Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Nenormalna nagodba

Fotografija članka
Nagodbu kakvu je Petru Čobankoviću pružilo tužiteljstvo ne bi izmislio niti Leteći cirkus Monty Pythona, piše Ladislav Tomičić.

Hrvatska antikorupcijska farsa se nastavlja. Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković nagodio se s tužiteljstvom. Jednogodišnju kaznu zatvora zamijenio je radom za opće, za naše dobro. Svaki dan zatvora pretvoren je u dva sata rada za opće dobro. Zauzvrat će po svemu sudeći teretiti svog bivšeg šefa Ivu Sanadera kako i koliko bude trebalo. Bivši ministar, podsjetimo, bio je osuđen u aferi Planinska. Zajedno s Ivom Sanaderom i HDZ-ovim bivšim saborskim zastupnikom Stjepanom Fiolićem opljačkao je 38 milijuna kuna. Podijelimo li iznos od 38 milijuna kuna na 730 sati, koliko će za opće dobro raditi popularni Čobi, dobit ćemo iznos od oko 52 tisuće kuna. Toliko, eto, vrijedi jedan Čobankovićev sat rada za opće dobro. 

A što je Čobanković radio u vrijeme dok je morao raditi za opće dobro, dok je bio ministar? Pljačkao je državu. A što je ova nagodba? Valjda popravni ispit. Da je tekuća antikorupcijska akcija ozbiljna, policija i državno odvjetništvo provjerili bi sve odluke Čobankovića kao ministra. Odmjerili bi jedan po jedan svaki poticaj koji je Čobanković potpisao u vrijeme svog ministrovanja, provjerili bi porijeklo njegove imovine te imovine bliže mu i dalje obitelji... Ništa od toga organi gonjenja nisu napravili. Ne, oni su se nagodili. Čobanković je osuđen na strašnu kaznu rada za opće dobro. Pa nije se za to trebalo nagađati. Mogao se čovjek lijepo još jednom kandidirati, a mi bi ga izabrali da za opće dobro radi još četiri godine. Ako bi ga pritom lijepo upozorili da ne smije pljačkati to bi nas došlo kudikamo jeftinije. 

Podijelimo li iznos od 38 milijuna kuna na 730 sati, koliko će za opće dobro raditi popularni Čobi, dobit ćemo iznos od oko 52 tisuće kuna. Toliko, eto, vrijedi jedan Čobankovićev sat rada za opće dobro. 

U posljednjih nekoliko godina u niz navrata imali smo priliku svjedočiti da država zatvara dvadesetogodišnjake zbog nekoliko cigareta marihuane. Poznajemo slučaj u kojem je mladić uhićen s 0,5 grama marihuane završio u zatvoru na dvije godine. U policiji se prepao pa priznao da je jednom za nekog kupio 50 grama cvijeta te opojne biljke. U optužnici je stajalo da je bio sudionik međunarodnog šverca drogom. 

Nismo o tome pisali. Sam pao sam se ubio. Novinar ne može kritizirati sustav koji je osudio čovjeka zbog šverca drogom pa makar taj na djelu bio uhićen i s 0,5 grama u pravilu bezazlenog opojnog sredstva. Kad nam je ta priča ponuđena mislili smo: Ipak je on priznao da je nabavio 50 grama lake droge, koju je potom odnio nekom drugom. Kaznu smo smatrali drakonskom, ali što je tu je. Dečko o kojem je riječ u vrijeme uhićenja bio je u ranim dvadesetim. Još uvijek je u zatvoru. Kao novinar, rekosmo, čovjek iza njega ne može stati i kritizirati sustav zbog drakonske kazne. Danas smo svjedoci da sustav staje iza političara koji je ukrao 38 milijuna kuna, samo zato da bi bio siguran da će u zatvor spremiti drugog političara. Tužiteljstvo će u obranu svoje nagodbe reći: Čobanković nije uzeo novac za sebe. Koga je briga što nije uzeo novac za sebe? Na mjestu ministra, na koje je izabran da štiti opće dobro, on je iznevjerio birače i pomogao u pljački 38 milijuna kuna! 

I godinu dana zatvora sramotno je mala kazna za takvo djelo, a nagodbu kakvu mu je pružilo tužiteljstvo ne bi izmislio niti Leteći cirkus Monty Pythona. Da, ali mi ćemo preko Čobankovića dobiti Sanadera, reći će organi gonjenja. Možda, ali tko sad može garantirati da će iskaz kojim će Čobanković nesumnjivo teretiti Sanadera biti istinit. Pa valjda bi čovjek koji je spreman na mjestu ministra sudjelovati u pljački 38 milijuna kuna u zamjenu za svoju slobodu bio spreman teretiti bilo koga od svojih suradnika. Ovdje je, napominjemo, potpuno nebitno je li Sanader kriv ili nije. Govorimo o tužiteljstvu i nagodbi s Čobankovićem, o nagodbi kakvu ne možete naći niti u najluđem vicu. Ministar uhvaćen u pljački 38 milijuna kuna kažnjen sa 730 sati rada za opće dobro. Kad bi to netko pričao tri puta bi čovjek promislio prije nego povjeruje da je riječ o istinitoj priči. Ako je ikad bilo ikakve sumnje da je tužiteljstvo potpuno »odlijepilo«, danas te sumnje više ne može biti. Dječake na pragu života trpaju u zatvore zbog dvije cigarete marihuane, a ministra uhvaćenog u milijunskoj pljački osuđuju na rad za opće dobro! Kakvo je to pravosuđe? Gdje to ima? Nađite jednu normalnu i uređenu državu u svijetu u kojoj se događa nešto slično pa će potpisani autor pojesti stranicu na kojoj je objavljen ovaj tekst. U Hrvatskoj se to može dogoditi, jer ovo niti je uređena, niti je normalna država. Tko bi je normalnom i uređenom mogao smatrati kad čuje priču o nagodbi s bivšim ministrom Čobankovićem? Nitko!

Tagovi: korupcija, Petar Čobanković
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 1 komentar
 1. minutus09.05.2013. 10:02
  Smakne li se nekog tko je ukrao kopču,
  vladar postaje onaj, koji ugrabi državu.
  Na dvoru vladara
  čuva se ljudskost i ispravnost.

  Nije li to krađa ljudskosti i ispravnosti, pameti i mudrosti? Tako se ni nagradom blagostanja i krune ni prijetnjom krvnika ne može zaustaviti ni one, koji oponašaju velike razbojnike i hvale plemenite, koji su ukrali ljudskost i ispravnost, sa svim plijenom, šefljom i mjerom, utegom i vagom, štambiljem i pečatom. Da dobitak lopova i razbojnika može toliko narasti, da postaje nemoguće obuzdati ga, greška je mudraca.
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

01.09.

Ženama puno gore

Kako ističe njemački tjednik "Die Zeit", pozivajući se na podatke "Eurostata", u Hrvatskoj žene naročito teško dobivaju posao

01.09.

Protiv vatikanskih ugovora!

Prosvjed na kojem će se zatražiti raskidanje ugovora sa Svetom Stolicom podržale su brojne organizacije civilnog društva te javne osobe

29.08.

Bez stranačke iskaznice ni u prometno redarstvo

Aktualni predsjednik pulskog Kluba mladih IDS-a, stranke koja vedri i oblači Istrom već dva desetljeća, sretan je dobitnik posla prometnog redara

29.08.

Udruga "Franak" kontrira HUB-u

Udruga "Franak" osvrnula se na priopćenje Hrvatske udruge banaka, vezano uz prilog objavljen na HRT-u o odbijanju banaka da se nagode nakon presude u slučaju "Franak"

29.08.

Pukla ljubav HDZ-a i udruge "U ime obitelji"?

Obiteljaši se nalaze pred velikim političkim izazovom. Ako ne uspiju prikupiti 450 tisuća potpisa, to će značiti da oni bez HDZ-a nisu relevantan politički čimbenik

28.08.

Iz zdravstvenog odgoja lete "neprihvatljivi izrazi"

Resorni ministar Vedran Mornar očito smatra da je neke teme, ako su sporne, bolje izostaviti, a djeci ponuditi druge informacije

28.08.

Humanitarna pomoć završila na divljem deponiju

Komunalni redari Grada Novog Vinodolskog utvrdili su da je na dvjema hrpama odbačenih predmeta, i to u vrećama, najviše - odjeće i obuće

Dokukino
Superknjižara
Info most
Info most