Foto: Centar za životnu sredinuFoto: Centar za životnu sredinuEuropske ekološke organizacije pozvale su danas Vladu Republike Srpske da zaštiti Nacionalni park Sutjeska, koji je pod prijetnjom izgradnje hidroelektrana

"Hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska su trenutno zaustavljene. Bez obzira na sve, mi nastavljamo borbu dok ne budemo sigurni da će koncesije biti trajno poništene. Jučer smo po drugi put dostavili građansku inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovom konferencijom za novinare želimo ojačati našu bitku i pokazati da imamo veliku podršku naših europskih partnera. Vjerujemo da ćemo zajedničkim znanjem, iskustvom i voljom da zaštitimo prirodu uspjeti utjecati na javne politike, pojedince, kao i smjer kojim idu zemlje kao Bosna i Hercegovina; zemlje bogate prirodom koje svoj razvoj baziraju na neodrživom korištenju prirodnih resursa", izjavila je na konferenciji za novinare Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

"Sutjeska je predio neopisive važnosti koji je ujedino i dom vrstama od europskog i globalnog značaja.. Dugoročno, održivi razvoj ne smije biti nauštrb prirodnog nasljeđa koje pripada svima nama", rekao je Bertrand Sansonnens iz Pro Nature (Friends of the Earth Switzerland).

"Balkanske rijeke su jedinstveni i nezamijenjivi ekosistemi pod konstantnim pritiskom izgradnje hidrocentrala. Kod slučajeva u Hrvatskoj smo vidjeli kako su ovi projekti često povezani s korupcijom i nepoštenom raspodjelom resursa što kao posljedicu ima negativan utjecaj na lokalne zajednice. Za sve nas na Balkanu, rijeke predstavljaju zajedničko dobro koje nas ujedinjuje i koje trebamo štititi zajedničkim snagama", izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

"Građani u Europskoj uniji snažno podržavaju aktivnosti na zaštiti prirode. Naši zakoni daju nivo zaštite koji omogućuje da se ključna važna mjesta zaštite za ljude da bi doživjeli i uživali u prirodi. Vrlo je bitno da to pravo na prirodu također bude dozvoljeno i u Bosni i Hercegovini", zaključio je Adrian Bebb (Friends of the Earth Europe).