ytb-prtscytb-prtscGlavni urednik "Novog lista" Branko Mijić je smijenjen u trenutku dok redakcija otvoreno na svojim stranicama proziva vlasnika Alberta Faggiana da upropaštava "Novi list". Prema mišljenju više članova redakcije riječkog dnevnika, upravo je to jedan od razloga njegove smjene.

To je, kako doznaje H-Alter, predstavnicima sindikata NL-a na sastanku najavio predsjednik uprave Neven Klarin, koji je na tu poziciju došao početkom rujna s mjesta direktora Zadarskog lista. Na Mijićevo mjesto od sutra dolazi Nenad Hlača, i to kao v.d. glavnog urednika na šestomjesečno razdoblje. Hlača je višegodišnji novinar Novog lista, koji je do imenovanja obnašao dužnost urednika crne kronike.

Mijića je na mjesto glavnog urednika prošle godine imenovala uprava, nakon što je potvrđen tajnim glasovanjem redakcije. H-Alter je došao do obrazloženja njegove smjene, u kojem mu se predbacuje pad prodaje, nepostojanje novih sadržaja i loša organizacija posla u redakciji. Navode da se oglušio na zahtjeve vođenja evidencije radnog vremena podređenika i bilježenje ulazaka i izlazaka putem magnetske kartice, a optužen je i za smanjenje produktivnosti novinara.

Za tešku financijsku situaciju sindikati i novinari Novog lista optužuju upravo svog vlasnika i donedavne članove uprave. Štoviše, protiv njega, kao i dvojice bivših članova uprave, podignuta je i kaznena prijava

No, svakako je najzanimljiviji dio onaj u kojem uprava Mijićevu smjenu doslovno obrazlaže njegovim napisima u kojima je kroz minule mjesece optuživao vlasnika Alberta Faggiana da uništava Novi list. Tako navode da se ovaj odbio očitovati o objavi svojih tekstova "vrlo upitne profesionalne i etičke razine izrazito biltenskog karaktera" (!), a da pritom misle o rečenim napisima jasno su naveli u završnom pasusu, ističući kako je "iskoristio upravo Novi list da se negativno osvrne u pisanju na rad uprave te se između ostalih i iz tog razloga ne može očekivati kvalitetna suradnja između uprave i glavnog urednika".

Podsjetimo, optužbe koje je iznosio Mijić dijele i sindikati te novinari Novog lista, koji za tešku financijsku situaciju optužuju upravo svog vlasnika i donedavne članove uprave. Štoviše, protiv njega, kao i dvojice bivših članova uprave, podignuta je i kaznena prijava koju sad istražuje županijsko odvjetništvo. Optužuju ga da je s bivšim predsjednikom uprave Novog lista Gordanom Kneževićem, aneksom ugovora između Novog lista i društva RTD, izdavača Zadarskog lista, u razdoblju od ožujka 2013. do travnja 2014. godine oštetio Novi list za iznos od 819 tisuća kuna.

Zbog toga redakcija Novog lista mjesecima otvoreno na svojim stranicama proziva Faggiana, a među njima je najdirektniji bio upravo Branko Mijić. Prema mišljenju više članova redakcije s kojima smo razgovarali prije nego što je odluka donesena, upravo je to jedan od glavnih razloga njegove smjene. To smatraju i oni koji Mijiću kao glavnom uredniku i njegovim uredničkim sposobnostima nisu odveć bili naklonjeni. Ističu kako se ovaj na početku protivio kaznenoj prijavi protiv Faggiana i drugih članova uprave, ali da je u zadnjih pola godine jasno istupao protiv njega.

Tako je Mijić nedavno napisao i otvoreno pismo Franji Lukoviću, predsjedniku uprave Zagrebačke banke i faktičkom vlasniku Novog lista, nakon što je ovaj u potpunosti zanemario zahtjeve radnika Novog lista da izvlasti Faggiana te ga smijeni iz uprave, tražeći da u predstečajnoj nagodbi za partnere uzme sve zaposlenike Novog lista, posredstvom njihovih predstavnika. Argumentirali su to činjenicom da Faggian nije izvršio obaveze oko vraćanja Zabinog kredita . Budući da je Faggianu Zaba nedavno produžila rok "grace perioda" za upravljanje dionicama Novog lista, to je bio jasan znak da ih Luković, Faggianov bliski prijatelj, kako su ga u Novom listu u više navrata okarakterizirali, nije odveć poslušao.

Riječki se list nalazi u najturbulentnijem razdoblju novije povijesti: nedavno je na inicijativu Faggiana ušao u predstečajnu nagodbu, unatoč činjenici što posluje u plusu

Mijićevu smjenu Klarin je najavio još u prošlu srijedu, ističući kako se radi o prvom koraku u restrukturiranju poslovanja Novog lista.

Zaposlenici riječkog lista, koji su se minule tri godine odrekli velikog dijela plaća i beneficija, strahovali su da "restrukturiranje" prvenstveno znači nova otpuštanja. Klarin se o tome danas nije decidirano izjasnio, kazavši samo da će se u narednom periodu pokazati koliki je potreban broj radnika. Utvrdi li se eventualni višak, njih bi se za početak moglo preraspodijeliti na druge poslove. Uprava je, međutim, otvoreno priznala da planiraju smanjenje zagrebačkog dopisništva, najvažnijeg novinarskog pogona Novog lista, ali da to ne znači otpuštanja, već također "preraspodjele" na druge poslove.

Predstavnici sindikata za H-Alter ističu kako je to jasan znak da će uprava učiniti sve da smanji troškove poslovanja, pa tako i krenuti u otpuštanja dijela zaposlenika. "Već smo upravi dali do znanja da ćemo se odlučno boriti protiv otkaza, svim raspoloživim sredstvima", poručili su, dodajući kako od uprave očekuju da se pridržava Kolektivnog ugovora i zakona, te da sa Sindikatom i predstavnicima radnika uspostavi dijalog, prije donošenja ikakvih odluka koje se tiču položaja i prava bilo koga od radnika.

Restrukturiranje bi trebalo riješiti i velike financijske dubioze koje su druge kompanije vlasnika Novog lista Alberta Faggiana stvorile prema riječkom dnevniku, dugujući mu donedavno oko 10 milijuna kuna, a na koje su Mijić i njegovi kolege također javno upozoravali zadnjih nekoliko mjeseci. Tako će, prema današnjim najavama šefa uprave, navodno uskoro biti skinuto jamstvo Novog lista za kredit koji je Faggian dignuo u Istarskoj kreditnoj banci za potrebe posrnule tvrtke Glas Istre trgovina. Potraživanja Novog lista od GI trgovine u iznosu od tri milijuna kuna, prema njegovim najavama, pretvorit će se u vlasnički udio Novog lista u Glasu Istre. Što se tiče Zadarskog lista, još jednog Faggianovog medija, šef uprave najavio je da će ga ovaj uskoro prodati, pri čemu bi trebalo biti u cijelosti riješeno pitanje dugovanja prema Novom listu, koje iznosi oko milijun i pol kuna.

Restrukturiranje bi trebalo riješiti velike financijske dubioze koje su druge kompanije vlasnika Novog lista Alberta Faggiana stvorile prema riječkom dnevniku

Riječki se list nalazi u najturbulentnijem razdoblju novije povijesti: nedavno je na inicijativu Faggiana ušao u predstečajnu nagodbu, unatoč činjenici što posluje u plusu. Sada je sudbina Novog lista u rukama novog šefa uprave, protiv čijeg su se imenovanja izjasnili predstavnici radnika u nadzornom odboru, optuživši ga da je u sukobu interesa, jer je u tom trenu bio i direktor Zadarskog lista, koji Novom listu duguje milijun i pol kuna. Ovaj je danas optimistično najavio brojne nove sadržaje, poput novih tiskovina, jačanje regionalne komponente Novog lista, te razvoj u području elektroničkih medija. Dio plana je i uvođenje nove funkcije izvršnog direktora redakcije.

Faggian se pak iz uprave seli u nadzorni odbor Novog lista. Što se tiče imenovanja novog glavnog urednika, njegova pozicija vršitelja dužnosti na maksimalno šestomjesečno razdoblje onemogućila je zaposlenike lista da glasaju o toj odluci, budući da prema statutu to samo mogu učiniti ukoliko uprava predloži glavnog urednika, a ne v.d.-a.


eu_copy.png

Ova publikacija izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske unije. Stranica projekta: Safety net for European journalists.

<
Vezane vijesti