Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Upitne Bandićeve fontane

Fotografija članka
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine amandmanima su odbili gradnju fontana i pothodnika kod Nacionalne sveučilišne biblioteke i preuređenja Cvjetnog trga

Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je prihvatila na današnjoj sjednici Programe gradnje, održavanja, i uređenja komunalne infrastrukture za 2012. godinu, ali s amandmanima kojima su odbili gradnju fontana i pothodnika kod Nacionalne sveučilišne biblioteke i preuređenja Cvjetnog trga.

"Gradonačelnik Bandić tvrdi da smo mi sa usvajanjem proračuna za 2012. usvojili i programe i kako je on potpisao ugovore s izvođačima radova za fontane i pothodnike. Samo mi nije jasno kako su onda ti programi danas na dnevnom redu ako smo mi o njima već glasovali", upitao se zastupnik SDP-a Jurica Meić.

Njega je zanimalo i zašto se ugovor potpisao kada program nije donesen.

"Zašto je to napravljeno, morat će se objasniti onome kome se to treba objasniti", ustvrdio je Meić.

Pročelnik gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić pokušao je objasniti da se radi o prenesenim obvezama iz prošle godine za koje je novac, oko 40 milijuna kuna, osiguran u 2011.

Natječaj smo raspisali u 2011. godini, a u 2012. on je zaključen i potpisali smo ugovor", objasnio je Jelavić.

Dan Špicer
 (SDP) ustvrdio je da su fontane i uređenje Cvjetnog nevjerojatno rasipanje novca u doba krize i gradonačelnikov pokušaj da na zalasku karijere sebi digne spomenik.

"Postoje indicije da se kod fontana radi o nagodbi, kompenzaciji da je jednoj tvrtki koja je pala na nekom ranijem natječaju osigura dobar posao. Što se tiče Cvjetnog, čini se da se cijelo preuređenje radi kako bi se povećale instalacije i cijevi za šoping centar Cvjetni prolaz", naglasio je Špicer. 

Hoće li amandmani zaustaviti gradnju fontana, pothodnika i preuređenje Cvjetnog, ne može se decidirano tvrditi jer s druge strane gradonačelnik najavljuje da će građevinska operativa krenuti i da je on u pravu.  

Hoće li amandmani zaustaviti gradnju fontana, pothodnika i preuređenje Cvjetnog, ne može se decidirano tvrditi jer s druge strane gradonačelnik najavljuje da će građevinska operativa krenuti i da je on u pravu. 

Većinom glasova Skupština je odlučila odgoditi odluku o mjerama za naplatu potraživanja uzrokovanih gospodarskom krizom dok je Gradska uprava ne dopuni novim aktom koji će regulirati i naplatu potraživanja nastalih temeljem dvostranih ugovornih odnosa npr. zakupnina, najamnina, kupoprodaja i sl. 

Sadašnji prijedlog, naime, regulira samo naplatu javnih davanja poput komunalnog doprinosa i naknade te spomeničke rente, zbog čega su SDP i HNS koji imaju većinu u Skupštini odlučili da se o ovoj odluci glasa na slijedećoj sjednici za mjesec dana, do kada bi trebao stići i novi akt. 

Skupština je jednoglasno je donijela UPU uređenja Starog Trnja - Savica za zonu Prisavlje - Ulica V. Ruždjaka, planirana Strojarska. Osim stanovnika Trnja, donošenjem UPU-a odahnuli su i gradski zastupnici jer su na taj način, rečeno je, omogućili rješavanje dijela problema koji su bili neriješeni, kako je to rekla nezavisna zastupnica Dinka Pavelić, od 1945. godine.

Uz navedeni UPU, Skupština je prihvatila izmjene dopune DPU- a Savska - Vukovarska kojima se omogućila gradnja nebodera od 21 kata na križanju dviju navedenih ulica. Investitor u 60 milijuna eura težak projekt je slovačka HB Reavis Grupa, a manjinski udio (25 posto) u cijeloj priči ima i kontroverzni zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić. Prema posljednjem rješenju, ulica koja će ići s unutrašnje strane željezničkog nasipa imat će izlaz na ulicu Florijana Andrešca, a probijanje nasipa i budući prolaz kroz njega trebao bi platiti investitor.

Kao što smo već najavili, Skupština je odbila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića po kojem bi se građanima koji žive u blizini smetlišta Jakuševac isplaćivala naknada za umanjenu vrijednost nekretnina pedeset posto više nego sada sve do 2015. godine. 

Nakon što su skupštinski Odbori dali crveno svjetlo ovoj ideji, a Ministarstvo zaštite okoliša navelo da se jednom utvrđena naknada ne može povećavati, sve je potvrdila i Skupština iako je većina zastupnika pokazala senzibilitet za rješavanje ovog problema.

Danira Bilić (HDZ) podsjetila je da Jakuševac radi već dvije godine bez dozvole te da je još 1979. godine Grad donio odluku da se smetlište zatvori 1983. godine, pa se to nije dogodilo.

Tagovi: zagreb, gradska skupština Zagreba
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

28.07.

Potpuna stagnacija ženskog poduzetništva

Hrvatska je u EU na začelju što se tiče zaposlenja žena u socijalnom poduzetništvu, a prosječna plaća kod žena iznosi 85 posto plaće muškaraca

28.07.

Socijalna destrukcija Hrvatske

Hrvatska je rekorder po najvišoj stopi rasta rizika od siromaštva među zemljama članicama EU: od 2008. do 2012. stopa rizika od siromaštva uvećana je za 18,5 postotnih poena, dok je to povećanje za EU 27 ostvareno za svega tri postotna poena

25.07.

Vlada "monetizira" vojne nekretnine

Krajnji kupac vojnog kompleksa "Kovčanje" na Malom Lošinju trebala bi biti ruska banka "Promsvyaz"

23.07.

Traže isto postupanje za sve

Pet sindikalnih središnjica uputilo je ravnateljici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zahtjev za objavom popisa svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja

23.07.

Tražite svoj novac

U Udruzi "Franak" planiraju napraviti šprance obrazaca kojim dužnici mogu tražiti povrat od banaka, a najavili su da će pripremiti model isplate povrata preplaćenih kamata za dužnike u švicarcima koji će predložiti bankama

23.07.

Javni dug RH raste

Javni dug Hrvatske dosegnuo je u prvom tromjesečju 68 posto BDP-a, dok je u posljednjem lanjskom kvartalu iznosio 67,4 posto, pokazuju novi podaci "Eurostata", europskog ureda za statistiku

22.07.

"Ako vam se ne da, odustanite!"

GOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja zatražila je danas ostavku Vinka Filipovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje te drugih odgovornih predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Vlade

Info most
Info most
Superknjižara
Dokukino