Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Državna matura, ali i prijemni ispit

Uz državnu maturu, budući će brucoši polagati prijemne ispite na čak 26 fakulteta

ZAGREB - Od 2010. nitko se neće moći upisati na fakultet bez položene državne mature, s tim da će 26 fakulteta uz maturu bodovati i dodatni ispit sposobnosti koji  će provoditi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Među njima su i dva vrlo atraktivna zagrebačka fakulteta - Pravo i Filozofija - te Hrvatski studiji.

Svi će učenici na maturi obavezno polagati hrvatski jezik, strani jezik i matematiku (na dvije razine), te jedan predmet prema izboru. Primjerice, oni koji se žele upisati na zagrebački Pravni fakultet, iz hrvatskog i stranog jezika morat će imati položenu višu (A) razinu koja u pravilu odgovara gimnazijskom programu. Iz matematike će se priznavati osnovna (B) razina, a od izbornih predmeta bilo koji predmet prema osobnom izboru učenika. No nitko se neće moći upisati na Pravo ako ne položi i testove koji će učenicima donositi potrebne bodove: test općeg znanja te test razumijevanja i logičkog zaključivanja.

Kandidati za upis na Filozofski fakultet i Hrvatske studije uz položenu državnu maturu (uvjeti su isti kao za upis na Pravo) polagat će samo test intelektualnih sposobnosti.

Zagrebački Ekonomski fakultet odustao je od dodatnog prijemnog ispita, pa će jedini uvjet za upis na Ekonomiju biti položena državna matura (iz sva tri predmeta učenici će morati imati položenu višu (A) razinu, izborni predmet mogu položiti po želji, no dodatno će se bodovati politika i gospodarstvo).

Učenici koji se žele upisati na arhitekturu nakon položene mature morat će proći i dodatnu provjeru iz crtanja. Kineziologija će provjeravati motoričke, a Stomatologija manualne sposobnosti svojih kandidata.

Prva generacija učenika koji će 2010. polagati državnu maturu, njih oko 33.000, ove se godine prijavila za eksperimentalnu državnu maturu koja će početi 31. ožujka i trajati do 22. svibnja. 

Kako je rekao prof. dr. Vedran Mornar, dekan FER-a i jedan od članova Povjerenstva za provedbu državne mature, u izradi je i informacijski sustav prijava kako bi nakon položene eksperimentalne mature svaki učenik mogao vidjeti koje su mu realne šanse da upiše željeni fakultet.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 15 komentara
 1. gerijatrija trenira strogoću05.03.2009. 11:31
  tako je savijajte te mlade i zelene elastične kičme, nek se ukoče kao i vi, metla u guzici i stupaj ravno, u progressssssss
 2. jeeeeeeeeaaaaaaaa06.03.2009. 17:49
  na kraju će svaki fakultet imat prijamne
 3. ivana20.03.2009. 13:32
  koje gluposti, nisu normalni. za 2-3 god na fakultet će primati samo odlične učenike
 4. Sara iz06.07.2009. 19:39
  Aahahahhahha-Ma ste spaljeni--ali imate potpuno pravo;svaka vam dala !!!
  Peace & Love
 5. Profesor s PhD06.07.2009. 21:14
  Totalna glupost. Jednom kada se položi matura to bi trebalo priznati kao prijemni ispit i "basta"
  Kakve gluposti, Matura pa još prijemni pa što hoćete od te mladeži. Hoćete novaca od prijemnog i sve više problema, zadaci, provjera, pregledi dodatni poslovi. Zar nije dovoljan uspjeh i rang lista s rezultatom na Maturi.
  Tako se i krenulu i sto je bio jedan od ciljeva a ne sada svaki faks svoj projemni. GLUPOSTI.
  Neka, neka vidim da će se dr. Mornaru Dekanu FER-a probuditi i dogoditi njegovi studenti. Konačno su došli k sebi i vidjeli čemo sve to vodi. A to su iznimno pametni momci, najbolji srednjoškolci.
 6. vjeverica27.10.2009. 18:33
  ma da...........svašta
 7. kraljica09.01.2010. 23:42
  državna matura je čista glupost.treba se ukinit
 8. Hercegovka10.01.2010. 00:15
  jadni mi
 9. Hercegovka10.01.2010. 00:15
  jadni mi
 10. nina13.01.2010. 20:10
  a mi koji bi možda i drugi faks upisali,koliko mi prijamnih i malih i velikih i običnih matura moramo proć,jedan faks završim a za drugi moram na državnu maturu...
 11. Pomoć18.01.2010. 21:35
  Dali se ove godine 2010/2011 sa državnom maturom placaju ti prijemni i akademska godina?
 12. Makarska 21.01.2010.21.01.2010. 11:26
  Dobro, šta je vama!!! I ovako ima dosta ljudi bez fakulteta, a sada će ih biti još manje....Znači ako nekom ne ide matematika, on neće moći upisati neki drugi fax koji želi, radi matematike, jer će je past na državnoj maturi... Ja neznan šta izvodite s tom državnom maturon, bilo bi vam bolje da se uvatite pametnijeg posla a ne se bavit glupostima...ako neko želi upisati fax, ima prijemni ako ga položi upisat će se, ako ne onda ništa i amen...ma znaš šta ću ja vama reć: vi tamo koji ste to izmislili vi ste debili, ne na kvadrat nego na kubni.... samo da su vam pare i ništa drugo... ološi....
 13. lu08.03.2010. 21:35
  kad ce se odrzavati prijemni ispiti za pravo i filozofski i kada i na koji nacin se treba prijaviti?
 14. pravnica20.05.2010. 01:37
  ma vi sa ovakvin glupostima--prijemni, državna matura, dodatne razine, dodatni pedmeti. itd samo i jedino prekrivate one prave probleme koji bi se tribali rješavati. a da ponovo krenemo u rat sa nekin, bar bi znali sto se u ovoj državi dešava i ŠTO JE I NAJBITNIJE -- ZAŠTO SE DEŠAVA. em sto nemamo posla, em sto nemamo za kruv, em sto nemamo danas-sutra od toga faksa ni pišljivo F vi nas jos bacate i dublje i dublje u raku tako da nan jasno dajete do znanja da NEMAMO NI BUDUĆNOST. e da, i vi pričate i trudite se za neku EUROPU...ha ha ha.. daj molin vas pa ne uspoređujte se sa nekin državama ka što su Francuska, Njemačka, i da ne nabrajan. pa mi nemamo ni zakone, ni Ustav koji priliči ljudskosti i narodu, nego životinjama. niste napravili ni kuću za spati u njoj a već ste napravili dvorište od mramora. mi mladi koji se trudimo ispuniti vase uvjete e pa mi bi bolje vodili ovu državu nego vi, a i u svakon slučaju VI OVO NEBI ISPUNILI NI U SNOVIMA. ma prejadni ste i pođite doma leći i nemojte se zaboraviti pokriti dekon jer je to očito jedino sto najbolje radite.
 15. Mala24.05.2010. 21:59
  Drzavna matura je obicna glupost..koliko samo moras uciti da bi opet morao jos dodatno ucit za prijamni za faks koji zelis ic..ili ti vise njih..I naravno sve po gimnazijskom programu,sto znaci ako si iso u strukovnu skolu..mozda se niti ne uspijes upisat..Za par godina ce i ukinut strukovne skole i svi ce mo postat roboti!Samo su zakomplicirali s tim.
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

18.04.

U HŽ-u otkazana 84 vlaka

Trodnevni štrajk u "HŽ Cargu" završava danas u ponoć. Sindikati tvrde da su najavljeni otkazi u suprotnosti sa Zakonom o radu, pa će mnogi radnici tužiti tvrtku

18.04.

O Bibliji i Sadamu Huseinu

Profesor Močilac i rektor Zagrebačkog sveučilišta Boras nastavili su polemiku povodom Borasove izjave kako Sveučilište mora biti mjesto "temeljnih biblijskih vrijednosti"

18.04.

Sindikat znanosti najavio štrajk

Sindikat će na smanjenje plaća odgovoriti štrajkom u svibnju i sudskim postupcima, nakon neuspješnih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru

18.04.

Ispravak gradonačelnika Obersnela

Gradonačelnik Rijeke poslao je "H-Alteru" "zahtjev za ispravak", kao reakciju na tekst "Gradonačelnik Obersnel u Ri-Ingu".

18.04.

"Nauta Lamjana" pred likvidacijom

Brodogradilište je zapravo prošlost, nije se libio ocijeniti novi stečajni upravitelj, dok radnici najavljuju nastavak pravne bitke

18.04.

"Proglasite moratorij na ovrhe jedine nekretnine"

Udruga "Franak" pozvala je HNB da od banaka zatraži i objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima u CHF pod ovrhom jedine nekretnine. Od Vlade traže proglašenje moratorija na takve odluke

17.04.

Diskriminatorno izvještavanje HTV-a

Implikacija u prilogu HTV-a da jedino žena koja nema djece može obavljati dužnost šefice USKOK-a stvara negativnu percepciju u javnosti o zaposlenim ženama koje su majke, upozorio je "Centar za ženske studije"

Info most
Superknjižara
Info most
Dokukino