Foto: TIHFoto: TIHTransparency International Hrvatska povodom dopisa Transparency Internationala priopćio je da je odluka središnjice o ukidanju licence donesena na temelju netransparentnog postupka te kao takva nema učinak. Dopisom tajništva TI iz Berlina TIH je obaviješten da im se ukida licenca zbog, kao što se ističe, neispunjavanja minimalnih uvjeta koji su postavljeni pred organizaciju.

Iz TIH-a ističu kako se te odluke temelje na "klevetama tajnih informanata iz Hrvatske, neodgovornim postupcima pojedinaca iz središnjice, a bez uvažavanja činjenica i uključivanja podružnice". Tako je jedan Transparency optužio drugi Transparency za netransparentnost.Optužbe postoje, činjenice valja utvrditi u nekom novom, transparentnom postupku

TIH napominje da su kao glavni nedostaci njihova djelovanja navedeni: financijska nestabilnost, nesuradnja s drugim organizacijama civilnog društva okupljenima oko Platforme 112, te to što svoje aktivnosti provode volontirajući bez novčane naknade.

Središnjici valjda smeta volontiranje, no iz TIH-a su predani svojoj misiji jer, kako kažu, "u trenutnoj situaciji s kojom je Hrvatska suočena smatramo da je neprimjereno, nepotrebno  i nepošteno trošiti javni novac na profesionalni rad u udrugama koje se bave demokratizacijom društva, jer se na taj način umanjuje uloga koju bi morali imati aktivni građani". 

Kako je uopće došlo do financijske nestabilnosti? Njihov rad možda je bio volonterski, no pitanje je koliko je bio profesionalan - optužbe postoje, činjenice valja utvrditi u nekom novom, transparentnom postupku. Predsjednica TIH-a Davorka Budimir, napominje kako će TIH, unatoč svemu, nastaviti svoje djelovanje. 

aem_copy12170.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti