onebillionrising.jpgAkcija "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ održat će se u subotu, 15. veljače, na Cvjetnom trgu u Zagrebu u 12:00 sati (do 13:30 sati).

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (engl. "One Billion Rising“) u svijetu se, pa tako i u Republici Hrvatskoj, održava osmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprječavanju.

U Zagrebu će ove godine, pod sloganima "I jedanput je nasilje" i "Pravosuđe ne štiti žene", žene progovoriti o slučajevima nasilja i institucijama koje ne štite žene.

U programu će sudjelovati i osobe iz javnog života: Jelena Veljača, producentica; Željka Veverec, frontwoman Mangroove; Judita Franković Brdar, glumica; Sanja Cesar i Sanja Bilas, aktivistkinje za ženska ljudska prava i Rada Borić, koordinatorica kampanje Milijarda ustaje.

Podršku akciji daju i glazbeni sastavi: Pol' 9 kod Sabe, OSDS, te izvođačice Nera Mamić i Mirna Škrgatić.

Program "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ vodit će Maja Sever.

Drum'n' bijes će davati ritam atmosferi borbenosti!

Akciju su organizirale: Ženska soba - Centar za seksualna prava, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Podršku organizaciji akcije je pružilo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.