Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Protiv Bandićevog GUP-a su svi – građani, udruge, građanske inicijative, arhitekti i urbanisti. Do sada to nije bilo jasno samo HDZ-u te Bandićevim zastupnicima i žetončićima. Građani Zagreba ne žele biti taoci Milana Bandića i HDZ-a i žrtve njihove trule koalicije. Podnošenjem amandmana HDZ je kukavički nastavio igrati Bandićevu igru i time pokazao da nikada neće staviti interese građana ispred vlastitog politikanstva", poručeno je na današnjem prosvjedu ispred zgrade Gradske skupštine.

Prosvjed su organizirale udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Ustvrdili su i kako se ovaj GUP ne može popraviti nikakvim amandmanima te kako bi svaki takav pokušaj bio obično odugovlačenje i kukavičluk onih zastupnika koji se boje suprotstaviti Milanu Bandiću. Istaknuto je kako je Zagrebu potreban sasvim novi GUP, izrađen na istinski participativan način, koji odgovara na stvarne potrebe građana i građanki, poput rješavanja problema gospodarenja otpadom i prometnih problema.

Također, rečeno je da novi GUP mora odgovarati na goruća pitanja poput prilagodbe na klimatske promjene, određivanja zona za izgradnju javnih stanova i imati razrađenu viziju razvoja grada u interesu svih njegovih stanovnika.

Nasuprot tome, ovaj GUP sadrži prenamjene zemljišta za Bandićev Manhattan, što uključuje uništenje Velesajma i Hipodroma te veliku gradnju na zelenoj površini uz Savu. Dodatno, podrazumijeva povećanje količine izgradnje u Donjogradskim blokovima, gradnju novih javnih garaža u najužem gradskom središtu i stvaranje dodatnih prometnih gužvi.

Ključne riječi: Milan Bandić, Grad Zagreb, GUP
<
Vezane vijesti