cenzura_copy29746.jpgHrvatsko novinarsko društvo (HND) zabrinuto je činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao. Posljednji primjeri su prijeteća pisma koja su primili ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala Forum.hr Goran Borković, stoji u priopćenju HND-a.

"Jedno pismo 'potpisano' je s 'Jedan HOS-ovac', a drugo s  'Ustaške zmije', a ispod oba 'potpisa' je ustaški pozdrav 'Za dom spremni'. Uz primatelje u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba", HND očekuje da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju i na plenarnom zasjedanjuističe se u priopćenju.

HND podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak te zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Pozivaju Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici.

HND očekuje da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju i na plenarnom zasjedanju.

aem_copy23267.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti