Foto: ZAFoto: ZAUoči prvog službenog posjeta Jean-Claude Junckera Hrvatskoj, Zelena akcija poziva Europsku komisiju da odbije dati odobrenje za državnu potporu za LNG terminal na Krku zbog brojnih ekoloških, ekonomskih i pravnih propusta, kao i kršenja prava građana i građanki u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske navodno je zatražila odobrenje sufinanciranja ovog projekta iz državnog proračuna u iznosu od 100 milijuna eura, koji je namijenjen za izgradnju plutajućeg LNG terminala. Prema europskom zakonodavstvu, konkretno Ugovoru o funkcioniranju Europske unije, Europska komisija mora prethodno odobriti svaku državnu potporu.Mileta: “Činjenica je da živimo u doba klimatske krize i da je za učinkovito djelovanje po pitanju klimatskih promjena ostalo svega nešto više od desetljeća”

Ukoliko države dodijele potporu bez odobrenja, to se smatra nezakonitim. “Zelena akcija je još prije dva mjeseca poslala dopis Komisiji s argumentacijom protiv državne potpore za LNG terminal na Krku, no odgovora još uvijek nema”, komentirala je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Podsjetimo, krčki LNG terminal nalazi se i na EU listi projekata od posebnog interesa (tzv. PCI lista) koju predlaže Europska komisija, a na temelju koje su 2017. godine dodijeljena 102 milijuna eura bespovratnih sredstava za krčki terminal. Na najnovijoj, četvrtoj, listi, koja je bila na javnoj raspravi do 29. svibnja, nalazi se čak 112 novih projekata na fosilni plin, uključujući LNG terminal na Krku i njegovu popratnu infrastrukturu.

“Smatramo kako je Europska komisija vrlo dvolična. S jedne strane, EU želi biti klimatski lider, a s druge strane planira daljnji razvoj fosilnih goriva i ulaganje novca poreznih obveznika u takve projekte”, poručila je Mileta te dodala: “Činjenica je da živimo u doba klimatske krize i da je za učinkovito djelovanje po pitanju klimatskih promjena ostalo svega nešto više od desetljeća”.

Ključne riječi: Krk, zaštita okoliša, LNG terminal, lng
<
Vezane vijesti