Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Ne daju zemlju golferima

Tristotinjak stanovnika Turopolja aktiviralo se u borbi protiv Zakona o golf igralištima

 

Ne baš bombama i mitraljezima, ali zato svim sredstvima dopustivim u pravnoj borbi branit će 300-tinjak stanovnika Velike i Male Bune te Šiljakovine svojih 127 hektara poljoprivrednog zemljišta od novog Zakona o golfskim terenima.

Hrabri Turopoljci prvi u Hrvatskoj digli su bunu protiv prisilnih golfskih terena u svojem dvorištu, te potpisali peticiju kojom traže poništenje i izmjenu dijela Prostornog plana koji umjesto njihovih malih polja i voćnjaka pokraj Velike Gorice predviđa igrališta za elitu.

Pitaju se i zašto se, umjesto njihovih parcela, za golfere ne uzme obližnje državno zemljište od 1200 hektara.

Prijetnje izvlaštenjem

Vrijednost njihovih vrtova i oranica procjenjuje na dva milijuna eura, što je 15 kuna po četvornome metru, a nedavna ponuda stranih investitora je od pet do 12 kuna po četvornome metru. Na to bi, prema Zakonu o golfu, morali pristati pod prisilom izvlaštenja radi "višeg interesa", no Velikogoričani na to ogorčeno odmahuju rukom.

Takvu cijenu nazivaju sramotnom i legalnom otimačinom, a svoju djedovinu, od koje mnogi žive i prehranjuju se, u bescjenje ne daju nikomu. „Ni do sada nitko nije htio prodavati, čak ni susjedu, svaki je komadić iskorišten, i ne možemo dopustiti da se ljudima oduzima egzistencija", kategoričan je Franko pl. Kos, župan Zemljišne zajednice Plemenite općine turopoljske.

Njihova zemlja za golfski teren predviđena je još 1996. godine, no radilo se o manjoj površini, a kada je golf iz županijskog prostornog plana 2004. godine "uklizao" na lokalnu razinu, vlasti nisu organizirale javnu raspravu, pa je podnesena peticija.

No sada bi vlasnici, čuli smo, možda i pristali razmotriti "poštenu" ponudu, no o tome da ih privatnici iskoriste, koji bi gradili i prodali apartmane, a onda "klisnuli" sa zaradom, uopće ne žele razgovarati.

Uz to, strepe i od ekoloških posljedica zbog korištenja pesticida za golfske travnjake, jer to područje obiluje zalihama podzemnih voda i vodocrpilištima. Kako ih potencijalni ulagači, prema novom zakonu, mogu izvlastiti s 20 posto ukupne površine golfskih terena, strah od otimačine tjera ih na upornost u borbi.

Zato su spremni i na veći bunt, za što su već osigurali podršku nevladinih udruga te, ako ustreba, i pomoć seljaka Slavonije i Baranje, ako se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Betonizacija Dalmacije

Zelena akcija, GONG i Transparency International su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf navodeći da povređuje 10 članaka Ustava!

Za Dalmaciju bi se najopasnijim mogao pokazati dio zakona koji dopušta da se na 25 posto površine golfskih terena, koji zahvaćaju najmanje 85 hektara, sagrade smještajni kapaciteti.

Tako nastali višak kreveta ne mora ugošćavati samo dokazane golfere, nego će ih investitori koristiti za privlačenje i smještaj svih drugih turista.

To bi, u konačnici, svakako ugrozilo opstanak malih hotela i privatnog smještaja duž jadranske obale, a pod krinkom produljene sezone golfskog turizma predstavlja i opasnost od beskrupulozne betonizacije i apartmanizacije Dalmacije.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 2 komentara
  1. jej24.02.2009. 12:29
    bravo turopolje! svaka čast!
  2. Uzdanica25.02.2009. 00:36
    Ako naši inozemni gostikoji nam ostavljaju po 20, 30 tisuća dolara dnevno, hoće igrati golf, zašto im to ne omogućiti. Zar je bolje da raste drač?! Kud li sreće da cijela država bude jedan lijepo uređen golf teren
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

24.04.

Vlada uvodi novi porez

U Nacionalnom programu reformi, danas usvojenom na Vladi, stoji kako se kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak od 1. siječnja 2015. godine planira uvođenje oporezivanja kamata na štednju

24.04.

Na jesen u školama

Prvi koji će naredne školske godine građanski odgoj i obrazovanje dobiti kao obavezan predmet bit će učenici šestih razreda osnovnih škola

24.04.

Građani ne odustaju od Muzila

Budući da Grad Pula nije prihvatio ni jednu od 1500 primjedbi na Generalni urbanistički plan poluotoka Muzila, građani su odlučili pokrenuti novu kampanju

23.04.

VIDEO: "Billa" je pa je više nema

Kako bi ukazali na problem organizacije sustava zaštite povijesne jezgre, grupa građana Splita uklonila je dio ilegalnih plakata s rasvjetnih tijela

23.04.

"Stečajni grobari zadarskih poduzeća"

Radnici likvidiranih zadarskih tvrtki danas su prosvjednim skupom izrazili podršku zaposlenicima brodogradilišta "Nauta Lamjana"

23.04.

Lista neriješenih pitanja sve duža

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca danas su na redu za iznošenje prijedloga i primjedbi na prijedlog izmjena Zakona o radu, nakon što su prošli tjedan to učinili sindikati

23.04.

Čakovčani za 1729/2

Lokalne organizacije civilnog društva i zainteresirani pojedinci u Čakovcu su pokrenuli Inicijativu 1729/2 s ciljem oživljavanja javnog prostora bivše vojarne

Info most
Superknjižara
Info most
Dokukino