nesposoban da ga se mora financirati i direktno iz proračuna, za njega se uzimaju krediti koje zatim mi plaćamo Kako bi gospoda rekli javno-privatno partnerstvo partnerstvo-dug je naš ,a profit njihov.Zajednica od takvog načina poslovanja nema nikakve koristi,sve je samo dug koji ćemo masno platiti smanjivanjem prava svaki mjesec sve više i više

  političari-klasa je jedini sloj društva koji je izuzet od svake odgovornosti,koji ne snosi nikakve posljedice ,nikom od njih neće biti oduzeta imovina zato što je radio krivo, potpisivao štetne ugovore koje će moje dijete morati vračati, a od kojih ja nemam nikakve koristi.

  DEMOKRACIJA JE FARSA
 15. ap27.02.2012. 11:16
  robovi27.02.2012. 10:17


  Unutar toga nedostaje bitni pa možda i ključni sudionik.

  Grške napredne snage višeg stila, kao i ostale balkanske napredne snage višeg i najvišeg stila, nisu samo puke sluge naprdnih snaga višeg stila iz imperijalnih središta pa čak ni posve podređeni partner, nego vodeći ortak.

  Samo mali baci pogled na RH i Srbiju pa i Sloeveniju i Crnu Goru ali tako da je RH vodseća, u zadnje doba, kada je kao najpristojnija. Neskriveno su to brojne snage, armije, a ne 200 njih, koje s krajnom lakoćom i tek tako kreću i udarju u konačna rješenja svega po Balkanu i konačnog osvajanja kao neupitni broj 1 svega do Vladivostoka itd.., aiko su i tamo njihovi diletantni izrasli u milijardere, konkuriraju svi iz svijeta ...

  Tko se tu više kurči, ili Angelina Jolie i Brad Pitt ili duge neupitne zvijezde tu koje tužim milijardama praše Brijuni-Brijuni rivijera-Barbariga-Dragonerija uz stalno svjetki tip top prestiž i zarade?

  Tko se najviše kurči rezidencijam na milijune m2 površine, ubire maksimalno svuda i preraspodjeljuje, tako da ostali po svijstu ispadaju diletanti i naiva koja se muči sa bar 50 probkema koji su za te naj naj dilajla nepoznati ...?

  I u vezi Grčke dodatno. To je strašno razvedena zemlja sa beskraj otoka ... Pola svih je u Ateni i još 30 % po Solunu itd. Zamisli kako se nosi ostalih 20 % koje nitko ne spominje kao zasebne, sa ostalih 97 % područja i civilizacije, gdje svi, baš svi, kao donji nivo traže sve sređeno, ljubazno ... i zbog čega je tih 20 % jako jako dugo u posve zasebnim pocesima ...

  I mali podaci radi orjentacije strategisjkih igri:

  - preko 57 % Njemaca i 76 Danaca nema svoj stan niti bilo kakvu nekretninu, dok preko 57 % osoba u RH i Grškoj je vlasnik ili obiteljski itd. suvlasnik preko 5 nekretnina, te kada dolaze kao turisti itd, i plaćaju ... sve više i više ne mogu razumijeti kako to da se ti po RH i ostali kod njih na Jadranu tako sve više bogate a oni jadnici sve više arbeit macht frei i sve relativno siromašniji, pa ih je već panika ...

  - također ukupni viši stil i prestiđ te niži stil i prestiž. Sve je veći ponor jer npr. u Beogradu gdje su kao otpisani zgazili rekordno Njemaca u II svj. ratu su međuvremenu strašno povećali nadmoć, u RH slično razno do nulte stope tolerancisje na sbilo kakve slabosti i svusa, pa i tu, idu kampanje za konačna rješenja sveg slbaog i razčitog po Balkanu osim tog odavno, od 1939.g. i napada na Poljsku itd. najvišeg stila. I tu u po EU su u ovoj krizi mnogi i sve više odustali u pokupaju prattiti to što nije palo na pamet Hitleru, Staljinu, Ždanovu ni milijunim fanatičnih vjernika i sljedbenika. Dapače, najednom je došlo do povijesnog pitanja oko toga, čak tu stvarno povikjeno kada pomalo pitaju za tortalnu vječnu izvrsnost Pusića i Josipovića koji stalno u jednom režimu tip top slu
  e taj režim navodno radeći za budući i sve budeć naj uz samo 250.000 mlrd kuna troška. Tu seu nastali ponori među stilovima i počela pitanja jeen i druges trane ponora, u ponoru, iznad ponora ... a kao i ubijek imaš "retarde" koji jednostavno ni malo ne shvaćaju dramatičnu ozbiljnost situacije i npr. baš kada je tip toop ključno najdnom nasred scene obave malu nuždu, tj. popišaju se po središnjem.

  - onda se, a što je uviejike najluđe, tada jave prapovijesne retrogradne snage za koje se je tisuče puta mislilo da ih nema jer su konačno rešene, kao Židovi iz Židvoske općine Zagreb i njihovi iz USA putem Hillary Clinton i Obame te Izraela i kažu please, sada povrat naših 1 mlrd od onoga gdje vaši tip izvrsnici to koriste kao peti kupleraj uz još 10, pa im nije važno, te također da se potvrdi da li su oni ŽOZ za likvidaciju kao za Mesića ili za opstanak, obzirom da se nekako malo opstali i za Pavelića iNDH. A onda kada krenu Židovi, po običaju ne možeš zaustaviti ni Mulju, Sulju i raznu rulju da i oni traže nešto svog sa dokazano opravddanih 250.000 mlrd kuna potraživanja u RH + Slovenija, Srbija ....
 16. apap09.03.2012. 14:32
  Sada možemo 3 % otvoreno.

  Prvih 100 mlrd EUR-a na bazi Grčka otpisano. Vjerovnici presretni što im se jamči 10-25 % potraživanja na 30 gidina uz bitno manje kamate.
  http://www.dw.de/dw/article/0,,15799170,00.html?maca=kro-TB_kro_halter-4179-xml-mrss

  No tu nije kraj nego tek počinje prava igra, a koja k tome nije vodeća.
  http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/dobro-cuvana-tajna-bundesbanke
  Bundes banka samo tu minus 100 mlrd EUR-a. Država Njemačka minus 2.000 mlrd EUR-a. Sve banke EU, uključujući njemačke, u minisu i interventna posuđivanja od središnje EU banke salno su veća od 1.000 mlrd EUR-a samo za održanje banaka u plusu, uz beskrajno koliko su upumpale države, dioničari tzv. hibridnog kapitala itd.

  A sada malo vodeća pojava. RH, gdje kao nigdje i sada, više nego iduća Norveška, ima razmjerno najviše novca po bankama i ostalom te zarade od kamatarenja i u krizi rasče preko 20 % godišnje a uvijek su veće od svih plaća.

  Tu je i vodeće i najiznimnije poslovanje koje predvodi trendove i smjerove.
  Sticalo se je i poslovalo i sve kao svuda po svijetu ali i izznimno samouperavnio preraspodjelom, pljačkom, kreditima koji se ne vraćaju, financijskim čudima pretvaranja velikih dugova i miniusa u cash u trvdim devizama, neplaćanjima, reketarenjima, kamatarenjima kamatama na kamate na osnovi te pljačke ... i kako ne bi bilo ratmjerno daleko najviše stečenih nekretnina, casha, zarada i svog prestiža a naročito izvrnosti i naprednosti te stalnij juriša u nove velike skokove sa sve većim PDV-om i pljačkom i stezanjima kaiša uz što više trošenja mlijardi obzirom da to povećava BDP i rješava i krizu i razvitak i zaposlenost i taj tip top napredak.

  U tom RH samoupravnom dogovornom poslovanju sa cijelu epohu kroz svih 126,7 milijuna odluka uvijek 100 % za to kao vodećem je prije Grčke i bilo čega već odigran vodeći obrat, razmjerno bar 3 x veći nego grčka i u teoriji.

  Naše snage su epohalno u tvrdoj igri već na bar 150 mlrd EUR-a kontranapada, koji se nastavlja - država porezna uprava preko 50, država državna cash and carry poduzeća i razno preko 50 i ostalo preko 50. Ali i to je vrh sante leda. Puno više, preko 2.000 mlrd EUR-a, razmjerno više nego cijela EU, pala su napuhivanja o osvojeno, tako da je agresor praktički u sustavnom bijegu i povlačenjun uz ateriranje na tvrdo tlo i u blato.

  Ne spašavati Grčku od njenih spasistelja nego obrnuto - podsticati ih i gurati da se što više angažiraju tako da ih što više sa što više mlrd pada u to blato, baš kao što mi po RH znalački navlačimo i uvlačimo u klopke i bar 10 x smo razmjerno uspješniji i predvodimo.

  Neka samo svi napadaju, što dosljednije i revolucioranrije kao proteklu epohu. Jer savkih 1 % takvih već automatiziranih napada i velikih skokova ovaj put donosi preko 50 mlrd kontra i svega.

  A na bazi RH potražujemo "skromnih" 250.000 mlrd kuna ili 33.500 mlrd EUR-a pa nije viška nego tek je krenulo.
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

28.08.

Regionalni projekti - puno priče, malo rada

Na Konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu bit će riječi o regionalnoj suradnji i poticanju gospodarskog rasta. Analitičari vele da bez pomoći Zapada sve ostaje na idejama

22.08.

Prosvjedi radnika uništenih tvrtki u Tuzli

Stotinjak radnika propalih firmi na području Tuzlanskog kantona, nezadovoljni položajem u kojem se nalaze, traži između ostalog i ostavku kantonalne vlade

19.08.

Kako Junckera savjetovati o znanosti?

Europske udruge smatraju kako je nerazumno očekivati da jedna osoba - CSA - može garantirati objektivno i kompetentno znanstveno savjetovanje predsjednika Europske komisije

19.08.

Samostojan i suveren Južni Tirol...

Inspirirani nadolazećim referendumom na kojem odlučuju o neovisnosti u Škotskoj, stanovnici Južnog Tirola, sve glasnije zazivaju vlastitu nezavisnost

18.08.

...a vladine snage na istoku Ukrajine

Potvrde li se vijesti o zauzimanju policijske postaje u Luhansku, bit će to veliki zaokret u dosadašnjem sukobu, jer je Luhansk mjesecima bio utvrda proruskih snaga

13.08.

Trijumf populizma u Turskoj

Erdogan je populist koji s jedne strane državu i medije drži u snažnom stisku, dok s druge progoni svakog kritičara, komentira Jan-Werner Müller.

13.08.

Ukrajinska vojska napreduje prema Donecku

Ukrajinske vlasti ušle su u četiri naselja na istoku zemlje, među kojima je jedno važno željezničko čvorište između Donecka i Gorlivke, gradova koje drže proruske snage

Info most
Superknjižara
Dokukino
Info most