Foto: Glasajprotiv.comFoto: Glasajprotiv.comCivilnodruštveni aktivisti i aktivistkinje Marko Juričić, Rada Borić, Marko Sjekavica, Tajana Broz, Sven Milekić i Sanja Sarnavka za "H-Alter" komentiraju ishod jučerašnjeg referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca.

: Na površinu je isplivala homofobija

marko_jurcic.jpg

S obzirom da su prve ankete predviđale da će oko 75 posto birača glasati "za", krajnji rezultat referenduma je očekivan. Najgore od svega što se dogodilo jest psihološki učinak koji veći dio javnosti i dalje ne razumije i o njemu šuti. Referendum je unutar hrvatskog društva stvorio podjele, na površinu je isplivala homofobija i sada je na svima nama da velike količine mržnje vratimo u normalno stanje.

U cijeloj priči najzanimljivije je ponašanje HDZ-a

S pravne strane, uspjehom referenduma se ništa nije promijenilo budući da je u hrvatskim zakonima ionako već nažalost propisano da je brak isključivo zajednica muškarca i žene. Zbog graviranje te odredbe u Ustav, potrošena je ogromna količina novca, a istospolni parovi će ionako kroz Zakon o životnom partnerstvu dobiti formalnu jednakost, koja se doduše neće zvati brakom. To je jedini uspjeh Željke Markić i njene inicijative.

U cijeloj priči najzanimljivije je ponašanje HDZ-a. Naime, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, rekao je: "Naši prijatelji, susjedi, kolege i rodbina 'drugačijih orijentacija' ne smiju i ne trebaju brinuti jer njihova ljudska prava moraju biti zaštićena. Mi ćemo biti prvi koji će štiti pravo na različitost." S obzirom na te prekrasne najave, jedino što HDZ u ovom trenutku treba napraviti jest glasati za donošenje Zakona o životnom partnerstvu, čime bi istospolnim obiteljima omogućio jednaka prava kakva uživaju bračni drugovi.

: Tko je slijedeći na redu?

zagorka_boric_d8e.jpg

Građani i građanke se moraju suočiti s činjenicom da već sutra neka  njihova prava mogu biti zapriječena i da je svatko od nas u nekoj situaciji manjina

Referendumom, za kojeg smatram da se nije ni smio održati,  demokratskom smo metodom zanijekali sve ono što bi civilizacijski u ovom trenutku Hrvatska mogla i trebala biti. Kao što smo jučer uskratili prava LGBT zajednici, sutra ćemo to isto napraviti i s pravima nekih drugih manjina, pa je realno da se zapitamo tko je sljedeći na redu. Građani i građanke se moraju suočiti s činjenicom da već sutra neka  njihova prava mogu biti zapriječena i da je svatko od nas u nekoj situaciji manjina.  Kao žena i feministkinja zabrinuta sam hoće li sutra na red doći i neka od ženskih ljudskih prava, kao što je to pravo na siguran i besplatan pobačaj. 

S druge strane, koliko god bila loša izlaznost na referendum, dokazali smo da ipak postoji popriličan broj građana i građanki koji predstavljaju svijetle točke ovog društva. Dio građana je i u manjim mjestima procijenio da se o ljudskim pravima ne može odlučivati referendumom. Koliko god je inicijativa U ime obitelji dobro organizirana i financijski podržana, pokazali smo da je vrijeme za drugačije načine organiziranja i solidariziranja.

Crkva ni u jednom trenutku nije skrivala svoju naklonost i pokroviteljstvo ovoj inicijativi. Ona ne želi pristati da živimo u sekularnoj državi i svim silama želi zadobiti veći politički utjecaj. Svoje vrijednosti može promicati među svojom pastvom, ali ne može nametati svoj svjetonazor svim građanima i građankama Hrvatske putem Ustava.

: Referendum je bio protuustavan

marko_sjekavica_v.jpg

Drago mi je što je nezanemariv broj građana odlučio glasati "protiv" te da se njihov glas uspio artikulirati. S druge strane, porazno je što se s tako malom izlaznošću izmijenio Ustav i to u dijelu u kojem se on ne bi smio mijenjati. S obzirom na tvrdnje predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da su uspjeli sakupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, vidljivo je trenutni zakonski okvir može dovesti do novih opasnih izmjena Ustava koje vode ka radikalizaciji društva.

U cijeloj situaciji, Ustavni sud je reagirao potpuno neprimjereno

Pragmatičnom izmjenom Ustava zbog referenduma o ulasku Hrvatske u Europskoj uniji, Vlada se sada mora suočiti s činjenicom da jako malen broju dobro organiziranih ljudi može mijenjati Ustav i to u dijelu o ljudskim pravima kojeg su zaštitile sve civilizirane zemlje. U cijeloj situaciji, Ustavni sud je reagirao potpuno neprimjereno. Referendum je bio protustavan, no budući da u sastavu Suda još uvijek sjede kadrovi iz devedesetih bliski stavovima inicijative U ime obitelji,  drugačiju odluku nismo ni  mogli očekivati.  Da na vlasti imamo odlučnije političare, kakav je bio Stjepan Mesić, koji je umirovio generali koji su sudjelovali u organizaciji puča, po cijenu ustavne krize, Sud je mogao biti raspušten, a održavanje referenduma zabranjeno. Time bi se spriječilo i raspisivanje referenduma kojeg predlaže Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Na kraju svega, pozitivno je što je  popriličan broj osoba iz javnog života iskazao svoju solidarnost što tvori dobru podlogu za javnu raspravu o nekim budućim temama koja će se uskoro naći na dnevnom redu.

pranger.jpg
tajana_broz.jpg

Zabrinjavajuća je činjenica da većina građana i građanka Hrvatske nije spremna ustati u zaštitu ljudskih prava

Činjenica da najveći broj građana nije izašao na referendum najviše govori o njegovom besmislu. S druge strane, zabrinjavajuća je činjenica da većina građana i građanka Hrvatske nije spremna ustati u zaštitu ljudskih prava. Željka Markić je po objavi rezultata referenduma izjavila da ovo tek prva inicijativa te da će u sljedećoj "biti još i bolji". Očekujemo da će sada uslijediti napad na ženska reproduktivna prava, odnosno na pobačaj i medicinski potpomognutu oplodnju.

Nužno je da se građanski odgoj i obrazovanje što prije uvede u obrazovni sustav kako bi barem nadolazeće generacije naučile što su to ljudska prava, kako funkcionira demokracija i na koji način se njene vrijednosti trebaju štiti u društvu. Održani referendum dokazao je da se, izuzev vjerskih zajednica, tim pitanjem zadnjih 23 godine nije bavio gotovo nitko te da je došlo vrijeme da država napokon preuzme odgovornost i na tom polju.

sven_milekic.jpg

Usprkos miroljubivim porukama pape Franje, Katolička crkva je još jednom demonstrirala svoj homofoban i netolerantan stav

Ako uzmemo u obzir da je svega 43 posto građana izašlo na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji oko kojeg je vođena puno veća kampanja i zbog čeka su izmijenjeni brojni zakoni, nizak postotak građana koji su izašli na referendum o ustavnoj definiciji braka je očekivan. S obzirom na ekonomsku krizu i druge političke i društvene probleme, velik broj građana smatrao je da se radi o sekundarnom pitanju pa smo još jednom svjedočili manifestaciji pasivnosti i apolitičnosti. S obzirom da se najavljuje donošenje Zakona o životnom partnerstvu, realno je za očekivati da će LGBT zajednica dobiti sva prava osim, nažalost, pravo na posvajanje djece. Sam naziv 'brak' ostaje tek simbolička oznaka koja se veže uz heteroseksualnu zajednicu.  Ovim referendumom ucrtan je put za sve buduće, slične inicijative i zbog toga je jako važno da Vlada što hitnije promijeni pravnu regulativu koja trenutno omogućuje da 37 posto biračkog tijela promijeni temeljni pravni akt.

Sukladno svojoj praksi, usprkos miroljubivim porukama pape Franje, Katolička crkva je još jednom demonstrirala svoj homofoban i netolerantan stav. Katolička crkva u Hrvatskoj posljednjih dvadeset iskazuje pretenziju za uređivanjem državnih akata sukladno interpretaciji svojih nauka. Ista kao i ostale udruge, Crkva je dio civilnog društva koja zagovara svoja uvjerenja. Zbog velike financijske i logističke moći te velikog broja sljedbenika, u tome nažalost i uspijeva.

: Moramo biti budni

sanja_sarnavka.jpg

Dobro je da se pokazalo kako su se građani i građanke, i to većinom mladi, u kratkom vremenu uspjeli mobilizirati i s vrlo malo novca napraviti odličnu kampanju

Ukoliko Vlada donese najavljeni Zakon o životnom partnerstvu, nova odredba u Ustavu neće ništa značajnije promijeniti. Građani i građanke okupljeni u inicijativu Glasaj protiv ustvari su se digli protiv halabuke inicijative U ime obitelji koja, s ogromnom količinom novca još uvijek neotkrivenog podrijetla, tvrdi da zastupa volju naroda. Jučerašnji referendum dokazao je da to nije točno, ali je tragično da je zbog postojećeg zakonskog okvira jedna četvrtina biračkog tijela uspjela izmijeniti Ustav. Činjenica je da Crkva ni inicijativa U ime obitelji nisu uspjeli mobilizirati dovoljan broj građana na takozvani "festival demokracije". Smatram da ne postoji realna opasnost da "uspjeh" inicijative U ime obitelji ohrabri one koji žele ograničiti ženska reproduktivna prava jer u Hrvatskoj živi popriličan broj djece koja su nastala medicinski potpomognutom oplodnjom, a veliki katolici ne pristaju ni na dekriminalizaciju pobačaja koju Katolička crkva svako malo zagovara. Vjerujem da bi reakcija građana na takve inicijative bila još negativnija. Unatoč svemu, zbog neorganizirane vlasti i katastrofalne ekonomske situacije koja se nalazi u podlozi svega, ne piše nam se dobro.

S druge strane, dobro je da se pokazalo kako su se građani i građanke, i to većinom mladi, u kratkom vremenu uspjeli mobilizirati i s vrlo malo novca napraviti odličnu kampanju kojom se pozivalo birače da glasaju protiv. Cijela situacija naučila nas je da od sada pa na dalje trebamo biti itekako budni i da moramo raditi na održavanju organizacijske strukture koju smo stvorili zbog održanog referenduma.

<
Vezane vijesti