Parkticipacija, inicijativa za urbane vrtove, poziva na seriju događaja pod nazivom "Hrana, a ne beton" koji će se održati od 11. do 13. prosinca u prostorima Zelene akcije i Filozofskog fakulteta u Zagrebu s ciljem informiranja javnosti o permakulturi, tranziciji i urbanoj agrikulturi.

Utorak, 11. prosinca

Permakultura i GSR (predavanje), 18 h, Infocentar Zelene akcije, Frankopanska 1 

Predavač Ivan Gregov je diplomirani permakulturni dizajner i dugogodišnji instruktor permakulture. U sklopu svog predavanja predstavit će permakulturne principe, i domaće recentne projekte. Također, Ana Markulin će pričati o inicijativi Grupa solidarne razmjene koje su tijekom zadnje godine niknule širom Hrvatske, kao sastavnom dijelu tranzicijskog pokreta. 

Prikazivanje filma "U Tranziciji 2.0", 20 h 

Ovaj najnoviji film o tranzicijskom pokretu je fascinantna priča lokalnih inicijativa iz cijelog svijeta koje već same grade prijelaz na postfosilno društvo.

Srijeda, 12. prosinca

Sveučilišni vrtovi (predavanja i diskusija), 19 h, Klub studenata Filozofskog fakulteta, Filozofski fakultet, Ulica Ivana Lučića 3


Na predavanju će se tematizirati urbani vrtovi u sklopu sveučilišta i fakulteta i općenito obrazovnih institucija. Predavanje se sastoji od tri dijela: prvi dio je o permakulturi (Ivan Gregov), drugi o tranzicijskom pokretu (Gordana Dragičević), a treći o primjerima akademskih vrtova u svijetu te razmatranju mogućnosti uspostave vrta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Tihana Rubić i Sandra Dobrić). Izlaganju će se priključiti i Vladimir Tatomir s predstavljanjem projekta istraživanja i mapiranja vrtova u Zagrebu. Pozivamo sudionike predavanja da nakon predavanja ostanu na neformalnoj diskusiji u Klubu.

Četvrtak, 13. prosinca

Urbani vrtovi (tribina), 18 h, dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1

Ova tribina je kulminacija trodnevne serije događaja i zamišljena je kao široka perspektiva raznih aspekata urbanih vrtova te njihove pozicije i uloge u sklopu modernog grada. Naglasak je na multidisciplinarnom pristupu temi iz perspektive tranzicije, agronomije, urbanizma, ekologije, a probat ćemo naći odgovor o budućnosti urbanih vrtova u Zagrebu.

Na tribini govore:

Saša Šimpraga: Plava potkova i mogućnosti za prvi zagrebački društveni vrt
doc.dr.sc. Zoran Šindrak, Zavod za voćarstvo, Agronomski fakultet: Zajednički vrtovi u urbanoj hortikulturi
Sven Janovski, Zelena akcija i Parkticipacija: Gladan grad - sigurnost i održivost urbanih vrtova
Marco Clausen, Skype-om iz Berlina: Projekt Prinzessinnengärten, društveni vrt na betonu
Goran Hanžek, udruga Gredica: Varaždinski Čudesni vrtovi

Tribinu će moderirati Gordana Dragičević te i predstaviti viziju Parkticipacije za društveni vrt Lakun.