Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Ni ovcama nije lako

Fotografija članka
Policija je privela organizatora današnjeg prosvjeda kojim se traži ostavka Vlade, ali i čovjeka - ovcu

Nakon što je organizator današnjeg prosvjeda na Gornjem gradu Ivan Pernar pokušao povesti kolonu od 200-tinjak prosvjednika preko policijskih barikada, policija ga je privela i zatvorila u maricu. Ni minutu kasnije priveden je i njegov najvjerniji sljedbenik koji je glumio ovcu.

S Trga bana Josipa Jelačića prema zgradi Vlade na Markovu trgu u 13 sati uputila se povorka od dvjestotinjak prosvjednika. Na barikadama ih je spremno dočekala policija koja je od jutros zatvorila sve prilaze Gornjem gradu.

Prosvjednici viču "Mafija i lopovi!", "Jadranka pederu! i "HDZ lopovi!". Organizator prosvjeda Ivan Pernar kaže da je došlo vrijeme da se oslobodimo ropstva i HDZ-ove tiranije. "Moramo sve učiniti da srušimo Vladu", ističe Pernar.

Okupljeni traže nacionalizaciju banka u stranom vlasništvu, otpis dvije trećine dugova građana, da rastu plaće a ne kamate, prestanak zastrašivanja novim haračima, prestanak vladavine birokrata, a pozornost su privukli i transparenti poput "Pun mi je rac". 

U trenutku kad je Pernar pokušao povesti prosvjednike iza barikada, policija je privela njega i još jednog prosvjednika koji je glumio ovcu (aludirajući na nedavne izjave premijerke Kosor o "nedostatku čobana"), te ih smjestila u policijsku "maricu".

Nakon privođenja Pernara, prosvjednici su se odlučili pokušati ući na Markov trg s druge strane, kod Gradske skupštine. Ulogu vođe prosvjeda nakon Pernara preuzeo je nepoznati muškarac, koji je ostalima poručio: "Ne dajte da nam ukradu budućnost! Ovo nije demokracija nego partija, crvena ili crna. Sram me što živim u ovoj korumpiranoj zemlji".

Prosvjednici su oko 13:50 počeli policiju zasipati kovanicama kuna, upaljačima i, vjerovali ili ne, čajnim kolačićima, na što policija još uvijek ne reagira.

Nakon brojnih pogrdnih povika na račun Vlade, zahtjeva da se oglasi premijerka Kosor i pjevanja "nikom nije lepše neg je nam, samo da je tako svaki dan", prosvjednici su se utišali i ponovno preselili. Oko 14:30 zauzeli su poziciju iza čelične ograde u Matoševoj ulici, bliže Banskim dvorima.

Tagovi: prosvjed, hrvatska vlada
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 4 komentara
 1. profi prosvjednik d o o22.02.2011. 14:55
  najbolja usluga u gradu spontano prosvjedujemo po zelji i narudzbi ujutro popodne i navecer radnim danom vikendom i blagdanom plakati i parole po narudzbi vikanje i skandiranje gratis obratite se s povjerenjem mobitel 098 123 456 789 ovca
 2. Ludi branitelj22.02.2011. 16:01
  Ah ta razuzdana mladež SDP-a koja prosvjeduje usred tjedna dok normalni ljudi rade.
 3. ugasite tv22.02.2011. 16:53
  Poznam tog Pernara i mogu reći da je dečko idealist.

  @Ludi branitelj, nećeš vjerovati, ali nije samo sdp protiv hdz-a. Mali je vijećnik je u gradskoj četvrti Stenjevec, bivši član Zelene liste, koji prikupljanja članove za registraciju vlastite stranke – Savez za promjene.
 4. žec22.02.2011. 17:05
  Bravo za akciju!
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

23.07.

Tražite svoj novac

U Udruzi "Franak" planiraju napraviti šprance obrazaca kojim dužnici mogu tražiti povrat od banaka, a najavili su da će pripremiti model isplate povrata preplaćenih kamata za dužnike u švicarcima koji će predložiti bankama

23.07.

Javni dug RH raste

Javni dug Hrvatske dosegnuo je u prvom tromjesečju 68 posto BDP-a, dok je u posljednjem lanjskom kvartalu iznosio 67,4 posto, pokazuju novi podaci "Eurostata", europskog ureda za statistiku

22.07.

"Ako vam se ne da, odustanite!"

GOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja zatražila je danas ostavku Vinka Filipovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje te drugih odgovornih predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Vlade

22.07.

Plaće sudaca mora određivati Sabor

Ustavni sud je ukinuo zakonsku odredbu koja propisuje da Vlada posebnom odlukom određuje osnovicu za obračun plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika

22.07.

Obogaćivanje javnog prostora

Nakon višegodišnjih upita građana, ovih su dana ispred Doma sindikata na središnjem čakovečkom trgu počeli radovi na uređenju prvog javnog zdenca u Čakovcu

22.07.

Nejednaka pravila

"Po kojem kriteriju su udruge izdvojene kao posebna kategorija poslodavaca koji su koristili mjere Aktivne politike zapošljavanja, a čije podatke je prihvatljivo javno objavljivati?", pita Vladu "Platforma 112"

21.07.

Biskupi zaboravili na svoje poslanje

Marina Škrabalo: Katolička crkva u Hrvata ponaša se kao autokefalna, nacionalna religija, što nema veze s katoličanstvom kao općom vjerom za sve.

Info most
Info most
Superknjižara
Dokukino