yihr_copy65666.jpgPovodom jučerašnje presude Tomislavu Merčepu Inicijativa mladih za ljudska prava obratila se predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović otvorenim pismom koje prenosimo u cijelosti.

Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,

vjerujemo kako ste vidjeli da je jučer za ratne zločine osuđen Tomislav Merčep, Vaš uvaženi gost s inauguracije i prijema u Vašem uredu povodom Dana državnost.

Ova presuda, iako nepravomoćna, donesena je na temelju iznimne količine dokaza i to u atmosferi postupnog odustajanja od procesuiranja ratnih zločina počinjenih od strane snaga RH, a što ju samo čini uvjerljivijom. 

Moralo Vam je biti jasno da je neumjesno i iznimno uvredljivo po žrtve i njihove obitelji iskazivati poštovanje osobi kojoj se sudi za zločine poput ovih koji su Merčepu stavljeni na teret. Neki od članova obitelji žrtava Merčepa i njegovih suboraca još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najbližih, za čiju je smrt odgovoran Vaš uvaženi i rado pozvan gost. Molimo Vas, pogledajte ovo iz njihove perspektive; perspektive onih koji gledaju predsjednicu svoje države kako ugošćuje ubojice njihovih najbližih.

Predsjednice Grabar-Kitarović, dužni ste u ime Republike Hrvatske pružiti ispriku obiteljima žrtava i učiniti sve kako bi bila zadovoljena pravda, kako bi našli posmrtne ostatke svojih najbližih i napokon otkrili njihove sudbine.

Nadamo se kako u ovom primjeru vidite besmislenost svojih poziva na zajedništvo i izjava o želji da budete 'predsjednica svih građana' dok istovremeno pokazujete prisnost sa zločincem koji je neke od tih Vaših građana sustavno ubijao, samo zbog njihove narodnosti.

Ovaj je primjer, iskreno se nadamo, dovoljan da Vam pokaže kako ste upravo Vi voditeljica politike podjele – i to podjele na one koji poštuju civilizacijske vrijednosti i one koji te vrijednosti najgrublje krše ili ta kršenja opravdavaju i podržavaju.

Predsjednice Grabar-Kitarović, dužni ste u ime Republike Hrvatske pružiti ispriku obiteljima žrtava i učiniti sve kako bi bila zadovoljena pravda, kako bi našli posmrtne ostatke svojih najbližih i napokon otkrili njihove sudbine. Dužni ste ispričati se i u svoje osobno ime jer ste podržavali i častili ovog notornog ratnog zločinca.

Ako ovo ne učinite, otvoreno se odričete svog legitimiteta da govorite o civilizacijskim vrijednostima, zajedništvu i poštivanju ljudskih prava. Dapače, ako ovo propustite učiniti, svjesno zauzimate mjesto podržavateljice i promicateljice politike koja je u devedesetima dovela do zločina poput ovih za koje odgovara Vaš gost Merčep. 

S poštovanjem,
 
Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska
Ključne riječi: ratni zločini, Tomislav Merčep
<
Vezane vijesti