Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Ni ovcama nije lako

Fotografija članka
Policija je privela organizatora današnjeg prosvjeda kojim se traži ostavka Vlade, ali i čovjeka - ovcu

Nakon što je organizator današnjeg prosvjeda na Gornjem gradu Ivan Pernar pokušao povesti kolonu od 200-tinjak prosvjednika preko policijskih barikada, policija ga je privela i zatvorila u maricu. Ni minutu kasnije priveden je i njegov najvjerniji sljedbenik koji je glumio ovcu.

S Trga bana Josipa Jelačića prema zgradi Vlade na Markovu trgu u 13 sati uputila se povorka od dvjestotinjak prosvjednika. Na barikadama ih je spremno dočekala policija koja je od jutros zatvorila sve prilaze Gornjem gradu.

Prosvjednici viču "Mafija i lopovi!", "Jadranka pederu! i "HDZ lopovi!". Organizator prosvjeda Ivan Pernar kaže da je došlo vrijeme da se oslobodimo ropstva i HDZ-ove tiranije. "Moramo sve učiniti da srušimo Vladu", ističe Pernar.

Okupljeni traže nacionalizaciju banka u stranom vlasništvu, otpis dvije trećine dugova građana, da rastu plaće a ne kamate, prestanak zastrašivanja novim haračima, prestanak vladavine birokrata, a pozornost su privukli i transparenti poput "Pun mi je rac". 

U trenutku kad je Pernar pokušao povesti prosvjednike iza barikada, policija je privela njega i još jednog prosvjednika koji je glumio ovcu (aludirajući na nedavne izjave premijerke Kosor o "nedostatku čobana"), te ih smjestila u policijsku "maricu".

Nakon privođenja Pernara, prosvjednici su se odlučili pokušati ući na Markov trg s druge strane, kod Gradske skupštine. Ulogu vođe prosvjeda nakon Pernara preuzeo je nepoznati muškarac, koji je ostalima poručio: "Ne dajte da nam ukradu budućnost! Ovo nije demokracija nego partija, crvena ili crna. Sram me što živim u ovoj korumpiranoj zemlji".

Prosvjednici su oko 13:50 počeli policiju zasipati kovanicama kuna, upaljačima i, vjerovali ili ne, čajnim kolačićima, na što policija još uvijek ne reagira.

Nakon brojnih pogrdnih povika na račun Vlade, zahtjeva da se oglasi premijerka Kosor i pjevanja "nikom nije lepše neg je nam, samo da je tako svaki dan", prosvjednici su se utišali i ponovno preselili. Oko 14:30 zauzeli su poziciju iza čelične ograde u Matoševoj ulici, bliže Banskim dvorima.

Tagovi: prosvjed, hrvatska vlada
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 4 komentara
 1. profi prosvjednik d o o22.02.2011. 14:55
  najbolja usluga u gradu spontano prosvjedujemo po zelji i narudzbi ujutro popodne i navecer radnim danom vikendom i blagdanom plakati i parole po narudzbi vikanje i skandiranje gratis obratite se s povjerenjem mobitel 098 123 456 789 ovca
 2. Ludi branitelj22.02.2011. 16:01
  Ah ta razuzdana mladež SDP-a koja prosvjeduje usred tjedna dok normalni ljudi rade.
 3. ugasite tv22.02.2011. 16:53
  Poznam tog Pernara i mogu reći da je dečko idealist.

  @Ludi branitelj, nećeš vjerovati, ali nije samo sdp protiv hdz-a. Mali je vijećnik je u gradskoj četvrti Stenjevec, bivši član Zelene liste, koji prikupljanja članove za registraciju vlastite stranke – Savez za promjene.
 4. žec22.02.2011. 17:05
  Bravo za akciju!
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

01.09.

Protiv vatikanskih ugovora!

Prosvjed na kojem će se zatražiti raskidanje ugovora sa Svetom Stolicom podržale su brojne organizacije civilnog društva te javne osobe

29.08.

Bez stranačke iskaznice ni u prometno redarstvo

Aktualni predsjednik pulskog Kluba mladih IDS-a, stranke koja vedri i oblači Istrom već dva desetljeća, sretan je dobitnik posla prometnog redara

29.08.

Udruga "Franak" kontrira HUB-u

Udruga "Franak" osvrnula se na priopćenje Hrvatske udruge banaka, vezano uz prilog objavljen na HRT-u o odbijanju banaka da se nagode nakon presude u slučaju "Franak"

29.08.

Pukla ljubav HDZ-a i udruge "U ime obitelji"?

Obiteljaši se nalaze pred velikim političkim izazovom. Ako ne uspiju prikupiti 450 tisuća potpisa, to će značiti da oni bez HDZ-a nisu relevantan politički čimbenik

28.08.

Iz zdravstvenog odgoja lete "neprihvatljivi izrazi"

Resorni ministar Vedran Mornar očito smatra da je neke teme, ako su sporne, bolje izostaviti, a djeci ponuditi druge informacije

28.08.

Humanitarna pomoć završila na divljem deponiju

Komunalni redari Grada Novog Vinodolskog utvrdili su da je na dvjema hrpama odbačenih predmeta, i to u vrećama, najviše - odjeće i obuće

27.08.

"U ime obitelji" u pohodu na novi referendum

Referendumom bi se uredilo izborno zakonodavstvo. Na upit o sličnoj inicijativi nevladine udruge GONG, Željka Markić je pozvala GONG da im pomogne u informiranju birača

Info most
Info most
Superknjižara
Dokukino