Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Napad bagerima na Plitvice

Fotografija članka
Hrvatsko geološko društvo priopćilo je da je u kanjonu Korane u Nacionalnom parku Plitvička jezera došlo do trajne devastacije sedrenih barijera

Hrvatsko geološko društvo priopćilo je da je u kanjonu Korane u Nacionalnom parku Plitvička jezera došlo do devastacije sedrenih barijera, a ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, Hini je potvrdila kako je u dogovoru s njezinim pomoćnikom Goranom Hefferom, inspekcija zaštite prirode izašla na teren i obavila nadzor, javlja Hina.

Nadzorom dokumentacije i razgovorom s djelatnicima NP Plitvička jezera inspekcija zaštite prirode 8. i 9. veljače 2012. utvrdila je da su određene zahvate u Nacionalnom parku obavljali djelatnici NP-a po nalogu stručne voditeljice parka Antonije Dujmović, izjavio je Hini pomoćnik ministrice Heffer.

Zbog snijega inspekcija nije mogla obaviti nadzor terena te će ga obaviti kad vremenski uvjeti to budu dopustili, dodao je.

"Potreba za obavljanjem terenskog nadzora postoji na temelju izvješća o devastaciji sedrenih barijera, koje je krajem siječnja Ministarstvu dostavilo Hrvatsko geološko društvo. Na temelju toga je u Nacionalni park Plitvička jezera upućena inspekcija. Na temelju tih materijala koji se sastoje od opširnog opisa i brojnih fotografija, može se zaključiti da su izvedeni građevinski radovi uz primjenu mehanizacije, probile su se sedrene barijere na više mjesta, pri čemu su pojedini dijelovi jezera dovedeni do razine isušenja, a u pojedinim dijelovima jezera uspostavljen je vodotok koji prethodno nije postojao", rekao je Heffer.

Ocijenio je kako je riječ o ozbiljnom slučaju, te da je u procesu utvrđivanje svih činjenica.

Heffer je podsjetio kako je anonimna prijava o devastaciji u NP Plitvička jezera upućena u studenom 2011. u inspekciju zaštite prirode koja je tada bila u sastavu Ministarstva kulture.

Inspekcija je zatražila očitovanje stručnih službi Javne ustanove NP Plitvička jezera u vezi s navedenim zahvatima, no do preuzimanja ministarstva od nove vlasti i preustroja inspekcije zaštite prirode nije stiglo nikakvo očitovanje ni izvješće o radovima u tom nacionalnom parku, rekao je Heffer.

"Očekuje se da će se po završetku cjelovitog inspekcijskog nadzora dobiti stvarni uvid u to radi li se o vrlo teškoj devastaciji geološke baštine Republike Hrvatske", dodao je Heffer.

Stručna voditeljica Nacionalnog parka Plitvička jezera, Antonija Dujmović, Hini je izjavila kako u Nacionalnom parku nije učinjena nikakva devastacija i da obnavljaju stazu koja je napravljena 1931. po projektu ing. Ante Premužića.

"Nije napravljeno ništa da bi se tako grubo moglo reći da se radi o devastaciji", naglasila je Dujmović.

Na 17 mjesta oštećenja sedrenih barijera uzrokovala su trajna sniženja razine vode u manjim jezerima. Opsežnim prokopavanjem sedrenih barijera na sedam mjesta nepovratno je uništeno i trajno isušeno sedam mladih jezera na ukupnoj dužini od 800 metara.

Stručno povjerenstvo Hrvatskog geološkog društva - prof. dr. Bruno Tomljenović, prof. Anđelko Novosel te predsjednica društva prof. dr. Jasenka Sremac u priopćenju, pak ocjenjuje kako je "prokopavanjem sedrenih barijera stvaranih tijekom posljednjih stotinu godina teško narušen i izmijenjen hidrološki sustav, tj. trajno je uništen prirodni jezerski sustav u području stroge zaštite NP Plitvička jezera". Zaključuju da je time prouzročena i ozbiljna devastacija prirodne baštine Republike Hrvatske.

Hrvatsko geološko društvo u priopćenju također navodi da su kao strukovna udruga koja niz godina skrbi o geološkoj baštini na području Republike Hrvatske, nakon dojave o devastaciji sedrenih barijera i isušivanju jezera u Nacionalnom parku Plitvička jezera krajem 2011. imenovali ekspertni tim.

"Obilaskom terena ekspertni tim je na potezu od jednog kilometra u gornjem dijelu kanjona rijeke Korane (od 3. Koranskog slapa do Sastavaka), a u području stroge zaštite, pregledom zabilježio i detaljno snimio 24 prokopa na sedrenim barijerama. Na 17 mjesta oštećenja sedrenih barijera uzrokovala su trajna sniženja razine vode u manjim jezerima. Opsežnim prokopavanjem sedrenih barijera na sedam mjesta nepovratno je uništeno i trajno isušeno sedam mladih jezera na ukupnoj dužini od 800 metara. Time je do tada postojeći jezerski sustav nepovratno pretvoren u površinsku tekućicu. Na dva mjesta uočena su dodatna otkopavanja sedrenog materijala koji je korišten kao nasip na novoj stazi", ističe Hrvatsko geološko društvo. Dokumentacija o tome čuva se u arhivi Društva, dodaje se u priopćenju.

Prof. Anđelko Novosel u izjavi Hini rekao je kako pretpostavlja da je Uprava NP-a prekopavanjem sedrenih barijera htjela sniziti razinu vode da bi mogli napraviti stazu.

Hrvatsko geološko društvo navodi kako Plitvička jezera predstavljaju jedinstveni krški fenomen upravo radi rasta sedrenih barijera i ujezeravanja površinskog vodotoka. Zbog toga su proglašena Nacionalnim parkom 1949. godine i 1959. godine svrstana na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Tagovi: Plitvička jezera, nacionalni parkovi, devastacija prirode
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 2 komentara
 1. Likantrop15.02.2012. 03:10
  Osnovno pitanje koje bi trebalo postaviti bilo bi: koje to uopće stručnjake ima NP Plitvička jezera. Antonija Dujmović je po političkoj HDZ-ovskoj liniji pozicionirana na mjesto kojem nije dorasla - po struci je agronom, diplomirala u Osijeku na žitaricama. Stručni doseg joj je postavljanje žardinijera s neautohtonim cvijećem, ne bi li Plitvice postale ljepše i čuvenije, ne bi li se posjetitelji iz Donje i Gornje Austrije, ili Bavarske, osjećali kao u svom selu.
  Antonija Dujmović i njezin suprug Stjepan Dujmović u vrijeme poslijeratne obnove "olakšali" su Nacionalni Park Plitv. jezera, zajedno s Mirkom Rađenovićem, za 32 milijuna kuna. Političke uzdanice (a vjerojatno i partneri) su im bili Nikica Valentić, Vinka Cetinski, Lički Ginekolog. Plitvice je tad obnavljala firma Miroslava Kutle (sic!).
  I na kraju je teškom mukom samo jedan od sudionika pljačke - Stjepan Dujmović, nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, i to samo po jednoj od devet točaka optužnice.
  U svakom slučaju, krajnje je vrijeme da se štetočine ukloni, jer bi šteta na kraju mogla ispasti dosta veća. I ova dosad je bez premca u povijesti Plitvičkih jezera. Vrijeme bi bilo da "institucije počnu raditi svoj posao" pa da dotični doista počnu odgovarati za počinjeni kriminal zajedno sa svojim ličko-senjskim zaštitnicima.

  Eto, nedoučena stručna voditeljica se još i žali da joj je devastacija "pregrub" izraz. Nije joj palo na pamet (ili ono što bi pamet trebala biti) da su isto tako devastirajući i milijuni turista koji svake godine marširaju puteljcima i drvenim mostićim preko jezera i uz njih, kojima se dozvoljava da smećem zagađuju osjetljiv ekosustav jezera, ostavljaju paljevine (iskreno se čudim da za ljetne žege još nije buknuo požar), kojima šumarci uz puteljke služe kao nužnici. Ali novaca nikad dovoljno - treba HDZ-ovim reketarima u Gospiću i Otočcu, ili Zagrebu - zato moraju milijuni galopirati svake godine preko sedrenih barijera, zato treba probiti sedrene barijere stupovima koji će nositi drvene staze i k tome vrhunac idiotizma - iskopavati sedrene barijere da bi ih se koristilo kao građevni materijal.
  Očito da HDZ-ovsko čudovište sa svojim nekompetentnim kriminalcima na regionalnoj razini sasvim nesmetano parazitira, možda se je samo malkice pritajilo prije nego proždrije i ono posljednje što smo se nadali očuvati - prirodne resurse.

  Dabogda im svima prema zaslugama sudila Crna kraljica!
 2. Plitvican15.02.2012. 16:28
  Komentar Likantropa je potpun i uistinu se nema sto za dodati!
  BRAVO!
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

23.04.

VIDEO: "Billa" je pa je više nema

Kako bi ukazali na problem organizacije sustava zaštite povijesne jezgre, grupa građana Splita uklonila je dio ilegalnih plakata s rasvjetnih tijela

23.04.

"Stečajni grobari zadarskih poduzeća"

Radnici likvidiranih zadarskih tvrtki danas su prosvjednim skupom izrazili podršku zaposlenicima brodogradilišta "Nauta Lamjana"

23.04.

Lista neriješenih pitanja sve duža

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca danas su na redu za iznošenje prijedloga i primjedbi na prijedlog izmjena Zakona o radu, nakon što su prošli tjedan to učinili sindikati

23.04.

Čakovčani za 1729/2

Lokalne organizacije civilnog društva i zainteresirani pojedinci u Čakovcu su pokrenuli Inicijativu 1729/2 s ciljem oživljavanja javnog prostora bivše vojarne

22.04.

Lijepa naša ZAMPovino

Ravnateljica Osnovne škole "Bajići" u Kaštelima neugodno se iznenadila kada joj je iz ZAMP-a, nakon svečanosti otvorenja škole, stigao zahtjev za prijavu priredbe

22.04.

Spašavanje posrnulog tajkuna

Koliko god u javnosti bilo dvojbi oko instituta predstečajne nagodbe, jednom čovjeku država je sasvim sigurno pomogla - Željku Kerumu

21.04.

Zbor građana sutra u Puli

Nakon što su pulske gradske vlasti odbile sve primjedbe i građana i stručnjaka vezano uz Muzil, "Zelena Istra" i zadruga "Praksa" sazvale su zbor građana kako bi "u demokratskoj raspravi zajedno odlučili kako spriječiti neodgovornu političku elitu"

Dokukino
Info most
Info most
Superknjižara