Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Državna matura, ali i prijemni ispit

Uz državnu maturu, budući će brucoši polagati prijemne ispite na čak 26 fakulteta

ZAGREB - Od 2010. nitko se neće moći upisati na fakultet bez položene državne mature, s tim da će 26 fakulteta uz maturu bodovati i dodatni ispit sposobnosti koji  će provoditi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Među njima su i dva vrlo atraktivna zagrebačka fakulteta - Pravo i Filozofija - te Hrvatski studiji.

Svi će učenici na maturi obavezno polagati hrvatski jezik, strani jezik i matematiku (na dvije razine), te jedan predmet prema izboru. Primjerice, oni koji se žele upisati na zagrebački Pravni fakultet, iz hrvatskog i stranog jezika morat će imati položenu višu (A) razinu koja u pravilu odgovara gimnazijskom programu. Iz matematike će se priznavati osnovna (B) razina, a od izbornih predmeta bilo koji predmet prema osobnom izboru učenika. No nitko se neće moći upisati na Pravo ako ne položi i testove koji će učenicima donositi potrebne bodove: test općeg znanja te test razumijevanja i logičkog zaključivanja.

Kandidati za upis na Filozofski fakultet i Hrvatske studije uz položenu državnu maturu (uvjeti su isti kao za upis na Pravo) polagat će samo test intelektualnih sposobnosti.

Zagrebački Ekonomski fakultet odustao je od dodatnog prijemnog ispita, pa će jedini uvjet za upis na Ekonomiju biti položena državna matura (iz sva tri predmeta učenici će morati imati položenu višu (A) razinu, izborni predmet mogu položiti po želji, no dodatno će se bodovati politika i gospodarstvo).

Učenici koji se žele upisati na arhitekturu nakon položene mature morat će proći i dodatnu provjeru iz crtanja. Kineziologija će provjeravati motoričke, a Stomatologija manualne sposobnosti svojih kandidata.

Prva generacija učenika koji će 2010. polagati državnu maturu, njih oko 33.000, ove se godine prijavila za eksperimentalnu državnu maturu koja će početi 31. ožujka i trajati do 22. svibnja. 

Kako je rekao prof. dr. Vedran Mornar, dekan FER-a i jedan od članova Povjerenstva za provedbu državne mature, u izradi je i informacijski sustav prijava kako bi nakon položene eksperimentalne mature svaki učenik mogao vidjeti koje su mu realne šanse da upiše željeni fakultet.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 15 komentara
 1. gerijatrija trenira strogoću05.03.2009. 11:31
  tako je savijajte te mlade i zelene elastične kičme, nek se ukoče kao i vi, metla u guzici i stupaj ravno, u progressssssss
 2. jeeeeeeeeaaaaaaaa06.03.2009. 17:49
  na kraju će svaki fakultet imat prijamne
 3. ivana20.03.2009. 13:32
  koje gluposti, nisu normalni. za 2-3 god na fakultet će primati samo odlične učenike
 4. Sara iz06.07.2009. 19:39
  Aahahahhahha-Ma ste spaljeni--ali imate potpuno pravo;svaka vam dala !!!
  Peace & Love
 5. Profesor s PhD06.07.2009. 21:14
  Totalna glupost. Jednom kada se položi matura to bi trebalo priznati kao prijemni ispit i "basta"
  Kakve gluposti, Matura pa još prijemni pa što hoćete od te mladeži. Hoćete novaca od prijemnog i sve više problema, zadaci, provjera, pregledi dodatni poslovi. Zar nije dovoljan uspjeh i rang lista s rezultatom na Maturi.
  Tako se i krenulu i sto je bio jedan od ciljeva a ne sada svaki faks svoj projemni. GLUPOSTI.
  Neka, neka vidim da će se dr. Mornaru Dekanu FER-a probuditi i dogoditi njegovi studenti. Konačno su došli k sebi i vidjeli čemo sve to vodi. A to su iznimno pametni momci, najbolji srednjoškolci.
 6. vjeverica27.10.2009. 18:33
  ma da...........svašta
 7. kraljica09.01.2010. 23:42
  državna matura je čista glupost.treba se ukinit
 8. Hercegovka10.01.2010. 00:15
  jadni mi
 9. Hercegovka10.01.2010. 00:15
  jadni mi
 10. nina13.01.2010. 20:10
  a mi koji bi možda i drugi faks upisali,koliko mi prijamnih i malih i velikih i običnih matura moramo proć,jedan faks završim a za drugi moram na državnu maturu...
 11. Pomoć18.01.2010. 21:35
  Dali se ove godine 2010/2011 sa državnom maturom placaju ti prijemni i akademska godina?
 12. Makarska 21.01.2010.21.01.2010. 11:26
  Dobro, šta je vama!!! I ovako ima dosta ljudi bez fakulteta, a sada će ih biti još manje....Znači ako nekom ne ide matematika, on neće moći upisati neki drugi fax koji želi, radi matematike, jer će je past na državnoj maturi... Ja neznan šta izvodite s tom državnom maturon, bilo bi vam bolje da se uvatite pametnijeg posla a ne se bavit glupostima...ako neko želi upisati fax, ima prijemni ako ga položi upisat će se, ako ne onda ništa i amen...ma znaš šta ću ja vama reć: vi tamo koji ste to izmislili vi ste debili, ne na kvadrat nego na kubni.... samo da su vam pare i ništa drugo... ološi....
 13. lu08.03.2010. 21:35
  kad ce se odrzavati prijemni ispiti za pravo i filozofski i kada i na koji nacin se treba prijaviti?
 14. pravnica20.05.2010. 01:37
  ma vi sa ovakvin glupostima--prijemni, državna matura, dodatne razine, dodatni pedmeti. itd samo i jedino prekrivate one prave probleme koji bi se tribali rješavati. a da ponovo krenemo u rat sa nekin, bar bi znali sto se u ovoj državi dešava i ŠTO JE I NAJBITNIJE -- ZAŠTO SE DEŠAVA. em sto nemamo posla, em sto nemamo za kruv, em sto nemamo danas-sutra od toga faksa ni pišljivo F vi nas jos bacate i dublje i dublje u raku tako da nan jasno dajete do znanja da NEMAMO NI BUDUĆNOST. e da, i vi pričate i trudite se za neku EUROPU...ha ha ha.. daj molin vas pa ne uspoređujte se sa nekin državama ka što su Francuska, Njemačka, i da ne nabrajan. pa mi nemamo ni zakone, ni Ustav koji priliči ljudskosti i narodu, nego životinjama. niste napravili ni kuću za spati u njoj a već ste napravili dvorište od mramora. mi mladi koji se trudimo ispuniti vase uvjete e pa mi bi bolje vodili ovu državu nego vi, a i u svakon slučaju VI OVO NEBI ISPUNILI NI U SNOVIMA. ma prejadni ste i pođite doma leći i nemojte se zaboraviti pokriti dekon jer je to očito jedino sto najbolje radite.
 15. Mala24.05.2010. 21:59
  Drzavna matura je obicna glupost..koliko samo moras uciti da bi opet morao jos dodatno ucit za prijamni za faks koji zelis ic..ili ti vise njih..I naravno sve po gimnazijskom programu,sto znaci ako si iso u strukovnu skolu..mozda se niti ne uspijes upisat..Za par godina ce i ukinut strukovne skole i svi ce mo postat roboti!Samo su zakomplicirali s tim.
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

23.07.

Tražite svoj novac

U Udruzi "Franak" planiraju napraviti šprance obrazaca kojim dužnici mogu tražiti povrat od banaka, a najavili su da će pripremiti model isplate povrata preplaćenih kamata za dužnike u švicarcima koji će predložiti bankama

23.07.

Javni dug RH raste

Javni dug Hrvatske dosegnuo je u prvom tromjesečju 68 posto BDP-a, dok je u posljednjem lanjskom kvartalu iznosio 67,4 posto, pokazuju novi podaci "Eurostata", europskog ureda za statistiku

22.07.

"Ako vam se ne da, odustanite!"

GOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja zatražila je danas ostavku Vinka Filipovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje te drugih odgovornih predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Vlade

22.07.

Plaće sudaca mora određivati Sabor

Ustavni sud je ukinuo zakonsku odredbu koja propisuje da Vlada posebnom odlukom određuje osnovicu za obračun plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika

22.07.

Obogaćivanje javnog prostora

Nakon višegodišnjih upita građana, ovih su dana ispred Doma sindikata na središnjem čakovečkom trgu počeli radovi na uređenju prvog javnog zdenca u Čakovcu

22.07.

Nejednaka pravila

"Po kojem kriteriju su udruge izdvojene kao posebna kategorija poslodavaca koji su koristili mjere Aktivne politike zapošljavanja, a čije podatke je prihvatljivo javno objavljivati?", pita Vladu "Platforma 112"

21.07.

Biskupi zaboravili na svoje poslanje

Marina Škrabalo: Katolička crkva u Hrvata ponaša se kao autokefalna, nacionalna religija, što nema veze s katoličanstvom kao općom vjerom za sve.

Superknjižara
Info most
Dokukino
Info most