the_acting_class_1.jpgČitav svijet je pozornica, ali nisu svi izvođači jednaki. Istraživanje pokazuje da samo 10% glumaca/ica dolazi iz radničke klase. Dokumentarni film Glumačka klasa, koji će se prikazati 26. travnja s početkom u 19 i 30 sati u MM Centru (Savska 25, Zagreb), govori o glumcima koji se probijaju, teškoćama s kojima se suočavaju kada nemaju resurse za ulazak u industriju i njeno svladavanje.

Pratimo Toma Stocksa koji je dvaput morao odbiti mjesto u dramskoj školi East 15 jer nije mogao platiti troškove školovanja. Razljućen tim ishodom, Tom je osnovao udruženje Actor Awareness, a film dokumentira njegovu borbu za stvaranjem prilika za one izvan elitnih krugova, kao i osvještavanje o klasnoj ekskluziji u glumačkoj industriji, prvenstveno, u Velikoj Britaniji.

Glumci Chris Eccleston, Julie Hesmondhalgh, Maxine Peake, Samuel West i drugi govore zašto bi se ovo pitanje trebalo ticati svakoga i kako su stvari postale teže jednom kad su postali dio industrije. Ovo nije film o glumi, ovo je film o nedovoljnoj reprezentaciji radničke klase na našim pozornicama i ekranima. Priča je to o socijalnoj nejednakosti i kako ona utječe na izvedbene umjetnosti, a gledamo je 26. travnja u sklopu programa Kratke slike – Proširena slika uz besplatan ulaz.

Kratke slike, kroz 4 različite programske cjeline, promoviraju nezavisnu i inovativnu filmsku kulturu. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje gledamo Glumačku klasu, posvećena je odnosu suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima, a posebice prema problematici radničkih prava i (ne)jednakosti.