Berhane Adere (Foto: AP/Hina)<br>Berhane Adere (Foto: AP/Hina)
Najnovije analize klimatskih promjena pokazuju da bi zbog globalnog zatopljenja u većini svjetskih gradova do 2085. moglo postati prevruće za održavanje Olimpijskih igara.

Skupina znanstvenika ustanovila je da bi do tada samo osam velikih gradova na sjevernoj polutki, izuzmemo li zapadnu Europu, moglo organizirati ljetne Igre po sadašnjim kriterijima.

"Klimatske promjene mogle bi onemogućiti održavanje ljetnih Olimpijskih igara po sadašnjim pravilima", rekao je Kirk Smith sa svečulišta u Berkeleyju.

Smith i njegovi kolege do tog su zaključka došli analizirajući termalna zračenja, temperaturu, vlažnost i snagu vjetra na lokacijama na kojima bi U zapadnoj Europi postoji 25 gradova koji bi mogli za sedam desetljeća organizirati ljetne Olimpijske igre, ali izvan nje na sjevernoj polutki ih je još samo osamse mogle organizirati Igre.

Potom su koristeći se klimatskim modelima predvidjeli temprature u gradovima na sjevernoj polutki s više od 600 tisuća stanovnika, što je jedan od uvjeta za dodjelu domaćinstva OI, a zatim izračunali u kojem od tih gradova postoji više od 10 posto izgleda za otkazivanje maratonske utrke zbog prevelike vrućine.

Pošto je maratonska utrka iznimno ovisna o vremenskim uvjetima, kriterij od "10 posto mogućnosti otkaza" također je jedan od uvjeta koji se gleda pri određivanju domaćinstva Igara.

"Rezultati pokazuju da Pariz, Madrid, Rim, Budimpešta, sve gradovi koji su se kandidirali ili se kandidraju za Igre 2020. i 2024., 2085. godine ne bi mogli biti izabrani kao domaćini", rekao je Smith.

"Tokio, grad izabran za domaćina 2020. godine, također ne bi uspio u kandidaturi jer se zbog vrućine ne bi mogla zajamčiti sigurnost sportašima", dodao je.   

U zapadnoj Europi postoji 25 gradova koji bi mogli za sedam desetljeća organizirati ljetne Olimpijske igre, ali izvan nje na sjevernoj polutki ih je još samo osam - Sankt Peterburg, Riga, Biškek, Ulan Bator, San Francisco te Calgary i Vancouver, dva kanadska grada koji su bili domaćini zimskih Igara.

Ova studija, naravno, ukazuje i na to koliki bi utjecaj globalno zatopljenje moglo imati i na "manje važne stvari" od sportskih igara.


 

aem_copy68312.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: klimatske promjene
<
Vezane vijesti