Foto: Zvonimir Kuhtić, Hina<br>Foto: Zvonimir Kuhtić, Hina
H-Alterov nakladnik, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, danas je od službenice Ministarstva kulture zaprimio dopis, poslan elektroničkom poštom, kojim nas se obavještava da će ministar Zlatko Hasanbegović ubuduće "mentorirati neprofitne medije".

"To se onda odnosi i na sve zahtjeve za prenamjene", preciziraju u Ministarstvu kulture.

Od pokretanja programa davanja bespovratnih potpora neprofitnim medijima 2013. godine, pa do raspuštanja Stručnog povjerenstva u siječnju 2016. uobičajeno je bilo da zahtjeve za prenamjenama dijelova budžetskih stavki razmatra Stručno povjerenstvo. Poslovnikom o radu Povjerenstva, za koji na stranicama Ministarstva nigdje nije navedeno da je u međuvremenu ukinut, predviđeno je da ono, između ostaloga, komunicira s prijaviteljima u slučaju potrebe izmjena troškovnika te da prati rad korisnika sredstava u razdoblju za koje se dodjeljuju bespovratna sredstva. Ministarstvo je početkom prosinca prošle godine dopisom obavijestilo UNMK da je za praćenje H-Altera u jednogodišnjem ugovornom razdoblju zadužen član Povjerenstva Damir Hainski. "Redakcijski sastanci s članom/icom Povjerenstva se održavaju četiri puta godišnje i njihova svrha je Možda se siroti ministar ugušio u moru rutinskih poslova koje po logici stvari ne može povjeriti službenicima u koje nema povjerenja, a za koje je mislio da ih ipak može svadati trijumfom volje...praćenje rada medija u smislu ispunjavanja plana rada te komuniciranje prijedloga i savjeta u cilju poboljšanja rada", stajalo je u obrazloženju toga dopisa.

Kako je i kolega Hainski u siječnju ministrovom odlukom bio "raspušten", po novome proizlazi da će njegove "mentorske poslove" obavljati Zlatko Hasanbegović glavom i bradom. Redakcija H-Altera je stoga već odlučila investirati u crveni sag kako bismo ministra mogli na dostojan način primiti u službeni posjet, a svako spominjanje kontrolfrikovštine s indignacijom odbacujemo kao još jedno podlo podmetanje uvaženom hrvatskom kulturführeru.

UNMK je još 21. ožujka od Ministarstva kulture zatražila odobrenje za prenamjenu dijela sredstava odobrenih u listopadu prošle godine, što spada u rutinsku komunikaciju s dodjeliteljem javnih potpora, a takvi su zahtjevi ranijih godina bili rješavani za najviše dva-tri dana. No otkad je Hasanbegović na sebe prezeo razmatranje zahtjeva za prenamjene, proteklo je točno mjesec dana, a da nikakav odgovor nismo dobili.

Možda se siroti ministar ugušio u moru rutinskih poslova koje po logici stvari ne može povjeriti službenicima u koje nema povjerenja, a za koje je mislio da ih ipak može svadati trijumfom volje...

...a možda je nerješavanje zahtjeva za prenamjenu, uz punu svijest o tome da odugovlačenje s odlukom otežava naš rad, još jedan kotačić Hasanbegovićeva plana ozdravljenja hrvatske medijske scene. Čime se ovaj trećerazredni historičar i politički zombi valjda želi upisati na slavne stranice historije domaćega novinarstva. Kad već ne raspolaže ničim boljim čime bi se, jelte, mogao bilo gdje upisati.    


 

aem_copy20092.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti