Foto: Film "Više svjetla" Uroša Živanovića, 2012.Foto: Film "Više svjetla" Uroša Živanovića, 2012.Treće izdanje Iluminovizije održava se u petak i subotu 18. i 19. listopada u Šibeniku. Projekt je posvećen Šibeniku i umjetnosti iluminacije. Ovogodišnja Iluminovizija nosi naslov Prostor između, a donosi dva filma i jedno predavanje, te umjetničku instalaciju Lanterna u javnom prostoru Šibenika, točnije u prolazu Importanne.

Tema Iluminovizije 2019 su "prostori između", prostori koji povezuju ili razdvajaju, ovisno o tome kako ih oblikujemo. S jedne strane zanimaju nas površine koje su istovremeno i vanjski zid kuće i unutrašnji zid ulice, koja je također zajednički prostor. Fasade kuća tako su opne kroz koje noću, kroz osvjetljene prozore, na ulicu izvire unutrašnji život kuća i njihovih stanovnika. Fasade su mjesto na kojima su se nekad nalazili neonski znakovi, rani vjesnici posvemašnje električne iluminacije grada.

Film Neon Erica Bednarskog podsjeća nas na ta vremena kada su se gradovi kupali u neonu: prije svega govori o neonskim iluminacijskim znakovima u javnom prostoru Varšave ali putem njih priča i o povijesti Varšave u 20. stoljeću: kako je neon iluminirao ulice Varšave prije II. Svjetskog rata, koja je bila uloga neonskih znakova u soc-realističkom povijesnom i političkom kontekstu, te što se s neonom događalo od 1989. godine.

Film Više svjetla govori o neonskoj instalaciji umjetnice Ane Elizabet Dišeš? koja je bila postavljena u blizini tramvajske stanice na fasadi u Savskoj ulici u Zagrebu, u okviru projekta 1POSTOZAUMJETNOST u Savskoj ulici u Zagrebu u zimi 2011./2012. Uz dokumentiranje akcije, video donosi reakcije na rad stručne i šire javnosti te se dotiče povijesti umjetničkih intervencija svjetlom u javnom prostoru Zagreba.

U subotu 19.10. Darko Fritz održati će predavanje pod nazivom Medijske fasade i urbana medijska okruženja - razvoj umjetničkih praksi. Evo što Darko kaže o svom predavanju: "Umjetničke prakse s medijskim fasadama, koje danas sve više ispunjavaju gradske ulice, imaju povijesnu tradiciju koju ću mapirati ističući pionirske primjere koji su pokazali mogućnosti urbanih medijskih okruženja i medijske arhitekture. Opisati ću postepene promjene koncepata i tehnologija medijskih fasada počevši od početka korištenja električne energije do danas, ističući tehničke i socijalne izazove dizajna i prezentacije urbanih medijskih okruženja."

Iluminovizija 2019 :: Prostori između kulminirati će iluminacijskom instalacijom Lanterna splitskog umjetnika Tonija Meštrovića koja će, barem nakratko, oživjeti zapušteni međuprostor nikad zaživjelog Importanne centra, propitujući tako njegovu svrhu, ali i skrivene mogućnosti.