U želji da dobije podršku akademske zajednice po pitanju novih zakona ministar Fuchs, zajedno sa svojim saveznikom Nezavisnim sindikatom ne bira sredstva - hodočasti sjednice senata sveučilišta, obmanjuje javnost. Slijedeći cilj njegovog križarskog osvajanja je splitsko Sveučilište koje najavljuje da se neće predati bez borbe.

Ministar obrazovanja, znanosti i športa Radovan Fuchs nastavlja svoj križarski pohod po sjednicama hrvatskih Senata. Nakon što je pokorio Zadar i izvršio misiju da to Sveučilište prihvati paket prijedloga novih zakona, koji reguliraju odnose u visokom obrazovanju i znanosti u smjeru ukidanja autonomije znanstvene zajednice i daljnje komercijalizacije jednog od ustavnih prava građana Hrvatske, ministar u petak ide u nova osvajanja na splitski Senat.

Sa sveučilišta demantiraju priopćenje ASS: "Upravo je rektor 26.04.2011. uputio čelnicima sastavnica dopis kojim ih obavještava da su na mrežnim stranicama MZOŠ-a objavljeni nacrti prijedloga zakona te da sukladno s tim provedu raspravu i da svoje opservacije dostave u rektorat te predlagatelju zakona. Rektor je zatim 6.05.2011. još jednom podsjetio čelnike sastavnica na potrebu provođenja rasprave na sastavnicama kako bi se mogla organizirati tematska sjednica Senata. Na zadnjoj sjednici Senata  održanoj 12. svibnja dogovoreno je da će se sjednica održati 20. svibnja. Dakle, rektor je učinio sve potrebno da se provede kvalitetna rasprava te potom donese konačni sud o nacrtima prijedloga zakona na Senatu. Također, napominjemo da će se, prema našim saznanjima taj sud čuti, prije upućivanja zakona u saborsku proceduru". Je li rektor u trećem mandatu, sumnjive zakonske opravdanosti, učinio sve potrebno da se rasprava sazove ili se ugledao na svog riječkog kolegu, o čijim potezima čitamo posljednjih dana, na prosudbu je javnosti.

Maša Kolanović: "Većina struke jasno je rekla da prije donošenja zakona želi izradu jasne strategije i relevantnu raspravu u kojoj će ravnopravno biti uključeni članovi akademske zajednice, ali koga briga"

Maša Kolanović sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, članica Akademske solidarnosti novonastalu situaciju komentira: "Nema sumnje da je u slučaju odgađanja rasprave na Senatu splitskog sveučilišta riječ o prokušanoj taktici ignoriranja činjenice da je nacrte zakona odbila većina znanstvenih institucija, tijela i fakulteta u Hrvatskoj kao i tempiranju trenutka donošenja odluke za vrijeme posjeta ministra Fuchsa Sveučilištu u Splitu. Pritom je cijeli slučaj popraćen prozirnim celofanom taktike prešućivanja od strane lokalnih medija. Samu raspravu o zakonima u tzv. drugome krugu zamijenio je politički spektakl drukanja koji je trenutno na kulminativnoj točki, a koji je simptomatičan za cijelu farsičnu proceduru oko donošenja zakona. Većina struke jasno je rekla 'ne' nepopravljivim nacrtima zakona, većina struke jasno je rekla da prije donošenja zakona želi izradu jasne strategije i relevantnu raspravu u kojoj će ravnopravno biti uključeni članovi akademske zajednice, ali koga briga. Ministrovi posjeti sveučilištima pretvorili su tako sam finiš tzv. javne rasprave o ključnim pitanjima vezanima za znanosti i visoko obrazovanju sakupljanje bodova. Kao na Euroviziji."  Njeni kolege iz Akademske solidarnosti  danas su  u Zagrebu ponovo upozorili na laži MZOŠ-a koje, prema njihovom mišljenju, idu u dva smjera: falsifikacija sadržaja zakona i fabriciranje podrške zakonima. Također su najavili kako su "na izvanrednoj Skupštini održanoj 11. V. 2011. članovi Sindikata Akademska solidarnost jednoglasno odlučili da će stupiti u štrajk ako Vlada RH prijedloge zakona uputi u Sabor".

Dok Zagreb najavljuje štrajk, u Splitu se pripremaju za doček ministra. Riječima Borisa Buklijaša, dekana splitskog Pravnog fakulteta, ne mora očekivati ugodan prijem: "Poručit ću mu da podnese ostavku jer svojim ponašanjem samo maltretira

No, zato Fuchs kvalitetnom i uhodanom metodom spinanja javnosti, slično poput svojeg prethodnika Dragana Primorca koji je, prisjetimo se, uz pomoć medija nastojao diskreditirati studentske pobune posljednje dvije godine, izvrće istinu gdje god stigne o tome kako su, primjerice, protiv zakona oni koji nisu za besplatno obrazovanje jer se ukidaju školarine. Ali se uvode upisnine za one koji ne izvrše sve svoje obaveze. Da je takvih je mnogo, Fuchs zaboravlja dodati. S druge strane, Boris  Buklijaš, dekan splitskog Pravnog fakulteta objašnjava kako će prema njihovim izračunima fakulteti dobivati puno više novaca od upisnina jer izvrsnih studenata nema puno. "To je kao i u svakom drugom području ljudskog djelovanja. Kao što je i u sportu jedna Blanka Vlašić, tako je i među studentskom populacijom malo izvrsnih", objašnjava Buklijaš ono očit što Fuchs nastoji prešutjeti.

I tako redom, stavku po stavku. Pozivajući se na najkonzicnije i najerelevantnije odbijanje zakona, napisano iz pera dekana svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj, u kojem se navodi da "su nacrti navedenih zakona formalno i sadržajno u potpunosti neprihvatljivi te da ih treba odmah povući iz daljnje procedure radi izbjegavanja nesagledive štete po sustav visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti",  Boris Buklijaš na primjerima pojašnjava argumente protiv prijedloga zakona. "Problematično je više stvari. Sveučilišno vijeće bit će pod izravnom kontrolom izvršne vlasti. Novi zakoni ne predviđaju prijelazno razdoblje za novi ustroj što bi za velika sveučilišta poput splitskog i zagrebačkog bilo nemoguće izvesti. Osim toga, fakultetima se ukida pravna osobnost što znači da ostaju bez svoje imovine tj. da neće moći sami njom upravljati. Imovina Pravnog fakulteta u Splitu se procjenjuje na 200 milijuna eura. To je pokušaj otimačine. A u ovoj državi je već previše sredstava oduzeto. I nije istina da se ostvaruje javni interes jer će se dogoditi destabilizacija javnih sveučilišta nauštrb privatnih", objašnjava Buklijaš.

Boris Buklijaš: Imovina Pravnog fakulteta u Splitu se procjenjuje na 200 milijuna eura. To je pokušaj otimačine. A u ovoj državi je već previše sredstava oduzeto

Osim, ovih prigovora Fuchs ignorira i priopćenja koja stižu od različitih institucija visokog obrazovanja i znanosti (Institut za etnologiju i folkloristiku, HAZU, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Tehnički fakulteti u Rijeci, Vijeće za unaprjeđenje kvalitete Sveučilišta u Splitu, Vijeće prirodoslovnog područja Sveučilišta u Zagrebu, itd).

No, ne slažu se svi sa pravnicima, Akademskom solidarnošću i ostalim navedenim institucijama. Osim zadarskog sveučilišta, za zakone se izjasnilo i poslovično upregnuto dubrovačko. Iz Osijeka i Pule još nema glasa.

A u prljavu igru uključili su se i neki rektori poput onog riječkog Pere Lučina, koji je unatoč tome što se na sjednici Senata (kako se poslije ispostavilo) nije raspravljalo o zakonima, našao shodnim da u ime istog tijela da podršku. Sedam riječkih fakulteta demantiralo je ovu izjavu. No, Lučin nije na tome stao. Jučer je na sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta, koje je odbilo prijedloge zakona, rekao kako nikad nije bio protiv njih. "Rektor Pero Lučin, premda je naglasio kako ne stoji uz ministra, u svome je izlaganju koje je trajalo 10-15 minuta, promišljeno branio zakon, optužujući ministra Fuchsa za to što nije pravovremeno otvorio javnu raspravu, ali svejedno zastupajući državni nadzor nad sveučilištima, okretanje sveučilišta prema tržištu, odnosno ovisnost sveučilišta u Hrvatskoj o stanju na tržištu, te apstraktno zazivajući autonomiju i danski i finsku model obrazovanja", kažu u Akademskoj solidarnosti Rijeka i dodaju kako je "dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, Predrag Šustar, pozvao rektora Sveučilišta u Rijeci, Peru Lučina, kako bi osigurao sučeljavanje različitih mišljenja i raspravu na izvanrednoj sjednici, pošto je bio zabrinut zbog profesorsko-studentske atmosfere na fakultetu koja je većinski nepovjerljiva i kritična prema novom paketu zakona". Pojedini akademski građani u svojoj misiji prelaze granice lijepog ponašanja.

Ništa manje agilan nije ni Vilim Ribić sa svojim Nezavisnim sindikatom. Udara, ne bira sredstva. U zanosu piše pamflete. Potpuno suprotno zaključcima dekana pravnih fakulteta u Hrvatskoj, Ribićev sindikat ispaljuje paljbu na neistomišljenike tj. inicijativu i novonastali sindikat Akademska solidarnost ("Veoma glasna skupina od pedesetak nastavnika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom Akademska solidarnost ne prihvaća zakone, prijeti štrajkom i zakone mjeri ideološkim etiketama (neoliberalizam, kapitalizam i slično). Ne upušta se u argumentirani dijalog, već sve one koji razmišljaju na drugačiji način difamira, i kao ljude i kao organizacije. Ta skupina ljudi osnovala je i paralelni sindikat sa svim anarhosindikalističkim obilježjima. Oni ne naplaćuju članarinu. Time žele nama konkurirati".) pa onda sa svojih stranica povlače dijelove u kojima pretjeruju. No, zakone brane do posljednjeg daha.

Što će se dogoditi u petak, slijedi za vidjeti. Osim dekana koji se protive zakonima, prema najavama iz Akademske solidarnosti Split Fuchsa će ugostiti i prosvjednici. "Studenti i nastavnici okupljeni oko inicijative Akademska solidarnost - Split organiziraju prosvjed u petak 20. svibnja 2011. godine. Inicijativa smatra da je sudjelovanje ministra Radovana Fuchsa na Senatu Sveučilišta u Splitu, u trenutku kada se raspravlja i odlučuje o Nacrtima Zakonâ, pokušaj političke instrumentalizacije i direktan atak na autonomiju sveučilišta, ali i znanosti i visokog obrazovanja općenito. Neodgovorni zakoni koje predlaže, a koje odbacuje većina akademske zajednice su sramota!" Samog ministra, koji je sad već kolegi Andriji Hebrangu, preoteo titulu hrvatskog Pinocchija broj Jedan, za komentar nismo pitali. O ovoj temi je već izrekao dovoljno neistina.

<
Vezane vijesti