Foto: HinaFoto: Hina"Nakon više od pola godine upozoravanja na nezakonita vraćanja izbjeglica, hrvatska policija nastavlja po svom. Tako je ovo tjedna skoro deportirala maloljetnika koji je želio tražiti azil u Hrvatskoj, uskrativši mu mogućnost da to učini. Maloljetnik je u Hrvatsku ušao s tuđim dokumentom, no mnoge izbjeglice su primorane upravo na to jer ne mogu dobiti vlastite dokumente od države koja ih proganja i koja im krši prava", upozorava Are You Syrious, koji je svojom intervencijom spriječio deportaciju maloljetnika.

Inicijative Dobrodošli i GOOD povodom početka školske godine upozorile su na nedostatke kada je riječ o uključivanju izbjeglica u obrazovni sustav. Upozorili su kako se brojnu djecu koja borave u zagrebačkom i kutinskom prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite uključuje u nastavu s nekoliko mjeseci zakašnjenja, unatoč zakonskoj normi od 30 dana. Također, mnoga nemaju udžbenike ili ih se ne uključuje u Djeca tražitelji azila ili iregularni migranti koji su u Hrvatskoj bez pratnje, pa zbog toga borave u odgojnim domovima za djecu, neće pohađati školu ni ove godine zbog nevoljkosti sustava da im posveti pažnjupripremnu i dopunsku nastavu, kroz koje bi trebala učiti hrvatski jezik i druge nastavne predmete. Djeca tražitelji azila ili iregularni migranti koji su u Hrvatskoj bez pratnje, pa zbog toga borave u odgojnim domovima za djecu, neće pohađati školu ni ove godine zbog nevoljkosti sustava da im posveti pažnju.

Odbijajući prihvatiti izbjeglice, Mađarska i Slovačka krše EU pravo, odluka je Suda Pravde EU kojom promiče mehanizme solidarnosti EU. Sud je naime, u potpunosti odbacio zahtjeve Mađarske i Slovačke da proglase nezakonitima EU kvote relokacije i preseljenja. Prema tim kvotama, države članice trebale su preseliti 120 tisuća izbjeglica iz Italije i Grčke, čiji sustavi azila su se urušavali pod nesrazmjerno velikim brojem izbjeglica u odnosu na druge države članice. Sve je to posljedica licemjernih politika EU koje svojim mehanizmima, prvenstveno tzv. Dublinskom uredbom Dublin kažnjavaju periferne zemlje za propuštanje izbjeglica u tzv. Tvrđavu Europu.

Mađarska, Slovačka i njihove saveznice, otišle su, izgleda, korak predaleko u tim nastojanjima, beskompromisno odbivši solidarizirati se s Grčkom i Italijom. Pokušali su progurati i agendu nezakonitosti takve pomoći i izgurati mjere solidarnosti s agende EU.

Sud Pravde EU je, međutim, podsjetio Mađarsku i Slovačku na odredbe temeljnih ugovora EU prema kojima je Vijeće, na prijedlog Komisije slobodno donijeti privremene solidarne mjere "u slučaju da se jedna ili više država članica suoči s izvanrednom situacijom koja karakterizira Iz inicijative Dobrodošli upozoravaju kako se manje od 25 posto kvote realiziraloiznenadni priljev državljana trećih zemalja". Jedna od takvih mjera, smatra Sud, su i kvote relokacije i preseljenja.

Iz inicijative Dobrodošli upozoravaju kako se manje od 25 posto kvote realiziralo, što Sud objašnjava serijom raznih čimbenika koje Vijeće nije moglo predvidjeti u vrijeme donošenja odluke o kvotama, uključujući nedostatak suradnje od nekih država članica.

Biciklopopravljaona Zelene akcije i dalje prikuplja bicikle koje popravlja i donira izbjeglicama. Ako imate bicikl koji vam skuplja prašinu, a želite nekoga usrećiti, javite im se putem Facebooka.

<
Vezane vijesti