Wikipedija projekt: Svi članci prije objavljivanja prolaze rigorozni stručni filter

Spomenuta imena nemaju niti žele imati monopol na objavljivanje tekstova, već su to isto pozvani raditi, za opće dobro, svi studenti povijesti umjetnosti

Jučer je u prostorijama Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske održano predstavljanje Wikipedija projekta studenata povijesti umjetnosti. Projekt je to kojeg vode, kako i stoji u samom nazivu, studentice povijesti umjetnosti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Marijana Paula Ferenčić, Iva Jurlina, Ivana Obradović, Marija Perkec, Josipa Prosinečki i Raša Savić, a koji je idejno osmislila kolegica Jelena Tamindžija. Na razini fakulteta, točnije na sjednici Odsjeka za povijest umjetnosti, ideja je predstavljena još u ožujku prošle godine, kada je dobila podršku profesora, a danas, uz njihov permanentni poticaj, uživa i podršku medija te šire javnosti.

Radi se, ukratko, o objavljivanju tekstova o hrvatskoj umjetnosti i kulturi na hrvatskoj inačici Wikipedije, čime se konkretno i prilično moderno hvata u koštac s problemom nedostatka informacija o spomenutoj tematici, koji problem osjete svi: laici-građani koji se o čemu žele informirati te stranci koji žele učiti o našoj kulturnoumjetničkoj baštini. Dosad je objavljeno šesnaest članaka (frekvencije jednom tjedno, nedjeljom), a neki od kojih su, primjerice, tekstovi o arhitektu Marijanu Haberleu, slikaru Miroslavu Kraljeviću te benediktinskoj opatiji sv. Marije na Lokrumu. Svi članci prije objavljivanja prolaze rigorozni stručni filter - čitaju ih sami profesori s Odsjeka  - čime se pozitivno mijenja karakter Wikipedije. Lektorski i korektorski posao odrađuje studentica kroatistike Ljiljana Logar, a u planu je i suradnja s Odsjekom za engleski jezik i književnosti, gdje bi studenti diplomskog prevoditeljskog smjera prevodili tekstove na engleski (koordinatorica će ovog dijela projekta biti kolegica Petra Šlosel). Širenjem po horizontali i vertikali istovremeno projekt dobiva na opsegu i preciznosti.

Unutar Wikipedija projekta planira se i projekt Dubrovački ljetnikovci, kojim bi se, sustavnim i opsežnim objavljivanjem građe o dubrovačkim ljetnikovcima, oni pokušali spasiti propadanja koje im nameće liberalno tržište i logika profita. Voditeljica će ovog projekta unutar projekta biti kolegica Karmen Čabrilo.

S obzirom da je jedan od većih problema s kojim se voditeljice projekta susreću dugoročno nedovoljan odaziv i nedovoljan broj tekstova koji imaju biti objavljeni, važno je naglasiti da gore spomenuta imena nemaju niti žele imati monopol na objavljivanje tekstova, već su to isto pozvani raditi, za opće dobro, svi studenti povijesti umjetnosti.

Rad studenata možete pratiti na Facebooku i na Twitteru.

Ključne riječi: wikipedija
< >
Vezane vijesti