Konferencija se održava u Hotelu "International", Miramarska 24, Zagreb, od 6. do 9. ožujka.

U Zagrebu se održava međunarodna konferencija Europski trening o rasnoj diskriminaciji i testiranje diskriminacije (European Training on Racial Discrimination and Discrimination Testing) koju organiziraju Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u suradnji s Europskim antirasističkim pokretom (European Grassroths Anti-Racist Movement - EGAM). Konferencija se održava u Hotelu International, Miramarska 24, Zagreb od 6. do 9. ožujka 2014. godine.

Pokrenut u studenom 2010. godine, EGAM okuplja referentne antirasističke organizacije iz 30 zemalja s ciljem strukturiranja borbe civilnog društva diljem Europe protiv rasizma, antisemitizma, rasne diskriminacije i poricanja genocida.

Na trodnevnoj konferenciji raspravljat će se o željenim ciljevima u borbi protiv rasne diskriminacije s fokusom na teme: i) razmjene iskustava u borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije; ii) stvaranja dugoročnih partnerstva unutar europskog civilnog društva i lokalnih vlasti; te iii) olakšavanja i pospješivanja učinkovitosti u odabiru mjera protiv rasne diskriminacije na lokalnoj razini.

Konferencija će okupiti lidere nevladinih udruga iz Hrvatske, regije i zemalja EU, predstavnike gradova, stručnjake i aktiviste koji će, uz međunarodne goste, podijeliti iskustva domaće prakse te upozoriti na izazove i probleme prilikom suzbijanja diskriminacije.

U sklopu konferencije, u petak 7. ožujka 2014. godine održat će se dva javna foruma na koje vas ovim putem pozivamo. Na forumima će uz domaće i europske aktiviste govoriti i predstavnici asocijacija gradova i općina iz Hrvatske i Europe.

Raspored javnih foruma je kako slijedi:

I. Fighting Racism at the local level: Combating the efforts of Local Authorities and Civil Societies: The Aliance, s početkom u 10 sati.

Govore:

Jean-Paul Makengo, zamjenik gradonačelnika Toulouse (Francuska) i predsjednik Europske koalicije gradova protiv rasizma (European Coalition of Cities Against Racism - ECCAR),

Benjamin Abtan, predsjednik EGAM-a

Ante Martić, Udruga općina

II. Democracy at stake in Europe: Decline or Renewal, s početkom u 18 sati.

Govore:

Benjamin Abtan, predsjednik EGAM-a

Ivan Novosel, koordinator Programa za zagovaranje ljudskih prava, YIHR (Hrvatska)

Ahmed Mowia, predsjednik Grčkog foruma za migrante (Grčka)

Yulia Solokha, Medijska koordinatorica Građanskog sektora Euromaidana (Ukrajina)

Program će se odvijati na engleskom jeziku bez prijevoda na hrvatski jezik.