Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Upitne Bandićeve fontane

Fotografija članka
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine amandmanima su odbili gradnju fontana i pothodnika kod Nacionalne sveučilišne biblioteke i preuređenja Cvjetnog trga

Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je prihvatila na današnjoj sjednici Programe gradnje, održavanja, i uređenja komunalne infrastrukture za 2012. godinu, ali s amandmanima kojima su odbili gradnju fontana i pothodnika kod Nacionalne sveučilišne biblioteke i preuređenja Cvjetnog trga.

"Gradonačelnik Bandić tvrdi da smo mi sa usvajanjem proračuna za 2012. usvojili i programe i kako je on potpisao ugovore s izvođačima radova za fontane i pothodnike. Samo mi nije jasno kako su onda ti programi danas na dnevnom redu ako smo mi o njima već glasovali", upitao se zastupnik SDP-a Jurica Meić.

Njega je zanimalo i zašto se ugovor potpisao kada program nije donesen.

"Zašto je to napravljeno, morat će se objasniti onome kome se to treba objasniti", ustvrdio je Meić.

Pročelnik gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić pokušao je objasniti da se radi o prenesenim obvezama iz prošle godine za koje je novac, oko 40 milijuna kuna, osiguran u 2011.

Natječaj smo raspisali u 2011. godini, a u 2012. on je zaključen i potpisali smo ugovor", objasnio je Jelavić.

Dan Špicer
 (SDP) ustvrdio je da su fontane i uređenje Cvjetnog nevjerojatno rasipanje novca u doba krize i gradonačelnikov pokušaj da na zalasku karijere sebi digne spomenik.

"Postoje indicije da se kod fontana radi o nagodbi, kompenzaciji da je jednoj tvrtki koja je pala na nekom ranijem natječaju osigura dobar posao. Što se tiče Cvjetnog, čini se da se cijelo preuređenje radi kako bi se povećale instalacije i cijevi za šoping centar Cvjetni prolaz", naglasio je Špicer. 

Hoće li amandmani zaustaviti gradnju fontana, pothodnika i preuređenje Cvjetnog, ne može se decidirano tvrditi jer s druge strane gradonačelnik najavljuje da će građevinska operativa krenuti i da je on u pravu.  

Hoće li amandmani zaustaviti gradnju fontana, pothodnika i preuređenje Cvjetnog, ne može se decidirano tvrditi jer s druge strane gradonačelnik najavljuje da će građevinska operativa krenuti i da je on u pravu. 

Većinom glasova Skupština je odlučila odgoditi odluku o mjerama za naplatu potraživanja uzrokovanih gospodarskom krizom dok je Gradska uprava ne dopuni novim aktom koji će regulirati i naplatu potraživanja nastalih temeljem dvostranih ugovornih odnosa npr. zakupnina, najamnina, kupoprodaja i sl. 

Sadašnji prijedlog, naime, regulira samo naplatu javnih davanja poput komunalnog doprinosa i naknade te spomeničke rente, zbog čega su SDP i HNS koji imaju većinu u Skupštini odlučili da se o ovoj odluci glasa na slijedećoj sjednici za mjesec dana, do kada bi trebao stići i novi akt. 

Skupština je jednoglasno je donijela UPU uređenja Starog Trnja - Savica za zonu Prisavlje - Ulica V. Ruždjaka, planirana Strojarska. Osim stanovnika Trnja, donošenjem UPU-a odahnuli su i gradski zastupnici jer su na taj način, rečeno je, omogućili rješavanje dijela problema koji su bili neriješeni, kako je to rekla nezavisna zastupnica Dinka Pavelić, od 1945. godine.

Uz navedeni UPU, Skupština je prihvatila izmjene dopune DPU- a Savska - Vukovarska kojima se omogućila gradnja nebodera od 21 kata na križanju dviju navedenih ulica. Investitor u 60 milijuna eura težak projekt je slovačka HB Reavis Grupa, a manjinski udio (25 posto) u cijeloj priči ima i kontroverzni zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić. Prema posljednjem rješenju, ulica koja će ići s unutrašnje strane željezničkog nasipa imat će izlaz na ulicu Florijana Andrešca, a probijanje nasipa i budući prolaz kroz njega trebao bi platiti investitor.

Kao što smo već najavili, Skupština je odbila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića po kojem bi se građanima koji žive u blizini smetlišta Jakuševac isplaćivala naknada za umanjenu vrijednost nekretnina pedeset posto više nego sada sve do 2015. godine. 

Nakon što su skupštinski Odbori dali crveno svjetlo ovoj ideji, a Ministarstvo zaštite okoliša navelo da se jednom utvrđena naknada ne može povećavati, sve je potvrdila i Skupština iako je većina zastupnika pokazala senzibilitet za rješavanje ovog problema.

Danira Bilić (HDZ) podsjetila je da Jakuševac radi već dvije godine bez dozvole te da je još 1979. godine Grad donio odluku da se smetlište zatvori 1983. godine, pa se to nije dogodilo.

Tagovi: zagreb, gradska skupština Zagreba
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

28.08.

Humanitarna pomoć završila na divljem deponiju

Komunalni redari Grada Novog Vinodolskog utvrdili su da je na dvjema hrpama odbačenih predmeta, i to u vrećama, najviše - odjeće i obuće

27.08.

"U ime obitelji" u pohodu na novi referendum

Referendumom bi se uredilo izborno zakonodavstvo. Na upit o sličnoj inicijativi nevladine udruge GONG, Željka Markić je pozvala GONG da im pomogne u informiranju birača

27.08.

Za 6.000 kućanstava grijanje upola jeftinije

Objekti koji su u procesu legalizacije ne mogu konkurirati za državnu subvenciju. Prednost imaju kuće građene do 1987. godine, jer imaju loš(ij)u toplinsku zaštitu

27.08.

"Radio Šibenik" nakon 54 dana prekinuo štrajk

Radnici očekuju da im do 15. rujna budu podmirena dugovanja za lipanj i srpanj. U protivnom, već 16. rujna mogu u novi štrajk, zbog tri neisplaćene plaće

27.08.

Marijani Petir gradski prostor za 200 kn mjesečno

Na istoj adresi kao i Petir, u Zvonimirovoj, prostor ima i udruga "U ime obitelji", kojoj ga je pak Grad Zagreb ustupio besplatno

27.08.

I u Krapini besplatan dućan za siromašne

Dućan je tek počeo s radom i zasad osigurava pomoć u prehrambenim i higijenskim potrepštinama za sedam obitelji. Baziran je na donacijama poduzeća, obrtnika i građana

26.08.

Zadar će dobiti samoposlugu za siromašne

Ovaj zanimljiv projekt propagira socijalnu osviještenost, a funkcionirao bi kao mjesto razmjene određenih dobara. Društvena samoposluga zvala bi se "Vrata solidarnosti"

Info most
Info most
Superknjižara
Dokukino