Foto: t.o.Foto: t.o."Prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući za kojeg se savjetovanje zaključuje u petak 8. lipnja smanjit će se broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno kroz čitavu godinu na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje", ističu iz saveza OSIce i apeliraju na HZZO da ne štede na najranjivijim članovima društva.

Ograničenja koja donosi Pravilnik odnose se na djecu i odrasle oboljele od spinalne mišićne atrofije, demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava, cerebralne paralize i ostalih paralitički sindromi (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija) te oboljelima od prirođene malformacije i deformacije živčanog i mišićno koštanog sustava.Umjesto vježbanja 5 puta tjedno kroz cijelu godinu kako je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo 3 puta tjedno samo 4 mjeseca godišnje

"Umjesto vježbanja 5 puta tjedno kroz cijelu godinu kako je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo 3 puta tjedno samo 4 mjeseca godišnje. Poznato je da fizikalna terapija smanjuju daljnje komplikacije i omogućava bolju pokretljivost zglobova te se izbjegavaju skupocjene operacije i rehabilitacije do kojih bi došlo zbog neodržavanja stanja. Ako i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima to se tako neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna", upozoravaju iz Hrvatskog saveza udruga OSIce.

U Savezu OSIce koji okuplja Udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje bi bile zakinute ovim pravilnikom ističu kako su liste čekanja na fizikalnu terapiju i sada predugačke, sve više fizioterapeuta mora svoj kruh potražiti izvan Hrvatske, a ovi mjerama i drastičnim smanjenjem broja sati terapije ova struka bi mogla potpuno preseliti u inozemstvo.

"Ovim putem želimo apelirati na HZZO i nadležne institucije da umjesto ušteda na najtežim skupinama bolesnika, a koje će rezultirati većim troškovima u zdravstvu Pravilnik prilagode tako da potiču fizijatrijsku struku i ostanak stručnjaka unutar našeg sustava", poručuju iz Saveza OSIce.

Ključne riječi: osobe s invaliditetom, HZZO
<
Vezane vijesti