Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Ne daju zemlju golferima

Tristotinjak stanovnika Turopolja aktiviralo se u borbi protiv Zakona o golf igralištima

 

Ne baš bombama i mitraljezima, ali zato svim sredstvima dopustivim u pravnoj borbi branit će 300-tinjak stanovnika Velike i Male Bune te Šiljakovine svojih 127 hektara poljoprivrednog zemljišta od novog Zakona o golfskim terenima.

Hrabri Turopoljci prvi u Hrvatskoj digli su bunu protiv prisilnih golfskih terena u svojem dvorištu, te potpisali peticiju kojom traže poništenje i izmjenu dijela Prostornog plana koji umjesto njihovih malih polja i voćnjaka pokraj Velike Gorice predviđa igrališta za elitu.

Pitaju se i zašto se, umjesto njihovih parcela, za golfere ne uzme obližnje državno zemljište od 1200 hektara.

Prijetnje izvlaštenjem

Vrijednost njihovih vrtova i oranica procjenjuje na dva milijuna eura, što je 15 kuna po četvornome metru, a nedavna ponuda stranih investitora je od pet do 12 kuna po četvornome metru. Na to bi, prema Zakonu o golfu, morali pristati pod prisilom izvlaštenja radi "višeg interesa", no Velikogoričani na to ogorčeno odmahuju rukom.

Takvu cijenu nazivaju sramotnom i legalnom otimačinom, a svoju djedovinu, od koje mnogi žive i prehranjuju se, u bescjenje ne daju nikomu. „Ni do sada nitko nije htio prodavati, čak ni susjedu, svaki je komadić iskorišten, i ne možemo dopustiti da se ljudima oduzima egzistencija", kategoričan je Franko pl. Kos, župan Zemljišne zajednice Plemenite općine turopoljske.

Njihova zemlja za golfski teren predviđena je još 1996. godine, no radilo se o manjoj površini, a kada je golf iz županijskog prostornog plana 2004. godine "uklizao" na lokalnu razinu, vlasti nisu organizirale javnu raspravu, pa je podnesena peticija.

No sada bi vlasnici, čuli smo, možda i pristali razmotriti "poštenu" ponudu, no o tome da ih privatnici iskoriste, koji bi gradili i prodali apartmane, a onda "klisnuli" sa zaradom, uopće ne žele razgovarati.

Uz to, strepe i od ekoloških posljedica zbog korištenja pesticida za golfske travnjake, jer to područje obiluje zalihama podzemnih voda i vodocrpilištima. Kako ih potencijalni ulagači, prema novom zakonu, mogu izvlastiti s 20 posto ukupne površine golfskih terena, strah od otimačine tjera ih na upornost u borbi.

Zato su spremni i na veći bunt, za što su već osigurali podršku nevladinih udruga te, ako ustreba, i pomoć seljaka Slavonije i Baranje, ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Betonizacija Dalmacije

Zelena akcija, GONG i Transparency International su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf navodeći da povređuje 10 članaka Ustava!

Za Dalmaciju bi se najopasnijim mogao pokazati dio zakona koji dopušta da se na 25 posto površine golfskih terena, koji zahvaćaju najmanje 85 hektara, sagrade smještajni kapaciteti.

Tako nastali višak kreveta ne mora ugošćavati samo dokazane golfere, nego će ih investitori koristiti za privlačenje i smještaj svih drugih turista.

To bi, u konačnici, svakako ugrozilo opstanak malih hotela i privatnog smještaja duž jadranske obale, a pod krinkom produljene sezone golfskog turizma predstavlja i opasnost od beskrupulozne betonizacije i apartmanizacije Dalmacije.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 2 komentara
  1. jej24.02.2009. 12:29
    bravo turopolje! svaka čast!
  2. Uzdanica25.02.2009. 00:36
    Ako naši inozemni gostikoji nam ostavljaju po 20, 30 tisuća dolara dnevno, hoće igrati golf, zašto im to ne omogućiti. Zar je bolje da raste drač?! Kud li sreće da cijela država bude jedan lijepo uređen golf teren
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

28.07.

Potpuna stagnacija ženskog poduzetništva

Hrvatska je u EU na začelju što se tiče zaposlenja žena u socijalnom poduzetništvu, a prosječna plaća kod žena iznosi 85 posto plaće muškaraca

28.07.

Socijalna destrukcija Hrvatske

Hrvatska je rekorder po najvišoj stopi rasta rizika od siromaštva među zemljama članicama EU: od 2008. do 2012. stopa rizika od siromaštva uvećana je za 18,5 postotnih poena, dok je to povećanje za EU 27 ostvareno za svega tri postotna poena

25.07.

Vlada "monetizira" vojne nekretnine

Krajnji kupac vojnog kompleksa "Kovčanje" na Malom Lošinju trebala bi biti ruska banka "Promsvyaz"

23.07.

Traže isto postupanje za sve

Pet sindikalnih središnjica uputilo je ravnateljici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zahtjev za objavom popisa svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja

23.07.

Tražite svoj novac

U Udruzi "Franak" planiraju napraviti šprance obrazaca kojim dužnici mogu tražiti povrat od banaka, a najavili su da će pripremiti model isplate povrata preplaćenih kamata za dužnike u švicarcima koji će predložiti bankama

23.07.

Javni dug RH raste

Javni dug Hrvatske dosegnuo je u prvom tromjesečju 68 posto BDP-a, dok je u posljednjem lanjskom kvartalu iznosio 67,4 posto, pokazuju novi podaci "Eurostata", europskog ureda za statistiku

22.07.

"Ako vam se ne da, odustanite!"

GOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja zatražila je danas ostavku Vinka Filipovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje te drugih odgovornih predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Vlade

Info most
Dokukino
Superknjižara
Info most