Prilikom obilježavanja akcije Bljesak, HRT je bio itekako pristran, a zanemarivanjem civilnih žrtava nastavljeno je sa širenjem propagande, upozoravaju iz Inicijative mladih za ljudska prava

1. svibnja 2010. godine obilježena je 15. godišnjica akcije Bljesak. HRT, kao javna medijska kuća, ima zakonsku obvezu neovisno izvještavati o događajima. Međutim, prilikom obilježavanja akcije Bljesak, HRT je bio itekako pristran.

Gotovo svi mediji u Hrvatskoj su propustili spomenuti civilne žrtve akcije Bljesak, ali je posebno problematično kada to učini javni medijski servis. HRT je zanemarivanjem patnje civilnih žrtava širio propagandu, a ne izvještavao. Ovo je izravno kršenje programskih načela i obveza iz Čl. 5. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

Ovakvim izvještavanjem HRT promiče jednostrana tumačenja događaja iz nedavne prošlosti, čime opravdava mržnju prema određenom dijelu građana RH. Nadalje, ovakvo izvještavanje ima za svrhu direktno štititi počinitelje ratnih zločina, jer je na taj način pritisak za procesuiranje manji.

Iz perspektive organizacije za ljudska prava nedopustivim smatramo vrednovanje žrtve po osnovi nacionalnog ili religijskog identiteta. Ovakvim radom, HRT je upravo to učinio.

Pozivamo Programsko vijeće HRT-a i druga nadležna tijela i institucije da najoštrije osude ovakvo jednostrano, pristrano i neobjektivno izvještavanje, koje je u sukobu s odredbama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.