fz.pngU sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se od 16. do 20. travnja održava u čak 22 hrvatska grada, na Institutu Ruđer Bošković u petak, 20. travnja od 10 do 13 sati, održat će se tri zanimljiva znanstveno – popularna predavanja uz slobodan ulaz za sve zainteresirane građane.

U sklopu predavanja dr. sc. Dubravke Švob Štrac Nobelove nagrade za otkrića u području neuroznanosti, ljubitelji znanosti moći će saznati nešto više o Nobelovim nagradama, posebno onim dodijeljenim u području neuroznanosti, a svi posjetitelji saznat će i druge zanimljive činjenice i kontroverze o samoj nagradi, "alternativnoj” Nobelovoj nagradi, te nagradi Ig Nobel koja se kao parodija Nobelove nagrade dodjeljuje za znanstvena istraživanja komične prirode i sumnjive svrhovitosti.

Drugo predavanje Znanost napreduje sprovod po sprovod: O otkrivačima moderne fizike, referira se na poznatu izreku Maxa Plancka, oca kvantne fizike, a što je točno pod time mislio, svim posjetiteljima objasnit će dr. sc. Saša Ceci koji će u predavanju prikazati kako su neki od najvećih umova s kraja 19. i početka 20. stoljeća istovremeno imali, u znanstvenom smislu, i svoju konzervativnu stranu.

Ovo predavanje neće se baviti samo znanstvenom poviješću, već će se dosta govoriti i o temeljima kvantne teorije i općoj teoriji relativnosti kako bi se bolje razumjelo što je to točno bilo znanstveno sporno i zašto je neki ugledni znanstvenici tog vremena nisu prihvaćali.

Mnogi fizikalni, kemijski i biološki procesi praćeni su emisijom vidljive svjetlosti, a u trećem predavanju Kemijsko (prije)podne, interaktivno predavanje s demonstracijskim pokusima, dr. sc. Tomislav Portada i Zvonimir Mlinarić govorit će o teorijskoj osnovi tih procesa i njihovoj praktičnoj primjeni.

Njihovo zanimljivo izlaganje bit će popraćeno i ilustrirano nizom atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa, a u nekima od njih moći će sudjelovati i dobrovoljci iz publike. Uz to će biti prikazan i pregled edukativno - popularizacijskih aktivnosti i događanja iz područja kemije za srednjoškolce i studente koja se održavaju tijekom posljednje dvije godine u gradovima i školama diljem Hrvatske.

Više informacija o programu pronađite ovdje.