Vladimir Cvijanović 21.08.2014.

Kuda idu strateške investicije (ili: država protiv države)

Vladimir Cvijanović U prethodne dvije godine prešli smo put od pompoznih najava o tustim milijardama koje samo što se nisu slile u Hrvatsku, do najava koje slušamo ovih dana da se neke stvari u Zakonu o strateškim investicijama moraju mijenjati jer iz te lovaške pipe ništa ne curi.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Ne daju zemlju golferima

Tristotinjak stanovnika Turopolja aktiviralo se u borbi protiv Zakona o golf igralištima

 

Ne baš bombama i mitraljezima, ali zato svim sredstvima dopustivim u pravnoj borbi branit će 300-tinjak stanovnika Velike i Male Bune te Šiljakovine svojih 127 hektara poljoprivrednog zemljišta od novog Zakona o golfskim terenima.

Hrabri Turopoljci prvi u Hrvatskoj digli su bunu protiv prisilnih golfskih terena u svojem dvorištu, te potpisali peticiju kojom traže poništenje i izmjenu dijela Prostornog plana koji umjesto njihovih malih polja i voćnjaka pokraj Velike Gorice predviđa igrališta za elitu.

Pitaju se i zašto se, umjesto njihovih parcela, za golfere ne uzme obližnje državno zemljište od 1200 hektara.

Prijetnje izvlaštenjem

Vrijednost njihovih vrtova i oranica procjenjuje na dva milijuna eura, što je 15 kuna po četvornome metru, a nedavna ponuda stranih investitora je od pet do 12 kuna po četvornome metru. Na to bi, prema Zakonu o golfu, morali pristati pod prisilom izvlaštenja radi "višeg interesa", no Velikogoričani na to ogorčeno odmahuju rukom.

Takvu cijenu nazivaju sramotnom i legalnom otimačinom, a svoju djedovinu, od koje mnogi žive i prehranjuju se, u bescjenje ne daju nikomu. „Ni do sada nitko nije htio prodavati, čak ni susjedu, svaki je komadić iskorišten, i ne možemo dopustiti da se ljudima oduzima egzistencija", kategoričan je Franko pl. Kos, župan Zemljišne zajednice Plemenite općine turopoljske.

Njihova zemlja za golfski teren predviđena je još 1996. godine, no radilo se o manjoj površini, a kada je golf iz županijskog prostornog plana 2004. godine "uklizao" na lokalnu razinu, vlasti nisu organizirale javnu raspravu, pa je podnesena peticija.

No sada bi vlasnici, čuli smo, možda i pristali razmotriti "poštenu" ponudu, no o tome da ih privatnici iskoriste, koji bi gradili i prodali apartmane, a onda "klisnuli" sa zaradom, uopće ne žele razgovarati.

Uz to, strepe i od ekoloških posljedica zbog korištenja pesticida za golfske travnjake, jer to područje obiluje zalihama podzemnih voda i vodocrpilištima. Kako ih potencijalni ulagači, prema novom zakonu, mogu izvlastiti s 20 posto ukupne površine golfskih terena, strah od otimačine tjera ih na upornost u borbi.

Zato su spremni i na veći bunt, za što su već osigurali podršku nevladinih udruga te, ako ustreba, i pomoć seljaka Slavonije i Baranje, ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Betonizacija Dalmacije

Zelena akcija, GONG i Transparency International su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf navodeći da povređuje 10 članaka Ustava!

Za Dalmaciju bi se najopasnijim mogao pokazati dio zakona koji dopušta da se na 25 posto površine golfskih terena, koji zahvaćaju najmanje 85 hektara, sagrade smještajni kapaciteti.

Tako nastali višak kreveta ne mora ugošćavati samo dokazane golfere, nego će ih investitori koristiti za privlačenje i smještaj svih drugih turista.

To bi, u konačnici, svakako ugrozilo opstanak malih hotela i privatnog smještaja duž jadranske obale, a pod krinkom produljene sezone golfskog turizma predstavlja i opasnost od beskrupulozne betonizacije i apartmanizacije Dalmacije.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 2 komentara
  1. jej24.02.2009. 12:29
    bravo turopolje! svaka čast!
  2. Uzdanica25.02.2009. 00:36
    Ako naši inozemni gostikoji nam ostavljaju po 20, 30 tisuća dolara dnevno, hoće igrati golf, zašto im to ne omogućiti. Zar je bolje da raste drač?! Kud li sreće da cijela država bude jedan lijepo uređen golf teren
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

27.08.

"U ime obitelji" u pohodu na novi referendum

Referendumom bi se uredilo izborno zakonodavstvo. Na upit o sličnoj inicijativi nevladine udruge GONG, Željka Markić je pozvala GONG da im pomogne u informiranju birača

27.08.

Za 6.000 kućanstava grijanje upola jeftinije

Objekti koji su u procesu legalizacije ne mogu konkurirati za državnu subvenciju. Prednost imaju kuće građene do 1987. godine, jer imaju loš(ij)u toplinsku zaštitu

27.08.

"Radio Šibenik" nakon 54 dana prekinuo štrajk

Radnici očekuju da im do 15. rujna budu podmirena dugovanja za lipanj i srpanj. U protivnom, već 16. rujna mogu u novi štrajk, zbog tri neisplaćene plaće

27.08.

Marijani Petir gradski prostor za 200 kn mjesečno

Na istoj adresi kao i Petir, u Zvonimirovoj, prostor ima i udruga "U ime obitelji", kojoj ga je pak Grad Zagreb ustupio besplatno

27.08.

I u Krapini besplatan dućan za siromašne

Dućan je tek počeo s radom i zasad osigurava pomoć u prehrambenim i higijenskim potrepštinama za sedam obitelji. Baziran je na donacijama poduzeća, obrtnika i građana

26.08.

Zadar će dobiti samoposlugu za siromašne

Ovaj zanimljiv projekt propagira socijalnu osviještenost, a funkcionirao bi kao mjesto razmjene određenih dobara. Društvena samoposluga zvala bi se "Vrata solidarnosti"

26.08.

HBOR troši 1,25 milijuna kn na nove automobile

Hrvatska banka za obnovu i razvoj odlučila je, čini se, razviti prvo svoj vozni park: kupnja novih automobila jedan je od prvih poteza Vladimira Kristijana, novog šefa HBOR-a

Dokukino
Info most
Superknjižara
Info most