Foto: I.P. Foto: I.P. "Okupili smo se da poručimo kako je građanima Zagreba dosta devastacije grada, suludog upravljanja i nepromišljenog uređivanja javnog prostora. Građani imaju pravo znati što se događa u njihovom gradu, na koji način se uređuje gradski prostor, a posebice kada je u pitanju jedan važan prostor poput Trga žrtava fašizma", kazala je Željka Leljak Gracin na današnjoj konferenciji za medije ispred inicijative Vratite magnoliju.

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa A kad će park, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, stanari Trga žrtava fašizma, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD.

Kako ćemo živjeti u gradu kada uklonimo svo zelenilo, kakva će nam biti kvaliteta života?Kako je Leljak Gracin kazala, građani za ovakva uređenja saznaju tek kada se postavi ograda, kada se počnu čupati magnolije i ostale biljke, a neshvatljivim drži politiku grada o uklanjanju zelenila, kojim se inače ponosi.

"Smatramo da je uklanjanje magnolije početak jer osim što će se uređivati ovaj dio grada, tako će se uređivati i Tomislavac. Pitamo se kako ćemo živjeti u gradu kada uklonimo svo zelenilo, kakva će nam biti kvaliteta života. Javnost želi sudjelovati u donošenju ovakvih odluka i nije dovoljno da za uređenje doznaju iz medija. Nužno je organizirati široku javnu raspravu da se građani izjasne kakvo uređenje žele", rekla je Leljak Gracin iz Zelene akcije te ponovila kako traže hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma, detaljno predstavljanje projekta i široku javnu raspravu te izmjenu projekta s ciljem zaštite zdravog biljnog fonda i cjelokupnog prostora oko paviljona.

Antonija Komazlić iz Prava na grad istaknula je kako je projekt vrlo šturo predstavljen struci i javnosti te da je sama izvedba krenula na vrlo netransparentan način jer su zaobiđene sve obavezne procedure urbanog planiranja, a koje podrazumijevaju obavezno uključivanje struke i javnosti.Šarić:"Tražimo od Grada da prezentira projekt i otvori javnu raspravu"

Osim samog uređenja Trga žrtava fašizma, Tena Šarić iz Sindikata biciklista osvrnula se na najavljeno "uređenje" u ulici Franje Račkog, u sklopu kojeg bi se trebala izgraditi i biciklistička staza.

"Tražimo od Grada da prezentira projekt i otvori javnu raspravu jer, poznavajući dosadašnju praksu pri izgradnji biciklističke infrastrukture, što se uglavnom svodi na oduzimanje prostora pješacima povlačeći linije po nogostupu, sumnjamo u kvalitetnu izvedbu i u ovom slučaju. Gledajući prema ulici Franje Račkog zaključili bismo da bi dvosmjerna biciklistička staza umjesto kroz sadašnji drvored trebala prolaziti kroz trenutna parkirališna mjesta između tramvajskih linija. Najavom da će se rušiti drvored ostaje nam zaključiti kako će se parking za automobile ostaviti, čime taj pješački centar izvrsnosti gubi smisao", rekla je Šarić i dodala kako je Sindikat biciklista predložio Gradu rješenje za biciklističku infrastrukturu u neposrednoj blizini, u ulicama koje biciklisti ionako češće koriste.

"Odrasla sam u ovom kvartu i za nas stanare su magnolija, Džamija i zebra povezani pojmovi i jasno nam je da to gradskoj upravi ništa ne znači. Na ovim stepenicama smo se družili poslije škole, kao što to i današnji klinci rade, stoga za nas ovo mjesto ima veliku sentimentalnu vrijednost", rekla je stanarka Tamara Požar Tomić i izrazila nadu u povratak magnolija, koje su navodno još uvijek žive u rasadniku Zrinjevca.

Gradski vijećnik četvrti Donji Grad Robert Faber naglasio je kako se zaobilazi procedura, propisi, struka, građani i njihovi legalno izabrani predstavnici. Kazao je kako je čitav projekt, prema Statutu Grada Zagreba, trebao biti prezentiran Vijeću gradske četvrti, što se nije dogodilo. Također, napomenuo je kako je natječaj za uređenje trebao biti javno objavljen i na temelju kojeg bi se odlučilo što će se točno raditi. Faber je pozvao građane da pokrenu inicijative ili se priključe kako bi se glas javnosti čuo i kako bi u konačnici javnosti i odlučivala.

<
Vezane vijesti