Marinko Čulić 31.07.2014.

Kako razoružati "Oluju"

Marinko Čulić Ovo mučenje s obljetnicom "Oluje" koje se ponavlja iz godine u godinu trebalo bi prekinuti jednostavno tako da se proslava u Kninu - ukine. Ponajviše radi elementarnog duhovnog zdravlja Hrvatske i Srbije, proslave njezine obljetnice trebalo bi preseliti u Vukovar.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Napad bagerima na Plitvice

Fotografija članka
Hrvatsko geološko društvo priopćilo je da je u kanjonu Korane u Nacionalnom parku Plitvička jezera došlo do trajne devastacije sedrenih barijera

Hrvatsko geološko društvo priopćilo je da je u kanjonu Korane u Nacionalnom parku Plitvička jezera došlo do devastacije sedrenih barijera, a ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, Hini je potvrdila kako je u dogovoru s njezinim pomoćnikom Goranom Hefferom, inspekcija zaštite prirode izašla na teren i obavila nadzor, javlja Hina.

Nadzorom dokumentacije i razgovorom s djelatnicima NP Plitvička jezera inspekcija zaštite prirode 8. i 9. veljače 2012. utvrdila je da su određene zahvate u Nacionalnom parku obavljali djelatnici NP-a po nalogu stručne voditeljice parka Antonije Dujmović, izjavio je Hini pomoćnik ministrice Heffer.

Zbog snijega inspekcija nije mogla obaviti nadzor terena te će ga obaviti kad vremenski uvjeti to budu dopustili, dodao je.

"Potreba za obavljanjem terenskog nadzora postoji na temelju izvješća o devastaciji sedrenih barijera, koje je krajem siječnja Ministarstvu dostavilo Hrvatsko geološko društvo. Na temelju toga je u Nacionalni park Plitvička jezera upućena inspekcija. Na temelju tih materijala koji se sastoje od opširnog opisa i brojnih fotografija, može se zaključiti da su izvedeni građevinski radovi uz primjenu mehanizacije, probile su se sedrene barijere na više mjesta, pri čemu su pojedini dijelovi jezera dovedeni do razine isušenja, a u pojedinim dijelovima jezera uspostavljen je vodotok koji prethodno nije postojao", rekao je Heffer.

Ocijenio je kako je riječ o ozbiljnom slučaju, te da je u procesu utvrđivanje svih činjenica.

Heffer je podsjetio kako je anonimna prijava o devastaciji u NP Plitvička jezera upućena u studenom 2011. u inspekciju zaštite prirode koja je tada bila u sastavu Ministarstva kulture.

Inspekcija je zatražila očitovanje stručnih službi Javne ustanove NP Plitvička jezera u vezi s navedenim zahvatima, no do preuzimanja ministarstva od nove vlasti i preustroja inspekcije zaštite prirode nije stiglo nikakvo očitovanje ni izvješće o radovima u tom nacionalnom parku, rekao je Heffer.

"Očekuje se da će se po završetku cjelovitog inspekcijskog nadzora dobiti stvarni uvid u to radi li se o vrlo teškoj devastaciji geološke baštine Republike Hrvatske", dodao je Heffer.

Stručna voditeljica Nacionalnog parka Plitvička jezera, Antonija Dujmović, Hini je izjavila kako u Nacionalnom parku nije učinjena nikakva devastacija i da obnavljaju stazu koja je napravljena 1931. po projektu ing. Ante Premužića.

"Nije napravljeno ništa da bi se tako grubo moglo reći da se radi o devastaciji", naglasila je Dujmović.

Na 17 mjesta oštećenja sedrenih barijera uzrokovala su trajna sniženja razine vode u manjim jezerima. Opsežnim prokopavanjem sedrenih barijera na sedam mjesta nepovratno je uništeno i trajno isušeno sedam mladih jezera na ukupnoj dužini od 800 metara.

Stručno povjerenstvo Hrvatskog geološkog društva - prof. dr. Bruno Tomljenović, prof. Anđelko Novosel te predsjednica društva prof. dr. Jasenka Sremac u priopćenju, pak ocjenjuje kako je "prokopavanjem sedrenih barijera stvaranih tijekom posljednjih stotinu godina teško narušen i izmijenjen hidrološki sustav, tj. trajno je uništen prirodni jezerski sustav u području stroge zaštite NP Plitvička jezera". Zaključuju da je time prouzročena i ozbiljna devastacija prirodne baštine Republike Hrvatske.

Hrvatsko geološko društvo u priopćenju također navodi da su kao strukovna udruga koja niz godina skrbi o geološkoj baštini na području Republike Hrvatske, nakon dojave o devastaciji sedrenih barijera i isušivanju jezera u Nacionalnom parku Plitvička jezera krajem 2011. imenovali ekspertni tim.

"Obilaskom terena ekspertni tim je na potezu od jednog kilometra u gornjem dijelu kanjona rijeke Korane (od 3. Koranskog slapa do Sastavaka), a u području stroge zaštite, pregledom zabilježio i detaljno snimio 24 prokopa na sedrenim barijerama. Na 17 mjesta oštećenja sedrenih barijera uzrokovala su trajna sniženja razine vode u manjim jezerima. Opsežnim prokopavanjem sedrenih barijera na sedam mjesta nepovratno je uništeno i trajno isušeno sedam mladih jezera na ukupnoj dužini od 800 metara. Time je do tada postojeći jezerski sustav nepovratno pretvoren u površinsku tekućicu. Na dva mjesta uočena su dodatna otkopavanja sedrenog materijala koji je korišten kao nasip na novoj stazi", ističe Hrvatsko geološko društvo. Dokumentacija o tome čuva se u arhivi Društva, dodaje se u priopćenju.

Prof. Anđelko Novosel u izjavi Hini rekao je kako pretpostavlja da je Uprava NP-a prekopavanjem sedrenih barijera htjela sniziti razinu vode da bi mogli napraviti stazu.

Hrvatsko geološko društvo navodi kako Plitvička jezera predstavljaju jedinstveni krški fenomen upravo radi rasta sedrenih barijera i ujezeravanja površinskog vodotoka. Zbog toga su proglašena Nacionalnim parkom 1949. godine i 1959. godine svrstana na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Tagovi: Plitvička jezera, nacionalni parkovi, devastacija prirode
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 2 komentara
 1. Likantrop15.02.2012. 03:10
  Osnovno pitanje koje bi trebalo postaviti bilo bi: koje to uopće stručnjake ima NP Plitvička jezera. Antonija Dujmović je po političkoj HDZ-ovskoj liniji pozicionirana na mjesto kojem nije dorasla - po struci je agronom, diplomirala u Osijeku na žitaricama. Stručni doseg joj je postavljanje žardinijera s neautohtonim cvijećem, ne bi li Plitvice postale ljepše i čuvenije, ne bi li se posjetitelji iz Donje i Gornje Austrije, ili Bavarske, osjećali kao u svom selu.
  Antonija Dujmović i njezin suprug Stjepan Dujmović u vrijeme poslijeratne obnove "olakšali" su Nacionalni Park Plitv. jezera, zajedno s Mirkom Rađenovićem, za 32 milijuna kuna. Političke uzdanice (a vjerojatno i partneri) su im bili Nikica Valentić, Vinka Cetinski, Lički Ginekolog. Plitvice je tad obnavljala firma Miroslava Kutle (sic!).
  I na kraju je teškom mukom samo jedan od sudionika pljačke - Stjepan Dujmović, nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, i to samo po jednoj od devet točaka optužnice.
  U svakom slučaju, krajnje je vrijeme da se štetočine ukloni, jer bi šteta na kraju mogla ispasti dosta veća. I ova dosad je bez premca u povijesti Plitvičkih jezera. Vrijeme bi bilo da "institucije počnu raditi svoj posao" pa da dotični doista počnu odgovarati za počinjeni kriminal zajedno sa svojim ličko-senjskim zaštitnicima.

  Eto, nedoučena stručna voditeljica se još i žali da joj je devastacija "pregrub" izraz. Nije joj palo na pamet (ili ono što bi pamet trebala biti) da su isto tako devastirajući i milijuni turista koji svake godine marširaju puteljcima i drvenim mostićim preko jezera i uz njih, kojima se dozvoljava da smećem zagađuju osjetljiv ekosustav jezera, ostavljaju paljevine (iskreno se čudim da za ljetne žege još nije buknuo požar), kojima šumarci uz puteljke služe kao nužnici. Ali novaca nikad dovoljno - treba HDZ-ovim reketarima u Gospiću i Otočcu, ili Zagrebu - zato moraju milijuni galopirati svake godine preko sedrenih barijera, zato treba probiti sedrene barijere stupovima koji će nositi drvene staze i k tome vrhunac idiotizma - iskopavati sedrene barijere da bi ih se koristilo kao građevni materijal.
  Očito da HDZ-ovsko čudovište sa svojim nekompetentnim kriminalcima na regionalnoj razini sasvim nesmetano parazitira, možda se je samo malkice pritajilo prije nego proždrije i ono posljednje što smo se nadali očuvati - prirodne resurse.

  Dabogda im svima prema zaslugama sudila Crna kraljica!
 2. Plitvican15.02.2012. 16:28
  Komentar Likantropa je potpun i uistinu se nema sto za dodati!
  BRAVO!
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

30.07.

Imamo sve reference, osim članstva u IDS-u

Dvije veteranke civilnog društva u Hrvatskoj, Suzana Jašić i Aida Bagić, reagirale su na rezultate natječaja za upraviteljicu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, na kojem je pobijedila osoba s partijskom knjižicom

30.07.

"Agrokor" u plusu zbog države

Ukupne potpore Agrokorovim tvrtkama iznosile su oko 120 milijuna kuna, što znači da bi Todorićeva kompanija, bez državnih potpora završila u minusu od oko 85 milijuna kuna

28.07.

Ubojici pasa je mjesto u zatvoru!

"Nedopustivo je da je ubojica, nakon masakra pasa i prijetnji da će drugi put zaklati i djecu, ostavljen na slobodi", poručuje Udruga "Prijatelji životinja", tražeći da se ubojica odmah stavi u pritvor i da čeka suđenje u zatvoru

28.07.

Potpuna stagnacija ženskog poduzetništva

Hrvatska je u EU na začelju što se tiče zaposlenja žena u socijalnom poduzetništvu, a prosječna plaća kod žena iznosi 85 posto plaće muškaraca

28.07.

Socijalna destrukcija Hrvatske

Hrvatska je rekorder po najvišoj stopi rasta rizika od siromaštva među zemljama članicama EU: od 2008. do 2012. stopa rizika od siromaštva uvećana je za 18,5 postotnih poena, dok je to povećanje za EU 27 ostvareno za svega tri postotna poena

25.07.

Vlada "monetizira" vojne nekretnine

Krajnji kupac vojnog kompleksa "Kovčanje" na Malom Lošinju trebala bi biti ruska banka "Promsvyaz"

25.07.

Stijene za siromašne, plaže za bogate

Hoće li novi zakon o pomorskom dobru izazvati alanfordovske situacije na plažama s naše strane Jadrana? Analizira Barbara Matejčić.

Info most
Superknjižara
Info most
Dokukino