Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Ne daju zemlju golferima

Tristotinjak stanovnika Turopolja aktiviralo se u borbi protiv Zakona o golf igralištima

 

Ne baš bombama i mitraljezima, ali zato svim sredstvima dopustivim u pravnoj borbi branit će 300-tinjak stanovnika Velike i Male Bune te Šiljakovine svojih 127 hektara poljoprivrednog zemljišta od novog Zakona o golfskim terenima.

Hrabri Turopoljci prvi u Hrvatskoj digli su bunu protiv prisilnih golfskih terena u svojem dvorištu, te potpisali peticiju kojom traže poništenje i izmjenu dijela Prostornog plana koji umjesto njihovih malih polja i voćnjaka pokraj Velike Gorice predviđa igrališta za elitu.

Pitaju se i zašto se, umjesto njihovih parcela, za golfere ne uzme obližnje državno zemljište od 1200 hektara.

Prijetnje izvlaštenjem

Vrijednost njihovih vrtova i oranica procjenjuje na dva milijuna eura, što je 15 kuna po četvornome metru, a nedavna ponuda stranih investitora je od pet do 12 kuna po četvornome metru. Na to bi, prema Zakonu o golfu, morali pristati pod prisilom izvlaštenja radi "višeg interesa", no Velikogoričani na to ogorčeno odmahuju rukom.

Takvu cijenu nazivaju sramotnom i legalnom otimačinom, a svoju djedovinu, od koje mnogi žive i prehranjuju se, u bescjenje ne daju nikomu. „Ni do sada nitko nije htio prodavati, čak ni susjedu, svaki je komadić iskorišten, i ne možemo dopustiti da se ljudima oduzima egzistencija", kategoričan je Franko pl. Kos, župan Zemljišne zajednice Plemenite općine turopoljske.

Njihova zemlja za golfski teren predviđena je još 1996. godine, no radilo se o manjoj površini, a kada je golf iz županijskog prostornog plana 2004. godine "uklizao" na lokalnu razinu, vlasti nisu organizirale javnu raspravu, pa je podnesena peticija.

No sada bi vlasnici, čuli smo, možda i pristali razmotriti "poštenu" ponudu, no o tome da ih privatnici iskoriste, koji bi gradili i prodali apartmane, a onda "klisnuli" sa zaradom, uopće ne žele razgovarati.

Uz to, strepe i od ekoloških posljedica zbog korištenja pesticida za golfske travnjake, jer to područje obiluje zalihama podzemnih voda i vodocrpilištima. Kako ih potencijalni ulagači, prema novom zakonu, mogu izvlastiti s 20 posto ukupne površine golfskih terena, strah od otimačine tjera ih na upornost u borbi.

Zato su spremni i na veći bunt, za što su već osigurali podršku nevladinih udruga te, ako ustreba, i pomoć seljaka Slavonije i Baranje, ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Betonizacija Dalmacije

Zelena akcija, GONG i Transparency International su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf navodeći da povređuje 10 članaka Ustava!

Za Dalmaciju bi se najopasnijim mogao pokazati dio zakona koji dopušta da se na 25 posto površine golfskih terena, koji zahvaćaju najmanje 85 hektara, sagrade smještajni kapaciteti.

Tako nastali višak kreveta ne mora ugošćavati samo dokazane golfere, nego će ih investitori koristiti za privlačenje i smještaj svih drugih turista.

To bi, u konačnici, svakako ugrozilo opstanak malih hotela i privatnog smještaja duž jadranske obale, a pod krinkom produljene sezone golfskog turizma predstavlja i opasnost od beskrupulozne betonizacije i apartmanizacije Dalmacije.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 2 komentara
  1. jej24.02.2009. 12:29
    bravo turopolje! svaka čast!
  2. Uzdanica25.02.2009. 00:36
    Ako naši inozemni gostikoji nam ostavljaju po 20, 30 tisuća dolara dnevno, hoće igrati golf, zašto im to ne omogućiti. Zar je bolje da raste drač?! Kud li sreće da cijela država bude jedan lijepo uređen golf teren
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

15.04.

"Dok su ovakve Vlade, za HŽ nema nade!"

U planu je otpuštanje više stotina radnika iz Hrvatskih željeznica, na što su upozorili sindikati na današnjem prosvjedu, pozivajući na pružanje otpora upravi koja će, ističu, uništiti HŽ

15.04.

Građanskom odgoju je mjesto u školama

"GOOD Inicijativa" je krenula u kampanju u kojoj će od resornog ministarstva i Vlade zahtijevati uvođenje sustavnog i kvalitetnog građanskog odgoja i obrazovanja u škole

15.04.

Pješačenje za prava životinja

Kako bi na specifičan način skrenuo pozornost na svoje predavanje s porukama mira i suosjećanja, zagovaratelj prava životinja Vedran Romac krenuo je pješke od Osijeka do Zagreba

14.04.

Interventna policija blokirala radnike

Policija je ušla u kaljsko brodogradilište "Nauta Lamjana" i blokirala ulaz radnicima, koji se oštro protive imenovanju novog stečajnog upravitelja zbog straha da će doći do likvidacije tvrtke

11.04.

Prekinuti pregovori u Ministarstvu zdravlja

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske prekinuo je pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora za zdravstvo jer zakonska regulativa nije usklađena s predloženim izmjenama

11.04.

Protiv ukidanja linija

Nakon što je Uprava "HŽ Putničkog prijevoza d.o.o." Ministarstvu prometa i infrastrukture dostavila prijedlog kojim bi se reducirao vozni red vlakova, oglasio se Sindikat hrvatskih željezničara

11.04.

Sindikati zazivaju Ustavni sud

Zakon o uskrati prava na uvećanje plaće na osnovu radnog staža, kojim su državni i javni službenici ostali bez dodatka mrak je socijalnog dijaloga, tvrde sindikati

Info most
Info most
Dokukino
Superknjižara