Prema objavljenoj dokumentaciji dvotjednika Objektiv, čelnici EPH-a bili su glavni akteri višemilijunskog pranja novca

Prema dokumentaciji za koju dvotjednik Objektiv tvrdi da je autentična, vidljivo je kako su prvi ljudi EPH izdanja Ninoslav Pavić i Stipe Orešković u malverzacijama između poduzeća Hypo Consultants, Allegheny Financial, Consultants i Auctor se osobno obogatili za najmanje pet milijuna kuna, a u kreditima i nekretninama kudikamo više. Štoviše, prema objavljenoj dokumentaciji čini se da čelnici EPH-a bili glavni akteri višemilijunskog pranja novca.

Valja napomenuti kako se čelnici EPH izdanja, prije svega Pavić, već duže vrijeme spominju u aferi Hypo banke, posebice u dijelu kada se govori o Hypo consultants. O detaljima tog posla govorio je još u veljači ove godine bivši predsjednik uprave Hypo Consultantsa Martin Watschinger, i to pred kriminalističkim istražiteljima austrijskog ministarstva, a iskaz je dao i Woflgang Kulterer. Pavić se do sada nije obazirao ni na iskaze aktera afere Hypo banka, a ni na pisanje austrijskog, a i dijela hrvatskih medija. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za sada je, kada je riječ o Hypo banci, otvorio istragu tek protiv Domagoja Margetića i to zbog odavanja bankarske tajne.

No, vratimo se na detalje iz priče o Hypo Consultantsu. Cijela priča počinje 19. kolovoza 1997. godine kada je Hypo banka uplatila milijun austrijskih šilinga (cca milijun kuna) Damiru Farkašu i to kao temeljni kapital kojim otvara tvrtku Hypo Alpe-Adria Consultants d.o.o (HAAC). Na čelo HAAC-a postavljen je Farkaš, a istog dana registrirano i poduzeće Allegheny Financial d.o.o. za ulaganja i razvoj projekta, gdje je Farkaš postao predsjednik NO-a s odvjetnicom Tamarom Sardelić koja je spominje u aferi prodaje Slobodne Dalmacije EPH-u.

Gutali tvrtke

"Adresa Allegheny Financial d.o.o. je Trakošćanska 4, a na istu će adresu u desetak sljedećih godina samo pristizati razna druga poduzeća koja će se pripajati tvrtki Consultants d.o.o. u koju je Allegheny Financial d.o.o. preimenovana gotovo odmah po osnutku kada je otpočelo i ‘napumpavanje' temeljnog kapitala pripajanjem raznih poduzeća kojima su zajednički nazivnik vrijedne nekretnine", piše Objektiv dodajući kako je počelo pripajanjem društva Slavoning pa Keramik produkt sve do Auctora.

Isto tako 2008. godine 'gutaju' i Terru d.o.o. iz Osijeka; HLK d.o.o. iz Poreča, Duga Uvala projekt d.o.o.; Projekt Bibinje d.o.o. Projekt Odra-Centar d.o.o.; Adria Consul-tants d.o.o.; Consultants Holiday d.o.o.; Peškera imperijald.o.o.; Jota d.o.o., Consultants, Telecom d.o.o i Zeta d.o.o.

"Prijelomna godina bila je 2007. godina kada je ne samo da je zagrebačkom društvu Consultants d.o.o. pripojeno društvo Auctor nego je dokumentirano da je je jedini član društva Consultants do.o.o švicarski Allegheny Financial SA iz Fribourga te da je od njih tvrtka Consultants preuzima temeljni ulog od 23 milijuna kuna koji je 'unesen u društvo u obliku novčane uplate na račun društva'", navodi se u tekstu. Već sljedeće godine Consultants grupa odnosno njezin osnivač Allegheny Financial SA iskoristili su pravo na podjelu poslovnih udjela i to u korist Ninoslava Pavića, Stipe Oreškovića i Damira Farkaša.

Objektiv je u posjedu dokumenta iz travnja 2009. godine iz kojeg se može vidjeti kako je odvjetnica Sardelić punomoćnica Allegheny Financiala te da u njihovo ime i za njihov račun "samostalno ishodi, potpiše, solemnizira i provede prijenos poslovnih udjela" u početku za 30 posto društva, a kasnije još za osam i to prvo po 10 posto za Pavića, Oreškovića i Farkaša prema kojem su navedeni dobili 2,3 milijuna kuna. U studenom iste godine dobili su još po milijun i 840 tisuća i stekli 54 posto vlasničkog udjela.

"Tako je hrvatski poduzetničko-ulagački trio u par godina prelio na svoje račune četiri milijuna i 140 tisuća kuna odnosno ukupno nešto manje od 12.5 milijuna kuna, dok je prvobitni ulagač ostao s udjelom od nešto više od 10.5 milijuna kuna", stoji u Objektivu.

Ključne riječi: ninoslav pavić, eph
<
Vezane vijesti