Foto: M.K.Foto: M.K.Istraživanje "Greenpeacea" pokazalo je da se dvije trećine ispitanika protivi izgradnji termoelektrane na ugljen "Plomin C" koju je Vlada proglasila strateškom investicijom. "Krajnje je vrijeme da Vlada, koja gotovo zanemaruje politike koje se tiču obnovljivih izvora energije, uzme u obzir stav građana", upozorio je Zoran Tomić iz "Greenpeacea".

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je kako više od 90 posto ispitanika smatra da bi veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora dovela do smanjenja ovisnosti Hrvatske o uvozu iz zemalja izvan EU

"U ovoj godini zemlje Europske unije donijet će zajedničku energetsku politiku, a donesene odluke bit će na snazi nekoliko sljedećih desetljeća. Njome će se odrediti da li će EU biti predvodnica progresivne politike obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti ili će biti energetski ovisna i imati prljavu energetiku zasnovanu na fosilnim gorivima. Ukrajinsko-ruska kriza je posebno zaoštrila pitanje energetske sigurnosti Europe, odnosno uvoza energije koji ovisi o nepredvidivim političkim okolnostima", objasnio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj, na današnjem predstavljanju ankete koju je Greenpeace proveo u zemljama Istočne i Srednje Europe. Naime, Greenpeace je želio doznati na koji način ispitanici povezuju ovisnost o uvozu energije s rješenjima u obliku obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti.

Kako je objasnio Ante Šalinović iz IPSOS Pulsa, agencije koja je provela istraživanje u Hrvatskoj, ovo istraživanje je jako važno budući da bi se svaka javna politika trebala temeljiti na željama i potrebama građana. "Istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je kako više od 90 posto ispitanika smatra da bi veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora dovela do smanjenja ovisnosti Hrvatske o uvozu iz zemalja izvan EU. Najveći broj ispitanika također smatra da bi se smanjenjem energetskih gubitaka smanjila i ovisnost Hrvatske o uvozu, te da članice EU trebaju zajednički povećati obvezujući dio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i dogovoriti obvezujuće smanjenje energetskih gubitaka", kazao je Šalinović.

salinovic-tomic-krajacic-to.jpg salinovic-tomic-krajacic-to.jpg

Istraživanje Greenpeacea pokazalo je i da 92 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da je povećanje ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske učinkovitosti dobar put izlaska iz gospodarske krize.

"Sudeći po odgovorima 91 posto ispitanika, energetska politika koja se temelji na obnovljivim izvorima ispravna je politika. Ona je dobar način da se postigne energetska sigurnost i neovisnost zemlje", kazao je Šalinović i dodao kako su ispitanici iz Hrvatske odgovarali i na specifičan set pitanja među kojima je ono o izgradnji termoelektrane na ugljen Plomin C. "Čak dvije trećine ispitanika se protivi izgradnji termoelektrane na ugljen, od čega je njih 36 posto izričito protiv", objasnio je Šalinović.

Istraživanje Greenpeacea pokazalo je i da 92 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da je povećanje ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske učinkovitosti dobar put izlaska iz gospodarske krize

"Iako je Vlada Plomin C proglasila strateškom investicijom, očito je da ga građani ne smatraju takvom vrstom investicije. To je još evidentnije s obzirom na činjenicu da samo 0,2 posto ispitanika smatra da bi se Hrvatska trebala opredijeliti za korištenje ugljena. Krajnje je vrijeme da Vlada, koja gotovo zanemaruje politike koje se tiču obnovljivih izvora energije, uzme u obzir stav građana", upozorio je Tomić.

Goran Krajačić, docent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kazao je da bi svaki projekt u kojeg država ulaže novac javnosti trebao biti do kraja predstavljen i da ne bi trebao sadržavati nepoznanice. "Ako su nepoznanice potrebne zbog tržišnog natjecanja, onda se ta djelatnost ni ne bi trebala obavljati javnim novcem", kazao je Krajačić i dodao da ga kao stručnjaka za energetiku ne iznenađuju predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja. "Međunarodna energetska agencija utvrdila je prije dvije godine da ćemo, ukoliko se budemo ophodili onako kako to činimo trenutno, u 2050. godini svjedočit povećanju globalne temperature za šest stupnjeva. Da bi zadržali porast globalne temperature na dva stupnja, što se smatra prihvatljivim za većinu vrsta, potrebno se okrenuti obnovljivim izvorima energije. U početku će nam biti potrebna velika novčana ulaganja, no ako se u obzir uzme konstantni rast cijena goriva, vidljivo je da bi se na kraju ostvarila ušteda", zaključio je Krajačić.

<
Vezane vijesti