"Nedopustiv je obračun najveće medijske korporacije 'Europapress holding' s portalom 'Index.hr-om', tim apsurdnije jer je EPH trenutačno u postupku predstečajne nagodbe zbog ukupnog duga koji mnogo veći od 'Indexovih' 1,055 milijuna kuna", upozorava "Hrvatsko novinarsko društvo"

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva apelirao je danas za opstanak i daljnji slobodni, nesmetani rad utjecajnog istraživačkog internetskog portala Index.hr kojem prijeti otvaranje stečajnog postupka. Stečaj Index.hr-a zatražilo je Ministarstvo financija od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu a tužitelji su, zbog poreznog duga, predložili otvaranje stečaja o kojem bi trebao odlučiti Trgovački sud u Zagrebu. 

"Index.hr godinama je jedan od vodećih informativnih portala i otvorio je i objavio brojne važne istraživačke priče koje nisu uspjeli istražiti ili se pak nisu usuđivali objaviti drugi mediji. Mogući gubitak Index.hr-a ili pak neka drastična promjena njegove uređivačke politike vrlo bi negativno utjecala na cjelokupni medijski prostor i na društvo. Brojne Indexove priče otvaraju političke i društvene afere koje pozitivno utječu na raščišćavanje s korupcijom", naglašeno je u priopćenju HND-a koje potpisuje Zdenko Duka.

hhnd.jpg hhnd.jpg

Iz HND-a ističu kako je Index.hr objavljivao dokumente o sukobu interesa pomoćnika ministara financija Branka Šegona a ovo se pokretanje stečaja baš nekako poklopilo s Indexovim svakodnevnim praćenjem načina na koji je HBOR kreditirao Šegonovu obiteljsku tvrtku.

Izvršni odbor HND-a smatra "potpuno neprimjerenim i iznimno nekolegijalnim često i anonimne napade i objede Jutarnjeg lista na Index.hr i njegove novinare, na primjer Ilka Ćimića za tobožnji medijski reket".

"To je nedopustivi obračun najveće medijske korporacije Europapress holding s portalom Index.hr-om. To je tim apsurdnije jer je EPH trenutačno u postupku predstečajne nagodbe zbog ukupnog duga koji mnogo veći od Indexovih 1,055 milijuna kuna", zaključuje Izvršni odbor HND-a.

Ključne riječi: eph, hnd, sloboda medija
<
Vezane vijesti