Marina Kelava 14.08.2014.

Gunja treba priču, a ne samo novu ciglu

Marina Kelava Ključno za Gunju nije samo pitanje hoće li obnoviti kuće već hoće li im se ponuditi priča radi koje će u njima i ostati. Kako su već sami odabrali bicikle, zašto to ne bi bila priča o održivosti? To je jedina priča koja se može održati, a već jest dio prijašnje priče ovoga kraja.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Nenormalna nagodba

Fotografija članka
Nagodbu kakvu je Petru Čobankoviću pružilo tužiteljstvo ne bi izmislio niti Leteći cirkus Monty Pythona, piše Ladislav Tomičić.

Hrvatska antikorupcijska farsa se nastavlja. Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković nagodio se s tužiteljstvom. Jednogodišnju kaznu zatvora zamijenio je radom za opće, za naše dobro. Svaki dan zatvora pretvoren je u dva sata rada za opće dobro. Zauzvrat će po svemu sudeći teretiti svog bivšeg šefa Ivu Sanadera kako i koliko bude trebalo. Bivši ministar, podsjetimo, bio je osuđen u aferi Planinska. Zajedno s Ivom Sanaderom i HDZ-ovim bivšim saborskim zastupnikom Stjepanom Fiolićem opljačkao je 38 milijuna kuna. Podijelimo li iznos od 38 milijuna kuna na 730 sati, koliko će za opće dobro raditi popularni Čobi, dobit ćemo iznos od oko 52 tisuće kuna. Toliko, eto, vrijedi jedan Čobankovićev sat rada za opće dobro. 

A što je Čobanković radio u vrijeme dok je morao raditi za opće dobro, dok je bio ministar? Pljačkao je državu. A što je ova nagodba? Valjda popravni ispit. Da je tekuća antikorupcijska akcija ozbiljna, policija i državno odvjetništvo provjerili bi sve odluke Čobankovića kao ministra. Odmjerili bi jedan po jedan svaki poticaj koji je Čobanković potpisao u vrijeme svog ministrovanja, provjerili bi porijeklo njegove imovine te imovine bliže mu i dalje obitelji... Ništa od toga organi gonjenja nisu napravili. Ne, oni su se nagodili. Čobanković je osuđen na strašnu kaznu rada za opće dobro. Pa nije se za to trebalo nagađati. Mogao se čovjek lijepo još jednom kandidirati, a mi bi ga izabrali da za opće dobro radi još četiri godine. Ako bi ga pritom lijepo upozorili da ne smije pljačkati to bi nas došlo kudikamo jeftinije. 

Podijelimo li iznos od 38 milijuna kuna na 730 sati, koliko će za opće dobro raditi popularni Čobi, dobit ćemo iznos od oko 52 tisuće kuna. Toliko, eto, vrijedi jedan Čobankovićev sat rada za opće dobro. 

U posljednjih nekoliko godina u niz navrata imali smo priliku svjedočiti da država zatvara dvadesetogodišnjake zbog nekoliko cigareta marihuane. Poznajemo slučaj u kojem je mladić uhićen s 0,5 grama marihuane završio u zatvoru na dvije godine. U policiji se prepao pa priznao da je jednom za nekog kupio 50 grama cvijeta te opojne biljke. U optužnici je stajalo da je bio sudionik međunarodnog šverca drogom. 

Nismo o tome pisali. Sam pao sam se ubio. Novinar ne može kritizirati sustav koji je osudio čovjeka zbog šverca drogom pa makar taj na djelu bio uhićen i s 0,5 grama u pravilu bezazlenog opojnog sredstva. Kad nam je ta priča ponuđena mislili smo: Ipak je on priznao da je nabavio 50 grama lake droge, koju je potom odnio nekom drugom. Kaznu smo smatrali drakonskom, ali što je tu je. Dečko o kojem je riječ u vrijeme uhićenja bio je u ranim dvadesetim. Još uvijek je u zatvoru. Kao novinar, rekosmo, čovjek iza njega ne može stati i kritizirati sustav zbog drakonske kazne. Danas smo svjedoci da sustav staje iza političara koji je ukrao 38 milijuna kuna, samo zato da bi bio siguran da će u zatvor spremiti drugog političara. Tužiteljstvo će u obranu svoje nagodbe reći: Čobanković nije uzeo novac za sebe. Koga je briga što nije uzeo novac za sebe? Na mjestu ministra, na koje je izabran da štiti opće dobro, on je iznevjerio birače i pomogao u pljački 38 milijuna kuna! 

I godinu dana zatvora sramotno je mala kazna za takvo djelo, a nagodbu kakvu mu je pružilo tužiteljstvo ne bi izmislio niti Leteći cirkus Monty Pythona. Da, ali mi ćemo preko Čobankovića dobiti Sanadera, reći će organi gonjenja. Možda, ali tko sad može garantirati da će iskaz kojim će Čobanković nesumnjivo teretiti Sanadera biti istinit. Pa valjda bi čovjek koji je spreman na mjestu ministra sudjelovati u pljački 38 milijuna kuna u zamjenu za svoju slobodu bio spreman teretiti bilo koga od svojih suradnika. Ovdje je, napominjemo, potpuno nebitno je li Sanader kriv ili nije. Govorimo o tužiteljstvu i nagodbi s Čobankovićem, o nagodbi kakvu ne možete naći niti u najluđem vicu. Ministar uhvaćen u pljački 38 milijuna kuna kažnjen sa 730 sati rada za opće dobro. Kad bi to netko pričao tri puta bi čovjek promislio prije nego povjeruje da je riječ o istinitoj priči. Ako je ikad bilo ikakve sumnje da je tužiteljstvo potpuno »odlijepilo«, danas te sumnje više ne može biti. Dječake na pragu života trpaju u zatvore zbog dvije cigarete marihuane, a ministra uhvaćenog u milijunskoj pljački osuđuju na rad za opće dobro! Kakvo je to pravosuđe? Gdje to ima? Nađite jednu normalnu i uređenu državu u svijetu u kojoj se događa nešto slično pa će potpisani autor pojesti stranicu na kojoj je objavljen ovaj tekst. U Hrvatskoj se to može dogoditi, jer ovo niti je uređena, niti je normalna država. Tko bi je normalnom i uređenom mogao smatrati kad čuje priču o nagodbi s bivšim ministrom Čobankovićem? Nitko!

Tagovi: korupcija, Petar Čobanković
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 1 komentar
 1. minutus09.05.2013. 10:02
  Smakne li se nekog tko je ukrao kopču,
  vladar postaje onaj, koji ugrabi državu.
  Na dvoru vladara
  čuva se ljudskost i ispravnost.

  Nije li to krađa ljudskosti i ispravnosti, pameti i mudrosti? Tako se ni nagradom blagostanja i krune ni prijetnjom krvnika ne može zaustaviti ni one, koji oponašaju velike razbojnike i hvale plemenite, koji su ukrali ljudskost i ispravnost, sa svim plijenom, šefljom i mjerom, utegom i vagom, štambiljem i pečatom. Da dobitak lopova i razbojnika može toliko narasti, da postaje nemoguće obuzdati ga, greška je mudraca.
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

18.08.

Nastavak katastrofalne politike prema OPG-ima

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" pisala je povjereniku Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj zbog nezadovoljstva nacionalnim modelom izravnih plaćanja poljoprivrednicima koji je Vlada nedavno predložila

14.08.

Postoji li sprega vlasti, HNB-a i banaka?

Zagrebačka banka, u vlasništvu talijanske banke Unicredit, negira pravooćnu presudu, negira pravosuđe Republike Hrvatske i produljuje agoniju dužnika nadajući se zastari potraživanja, upozorava udruga "Franak"

14.08.

Potraga za divljim plažama

Plaže su pomorsko dobro i kao takve svima dostupne. Međutim tu su i koncesije kojima se dio pomorskog dobra isključuje iz opće upotrebe.

13.08.

Fiktivni skokovi i fiktivni padovi

Hrvatska po prvi put u posljednje dvije godine ima manje od 300 tisuća nezaposlenih? Nažalost, daleko od istine!

12.08.

Todorić postaje vlasnik "Hotela Živogošće"

Trgovački sud u Splitu odobrio je sklapanje predstečajne nagodbe kojom ovaj tajkun postaje vlasnik 87 posto dionica hotelskog poduzeća

11.08.

Vlada pokušava vratiti "Inu"

Pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu hrvatski će tim danas zatražiti raskid svih ugovora Sanaderove vlade s MOL-om

11.08.

Neizvjesno za radnike u trgovinama

Prije nekoliko dana objavljena je lista ukupno 95 objekata "Konzuma", "Mercatora" i "Getroa" koji moraju biti prodani ili iznajmljeni zbog odluke Agencije za tržišno natjecanje o uvjetno odobrenoj prodaji "Mercatora" "Agrokoru". Što će biti s oko 1 200 ljudi u tim prodavaonicama?

Dokukino
Superknjižara
Info most
Info most