Foto: Građani za mir<br>Foto: Građani za mir
Grupa građana oblijepila trasu zagrebačkog mimohoda nazivima sela u kojima su tijekom i nakon Oluje počinjeni zločini.
Proglas Građana za mir objavljujemo u cijelosti:
 
Obraćamo se javnosti kao grupa građana koja se protivi najavljenom načinu obilježavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja, s ciljem da objasnimo akciju koju smo poduzeli u 2. kolovoza u jutarnjim satima. Smatramo vrlo problematičnim način na koji će se i ove, kao i svih dosadašnjih godina, slaviti obljetnica početka VRA Oluja, odnosno želimo upozoriti da je ona istovremeno za najmanje 200 tisuća naših sugrađana srpske nacionalnosti značila gubitak doma, uništenje njihove imovine, koju su kao ravnopravni građani ove zemlje stjecali desetljećima, odnosno nemali broj ubojstava srpskih civila, uglavnom ljudi starije dobi. Moramo javno reći da je, između ostaloga, Hrvatska zahvaljujući Oluji postala etnički gotovo u potpunosti "čista" zemlja, odnosno da je zahvaljujući vojno-redarstvenoj akciji udio populacije Srba u Hrvatskoj pao sa devet na ispod tri posto. Ove činjenice, s kojima se hrvatski političari i hrvatska javnost ne žele suočiti, u Srbiji perpetuiraju bezumno nacionalističko huškanje temeljeno na ranama iz Drugog svjetskog rata, prema kojemu se Hrvate naziva genocidnim narodom. Vrijeme je da se tome stane na kraj i da se u prvi plan stavi čovjek, a ne oružje koje je namijenjeno njegovom uništenju. Želimo upozoriti da proslava pobjede u vojno-redarstvenoj akciji ne može biti potpuna, odnosno ne može doprinijeti daljnjoj izgradnji mira i smanjenju međudržavnih i međunacionalnih tenzija bez priznanja stradanja srpskog stanovništva u Hrvatskoj.
 
Zato smo na rutu zagrebačkog mimohoda snaga Hrvatske vojske te u samom centru glavnog grada istaknuli natpise s imenima deset sela s područja Like i Sjeverne Dalmacije, u kojima su za vrijeme ili nakon Oluje počinjeni zločini nad civilnim stanovništvom, odnosno u kojima je masovno uništavana imovina hrvatskih Srba. Ispod natpisa imena sela naveli smo i broj ubijenih civila za vrijeme i nakon akcije Oluja, odnosno imena nekih od žrtava. Nadamo se da će naša akcija podsjetiti javnost da Oluja nije samo velika pobjeda, nego i vojno-redarstvena akcija koja je unesrećila 200 tisuća naših sugrađana.  

 

Zato smo na rutu zagrebačkog mimohoda snaga Hrvatske vojske te u samom centru glavnog grada istaknuli natpise s imenima deset sela s područja Like i Sjeverne Dalmacije, u kojima su za vrijeme ili nakon Oluje počinjeni zločini nad civilnim stanovništvom, odnosno u kojima je masovno uništavana imovina hrvatskih Srba. Ispod natpisa imena sela naveli smo i broj ubijenih civila za vrijeme i nakon akcije Oluja, odnosno imena nekih od žrtava. U nadi da će naša akcija javnost podsjetiti da Oluja nije samo velika pobjeda, nego i vojno-redarstvena akcija koja je unesrećila 200 tisuća naših sugrađana, molimo Vas za objavu ovog priopćenja te fotografija koje u prilogu šaljemo.  
<
Vezane vijesti